Opstart af værksted til produktion af plankeborde

Godaften


Jeg har lejet et lager og vil gerne igang med en hobby produktion at bordplader af kalmer planker i forskelligt træ.


Hvilken udstyr kan jeg ikke undvære i mit værksted ? Jeg køber planker der måler 2700mm x 400 mm x 50 mm


Disse skal så saves lige så to planker støder op mod hinanden og de kanter skal så gerne være helt lige. Ønsker gerne en maskine der kan save dem lige evt uden at bruge en dyksav med skinner.


Jeg er helt rookie så håber på lidt positivt feedback og guide.



Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
15 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Velkommen på forum

Det var jo netop en stor håndrundsav, der kører på en skinne, der var billigst at gå til. Ellers hedder det vel fast rundsav med et føringsbord, som plankerne kan spændes fast på. Og så en fræser til at fræse spor ind i kanten. Så du kan lime nogle "fisk" ind. De er ligesom dybler, bare beregnet til bordplader. Her er da et eller andet der bør undersøges http://www.dba.dk/finersav-pladesav...010577365/


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Hej.

Du vil vel så bevare bomkanterne og resten skal så skæres lige sammen og det kan være bordrundsav eller håndrundsav.

Det nemmeste er nok håndrundsaven at komme i gang med.

Laver selv nogle små kasser af skaller fra et savværk til juledekorationer o.l. eller gavekasser til vin og de bliver skåret på bordrundsaven.

For dig vil samlingerne nok være det nemmeste med 'fiske'-løsningen.

mvh


 varmetossen

En god rundsav er det mest vigtige du kan indvestere i, det kan sagtens være en "føringsskinne sav" men ellers skal du over i en eller anden stationær rundsav, som typisk ligger i et noget andet prisleje.

Hvis du skal samle 2 eller flere planker i længde retningen er det super vigtigt at de kanter du skal sætte sammen er absolut paralelle, og det er ikke så nemt at opnå 100% med en rundsav. Der skal du over og bruge en afretter/tykkelses hølv, men de koster desværre det blå ned fra himlen 

Der findes mange trik til at skære et lige snit i et "buet" brædt. Den nemmeste er at lave "en jig" som kan holde træet mens du skærer, eller du kan bruge et fræsebord  til at rette kanterne når du først har skåret træet til på rundsaven.  


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...

Sådan blot til orientering, så er Kalmar altså en fyrretræs sort og ikke benævnelsen på planker med bon kant ( bark kant )

...Hvis du skal samle 2 eller flere planker i længde retningen er det super vigtigt at de kanter du skal sætte sammen er absolut paralelle.... 

Kan også opnås ved, at lægge plankerne ved siden af hinanden (så tæt som muligt) og skære med rundsaven midt i "samlingen ". Skær eventuelt flere gange.

 

 


Mvh Regmos
Pensioneret tømrersvend, med ret til at bære sabel i krigstid.
Annonce

Jeg tror ikke Bimmer19 er klar over hvad der egentlig skal til af værktøj, blot for at lave sådan nogle planke borde der er sælgelige og han vil tjene penge på det.

Hej allesammen


Tak for jeres feedback indtil videre. Jeg er nået lidt videre og er igang med at købe en stor bordsav med træk så jeg kan skære lige plader. Jeg har også fået anskaffet min en festo dyksav med lang skinne.


Men nej det er rigtig som jørgen skriver. jeg ved ikke helt hvad der skal til og derfor skal jeg også øve mig på mindre stykker træ og teknikker med olie og lakering for at få lavet nogle flotte finish. Men når det er sagt så har alle jo startet fra bunden af på et eller andet tidspunkt. Så hvis interessen og de rigtige værktøjet er tilstede må resultatet gerne blive til noget brugbart 


Jeg har en kammerat som er tømmer men vil også gerne selv finde frem til nogle svar så jeg ikke hænger på nakken af ham 


Tusind tak for jeres bidrag indtil videre...


Jeg er med på kalmer planker er fyrtræssort, men tak 

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Næ . Kalmar fyr er en betegnlse for skovfyr (Pinus sylvestris L.) fra kalmarområdet .
Da der manglede store mængder træ til fornuftige priser i dk tog importen fat fra midten af 1800 og et af de vigtiste importer af tømmer var plakker fra sverige i halvforarbejdet tilstand blokskåret og med bomkanter kaldet kalmarplanker/bræder derfor er det absolut ikke forkert at kalde en planke med bomkanter for kalmar

Det samme gælder finske lægter som ikke nødvendigvis kommer fra finland <img src='http://www.lav-det-selv.dk/DesktopModules/ActiveForums/themes/lds2013/emoticons/smile.gif' align="absmiddle" border="0" class="afEmoticon" />



jacob faglært svejser IWP

[email protected]

I andre sammenhænge har jeg spændt/skruet 2 plader sammen under hinanden. Kan man så save/skære igennem begge 2 på en gang, eliminerer det lidt, hvis snittet ikke er helt lige. Du skal selvfølgelig være omhyggelig med placering af skruer, savklingen siger så sær, hvis den møder sådan en.

Har tidligere købt Kalmarplanker på Jels savværk. Det var ikke fyrretræ fra kalmar.

De havde en meget tyk barkkant som helst skulle blive siddende på. Men efter kort tid tørrede det og barken begyndte at falde af. Vi blev nødt til at sætte det på med dykkere. Det var brugt som loftspynt.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Jeg vil jo mene at skal så tykke planker limes sammen til en større flade, skal der være dobbelt not og fer i hver planke.

Der er yderligere 5 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis