Punktfundament til kolonihavehus

Hej forum

Vi skal til at bygge kolonihavehus. Det er 54m2 i størrelse.
Planen er at bore 18 huller i 90cm dybde, som fyldes med beton. Heri placeres forstøbt betonklods med justerbart L-beslag. Imellem de 18 punkter vil vi placere 65 lecablokke, der udelukkende skal fungere som understøttelse for bundrem og strøer. Mit spørgsmål er: kan lecablokkene blot placeres i et par centimeter stabilgrus eller bør de støbes fast? Eftesom huset ikke fastgøres til lecablokkene, vil det så være et problem at blokkene ikke er i frostfri dybde?

Vi er egentlig i fuld gang, men er pludselig blevet overmandet af tvivl om det nu er godt nok, det vi gør <img src='http://www.lav-det-selv.dk/DesktopModules/ActiveForums/themes/lds2013/emoticons/shocked.gif' align="absmiddle" border="0" class="afEmoticon" />
Så jeg håber at der er nogen derude som er behjælpelige med et hurtigt svar!

På forhånd tak for hjælpen :-) Sanne
26 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Hej og velkommen på siden

Det var da mange understøtninger til 54 m2 stort hus.

Jeg vil mene at alle understøtninger, skal funderes ens, ellers arbejder de forskelligt ved frost.

Støber du nogle af punkterne ned i frostfri dybde, vil de jo ikke bevæge sig, hvorimod de andre, som ikke er i frostfri dybde, vil hæve sig ved frost.

mvh jens

Det er ikke en specielt holdbar konstruktion i er i gang med og det er godt at i spørger.

Punktfundamentet burde støbes i et stykke med en stump rør i toppen som forskallning og til at hjælpe med at fixere L-beslaget og hæve fundamentet over jorden. Røret, som kan være en stump støberør af pap, kan fjernes når betonen er hærdet. Der bør ikke være andet end fundament, der går ned til frostfri (90 cm), der bærer huset. Lecablokke som ligger på jorden vil hæve og sænke understøtningspunkterne når overfladejorden fryser.


De Hvorfor har i så mange punkter? Jeg har en lille hytte på 25m2, der står på 8 punkter ;-) I planlægger 18 + 65 til 54m2.

90 cm gælder kun hvis der i 90 cm dybde er fast grund, ellers kal i ned til fast grund - dvs ingen muld - kun ler, flint, sand eller kridt. Mine føromtalte punktfundamenter går ned i 6 m. dybde, fordi hytten står i en tørvemose.

Statens byggeforskningsinstitut har udgivet en anvisning: fundering af mindre bygninger SBI 231, som må kunne findes på et bibliotek eller købes til kr. 450,- (de er givet godt ud, da resten af huset (pengene) står på fundamentet :-)
Prøv at overveje jordskruer. findes flere steder på nettet f.eks. K2 Komposit Aps - De fås i mange størrelser og længder og er velegnede uden støbning. Man kan faktisk få dem vist nok helt op til 2 meters længde. Jeg skal til at opsætte en trægarage 19 m2 som jeg fastgør på 9 stk jordskruer 86cm lange. Det er en ret kraftig lerjord, så der er ingen problemer med at det holder. Jordskruerne bliver sat ned gennem forborede huller i fliser 30x60x7cm, så hvis hytten skal flyve væk i stormvejr bliver der en del fliser at slæbe med.
Jeg har set det i Friland, Feldballe, hvor flere af husene er funderet på denne måde med stort held.

PalleD
Hej.
Jeg vil lige nævne at punkt/pille fundamenter skal føres 120 cm ned for at, nå frostfri dybte og ved rendefundament er det de velkende 90 cm . Så du skal 120 cm ned under terræn som minimum.
Hilsen Martin.

Med venlig hilsen
Martin H.

Bygningskonstruktør / Energikonsulent
Skitsering - Byggeansøgning - Udbud - Tilsyn og byggeledelse.
Projekt,- projektering- og byggeledelse.
Arkitektfirmaet ARKIdesign ApS
Hej alle tre

Tak for velkomst og gode svar. Jeg ville selvfølgelig være endnu mere glad hvis I havde sagt at vores plan bare var helt ok :-)

Jordbundsforholdene er helt ok - ren ler 20cm nede!

Ja, vi har utrolig mange punkter, men hvis der skal være understøttelse pr. meter som jeg har læst, så er der ingen vej udenom. Jeg forsøger at vedhæfte planen over fundamentet - hvad siger I til antal punkter?

:-) Sanne
Annonce
Hej Bygningskonstruktør

Har du en kildehenvisning til de 120 cm - såvidt jeg er orienteret er almen praksis 90 cm

Bygningsreglement + anvisning

Stk. 3
Fundering skal ske til frostsikker dybde og bæredygtig bund eller på anden måde, så der ikke opstår skader som følge af bevægelser i jordbunden.
Underlag for kloak- og drænledninger, fundamentskonstruktioner og lignende skal holdes frostsikre.
Vejledning

(4.1, stk. 3)
Ved udvendig frostsikring af fundamenter bør løsningerne være så robuste og pålidelige, at frostsikringen bevares i hele bygningens levetid.

Traditionelt føres fundamenter til frostfri dybde, hvilket normalt er 0,9-1,2 meter under terræn. For fundamenter, der ikke føres til frostfri dybde, skal det eftervises, at der ikke er risiko for frosthævning. Det kan anses for opfyldt, hvis temperaturen ikke kommer under −1 °C i frostfølsomme lag, dvs. jordlag under fundamentet og et eventuelt kapillarbrydende lag.
Hej Palle

Brug af jordskruer som fundament kræver en god viden om jordens bæreevne samt jordskruernes bæreevne. Det lyder som en ingeniøropgave at beregne et jordskruefundament til et hus, hvis man vil være på den sikre side - helt sikkert en nem ting at arbejde med til fundering af lette konstruktioner.
Puha, 120cm i dybden lyder helt uoverskueligt - jeg er heller ikke tidligere stødt på så dyb anvisning, men har kun læst mig til de 90cm.

Det ser desværre ikke ud til at jeg kan poste et billede herinde fra mobilen og er først hjemme på en computer i eftermiddag - jeg skal nemlig ud og grave huller...

:-) Sanne
Hej Sanne

Mange gange vil man bruge noget kraftigt træ til nogle remme, hvorpå man lægger nogle bjælker og så gulvet til sidst. Hvis man vælger den rigtige størrelse på remme og bjælker, behøver man kun at understøtte remmene med fundamenter.
Nej, det lykkedes ikke med tegningen - den kommer, så jeg håber I holder ved.

Bundremmen er 100x70 (nogle få steder 100x100) og strøerne er 100x45. Dette kan ikke laves om da huset er købt og betalt og på vej fra Litauen.

:-) Sanne
Der er yderligere 16 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis