Jeg tænker på en Bornholms Tradition - Honningsyp (Hønnusypen)
I rigtig mange bornholmske hjem, hører den med til julefrokostbordet som noget helt uundværligt. Det er nok muligt, at den i det moderne Danmark med hurtigt forandrende kost- og smagsvaner umiddelbart falder udenfor, men giv den 2 eller måske 3 chancer, så får honningsypen sikkert den plads i traditionel dansk julemad, som den fortjener.
Honningsypen nydes som enhver anden snaps – mådeholdent og efter trang. Ud over juletid er den god som erstatning for småkagen til kaffen. Den virker som sovemedicin, når stress og bekymringer holder én vågen. og hvis halsen bliver lidt rusten en råkold vinterdag, kan honningsypen hjælpe og lindre.
Man tager en helflaske ukrydret snaps Brøndum og et glas honning.
Honningen tømmes ud og lunkes om nødvendigt svagt i en gryde, så den bliver blød og lind. Så tilsættes langsomt og under stadig omrøring en smule af snapsen. Det bliver man ved med, indtil der ikke vil danne sig bundfald af ikke udrørt honning. Det kan tage en del tid, men det er en meget hyggelig juleforberedelse. Når alt honning er godt udrørt tilsættes resten af flaske, som blev taget frem i begyndelsen. Hvis man har adgang til en eksotisk og stærkt krydret honningtype, Vil det være bedst
Men hvis man kun har den milde kløver-rapshonning, kan man tage det alt for søde ved at tilsætte ½ - 1 d
cognac (ikke den dyre). Snapsen hældes på en karaffel og får lov til at stå og trække
nogle dage inden den serveres. Man kan variere opskriften efter smag og fantasi. En hyppigt anvendt
variant er at bruge Rød Ålborg og ingen cognac.
Hilsen Martin