Svenskrød forblandet eller blandet hos farvehandleren, er der forskel?

Er der forskel på en svenskrød der er forblandet fra fabrikken og en svenskrød der er blandet hos malerforretningen, i kvalitet? Vi skal til at male træfacade. Den farve de putter i er jo den samme som de bruger til indendørsmaling.
 

Mærkerne er henholdsvis Color (færdigblandet) og Yunik (malerforretningen putter farver i).

Side sprøgsmål, er der en tone af svenskrød der dækker bedre end andre?

9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Svensk rød er en bestemt kulør der er ikke variationer. og om du køber det færdigt eller maler butikken blander det går ud på et. Men det er maling mærket du skal tænke på og den kvalitet du får hos maler butikken er nok væsentligt bedre end Color ( Ko-Lort )

De forskellige producenter er IKKE enige om hvad "Svensk Rød" og "Skagensgul" er. De har hver deres fortolkning af det. At de minder meget om hinanden er da rigtig nok, men der ER forskelle.
Vi skulle netop finde Svensk Rød træbeskyttelse sidste år. Der valgte vi Beck & Jørgensen, da deres er mere rødlig, hvor andre er mere brune.

Om der i dette tilfælde er forskel på pigmenterne, om det er blandet i butik eller på fabrik, ved jeg ikke, men det kunne jeg forestille mig. Vi har købt facademaling (også B&J) og da fik vi at vide at hvis vi skulle have blandet i en mørk farve, skulle det gøre på fabrikken, idet dem de havde i butikken ikke var farveægte nok.

mvh

BS

 Topmålet af dovenskab er at gøre det rigtigt første gang

Hej.

Svensk 'Falu rödfärg' er blandet af brændt tørprodukt fra kobbermalm, rugmel, jernvitriol og linolie, og kan købes færdigt til opblanding med vand.

Du kan også lave det selv, men det er et lidt større heksebryg, som jeg har opskriften på og gerne giver videre, om ønsket.

Der er et firma her på Møn der hedder 'Fyra Vindar' der handler med alle disse ting. Jeg har ikke prøvet at søge, men det kan du da lige gøre.

Planstyrelsen udgav for år tilbage en del pamfletter ang. bygningsvedligeholdelse, som er samlet i en bog der hedder 'Byhuset'. Den kan anbefales.

Og PS: Den der hedder 'Landhuset' er ikke nær så omfattende.

Værftet i Stege skulle for nogle år siden male alle deres gamle bygninger med Falu Röd og det ville have kostet en formue i indkøb, så de tændte op under en gruekedel og lavede nok 100 l.

 

mvh


 varmetossen

For en del år siden havde Helsinge ugeavis en artikkel om hvordan man lavede sin egen bære dygtige træbeskyttelse der også skulle være vand fortyndbar. Mine venner i Vejby også Nord sjælland, tog ideen op og begyndte at blande en ret stor mængde. Det gik så fint så fint. Men efter en uges tid faldt farven af igen, Grøn Umbra. I opskriften skulle der bruges svensk trætjære Linolie og brun sæber, der var bare det problem at skribenten havde byttet rundt på mængden af brun sæbe og Lindolie.

Brun sæbe bryder den spændning der er ved at skulle blande vand i lindolie og trætjærer, ellers kunne det jo ikke fortyndes med vand.

Som Kermit siger så kan der være variationer på Svenskrød, ja faktisk alle farver. Tager man feks en gori svenskrød opskrift og blander den på en pinotex base vil farven kunne afvige en smule.

Der er mange ting der spiller ind når man toner maling, ligefra de råvarer malingen er lavet af til tonepasten og kvaliteten af førnævnte. Derfor vil der højst sandsynligt også opstå en mindre farveforskel selv hvis man tonede en gori svenskrød i en gori base. Eller en pinotex svenskrød i en pinotex base.

Derudover afhænger farvens "korrekthed" iforhold til den originale opskrift også af vedkommendes dygtighed til at kopiere farven. Står du som farvehandler og skal lave en farve udfra en farveprøve vil den altid afvige en smule, her er det farvehandlerens evner der kommer i spil.

Har du en dygtig farvehandler i nærheden kan han med garanti lave din svenskrøde præcis som du ønsker det, ved at håndtone den udfra dine præferencer. Så alle muligheder er åbne for at få lige nøjagtigt den farve du ønsker.

Mht. dækevnen så er det ikke så meget selve farven der spiller ind, men derimod kvaliteten af malingen samt tonepasta. Der kan det på det kraftigste anbefales at bruge en god kvalitet istedet fo supermarkedets den "bedste".

Håber ikke det blev for lang en smøre, man er vel miljøskadet

Mvh Kim


Er du nu også sikker på at det er en miljø skade Kim, tror snarere at det er en arbejds skade

Hold da helt op, der er godt nok mange holdninger og opfattelser af hvad "svensk rød" er.

Udgangspunktet var farven ... Som farveproducent vælger man ofte at kalde sine farver forskelligt. Nogle gange "kopier" man naboen og kalder farven det samme men det er ofte forskellige pigmenter (farvestof/tørfarve) man bruge.

Svenske rød er fuldstændig korrekt pigmentet fra Falun - det er restproduktet fra jernmalm produktionen i Sverige. Nu forholder det sig således at Store Enzo som har eneret på pigmentet fra Falun ikke længere sælger dette i løs vægt, men kun sælger færdig blandet Slamfarve (det er svensk rød maling - og den kommer jeg tilbage til ...) hvorfor de to producenter der oprindeligt var nævnt i tråden formentlig slet ikke bruge det svenske rød pigment - men til gengæld det som kaldes for Engelsk rød og nu bliver det godt nok lang håret for dette pigment er heller ikke ens. Her kommer det an på hvor producenten køber sig pigment. Så kort svaret - nej man kan ikke være sikker på at svensk rød er svensk rød ej heller kan man være sikker på at engelsk rød er engelsk rød. Hver producent har ofte sin egen leverandør af farve pigmentet - hvorfor der kan være en nuance forskel i farverne.

Så kommer vi til slamfarven. Det er en traditionel og gammel maling som man bruger primært i Sverige og nogle steder i Norge - vi kender den som malingen på de svenske lader. Her er en stor misforståelse i Danmark omkring denne maling. Mange arkitekter har beskrevet denne maling i deres værker som noget af et vidunder middel. Den er billig, man kan koge den selv af pigment, mel, vand og jernvitriol. Og den er diffusionsåben!

Men men men malingen smitter af og det har den altid gjort, det er meningen at den skal regne af og ikke sidde fast på overflade, det er den måde den beskytter træet ...

Man skal altså mens træet er nyt, male om ikke hvert år, så i alle tilfælde hvert andet år, indtil man har opbygget et farvelag, som så er "offer" lager på træet. Det er den måde malingen fungerer på. Det "glemmer" forfatterne ofte at gøre opmærksom på. 

I dag er det nærmest umuligt at opdrive det røde svenske pigment, så der er nærmest ingen der koger denne maling selv med mindre man ønsker en anden farve (pigment) - et andet hint - køb altid denne maling i Sverige - tjek at den er mærket med Store Enzo. Der er kraftig svensk statsstøtte på denne maling så man kan købe 10 liter for under 400 svenske kroner - det er billig træbeskyttelse - men husk - den smitter af og vil altid gøre det.

Håndværkeren - det er altså ikke en fejl at malingen regnede af - det var faktisk det den skulle. Arkitekten der med garanti har været ophavsmand på artiklen glemte bare at fortælle det til journalisten, der skrev artiklen.

Håber det kan skabe lidt overblik over begrebet svensk rød.


God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også