Hvordan undgår jeg planke slår sig.

Arensbach
Arensbach
173 8381
Hej folkens, skrev tidligere en tråd angående anskaffelse af stor mahogni planke til at lave skrivebord i et stykke. 
har nu fundet planken på GHT. savværk i hadsten. planken er 75cm bred, (m bumkant) 310cm lang og 6,5cm tyk. og uden revner så virkelig et lækkert stykke tømmer jeg har støvet op 

nu kommer bekymringerne mht. hvordan jeg sikre mig det ikke slår sig, planken er ovntørret til indendørs brug og ligger nu i opvarmet hal med reguleret luftfugtighed (der bliver pumpet fugt ind i hallen ligesom i grøntafdelingen i det lokale supermarked for at sikre en ens luftfugtighed året rundt.) 

-min første bekymring går på om jeg risikere emnet kunne slå sig den uges tid jeg arbejder med det i garagen da der jo her vil være en anderledes luftfugtighed end på savværket og også anderledes fra mit kontor hvor pladen ender. 
Det skal lige siges at som pladen er nu er den helt perfekt lige og regner med at kunne nøjes med at bearbejde den med båndpudser, rasp og måske lidt med høvl hvis der er lidt ujævnheder, men hvis den først den slår sig og bliver krum, bliver det et kæmpe arbejde at få den afrettet, kender ingen med afretter/tykkelseshøvl der kan tage så bred en plade. og ville være helt uoverskueligt med håndværktøj 

- næste bekymring, risikere jeg den kan finde på at slå sig med tiden efter montering, hørt man kan fræse dybe riller i bagsiden, andre foreslag? er det overhovedet nødvendigt? 

ham på savværket mente ikke den ville slå sig når den er så tyk, og jo er ovntørret til indendørsbrug, men better safe then sorry,
11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Nu er du tilgivet, for du er jo "kun" Tømre svend, havde du nu været snedker, vidste du at der skal fræses noter på tværs af planken, på undersiden af planken hvor i der nedlægges lister der limes fast. eks. 2,5 x 2,5 cm tykkelse og naturligvis af samme træsort.
Arensbach
Arensbach Trådstarter
173 8381
hehe ja man kan jo ikke vide det hele

hvor lang afstand skal der være mellem disse tværgående lister?
Tjah vil du både bruge livrem og seler, skal du nok lave en for hver 50 cm. Start med at lave en ca. 10 cm. inde fra ende stykket i hver ende, og hold dem inden for yderkanten af planken på langs vel omkring en 3 cm. så vil de ikke være synlige og skal nok holde den plade fin.
Annonce
Arensbach
Arensbach Trådstarter
173 8381
kanon! tak for hjælpen,

hvad tænker du mht. at jeg smider den ind i min uopvarmede garage og arbejder med den der, vil det være risikabelt mht. anderledes luftfugtighed?
boso
boso
920 8410
håndværker> er du nu også blevet snedker - du har sgu mange titler :-)

Tvivler på at disse lister kan gøre en forskel hvis først planker ønsker at vride sig lidt. Det er jo store kræfter der er på spil I sådan en planke.

der er forsøget værd - men den sikre løsning er jo at skære den op og lime den sammen igen - ved godt at det ikke giver ønskede resultat. Men det vil være fagligt korrekt.
Arensbach
Arensbach Trådstarter
173 8381
åh nej flere meninger hehe

-nej det vil ikke give det ønskede resultat, snakkede med en anden snedker der sagde han slet ikke vil gøre noget, han mente at når pladen var 65mm tyk ville den ikke slå sig betydeligt.

hvis man skulle skære den op boso, taler vi så flække den en gang på midten? eller vil du lave den til flere planker ?

Annonce

Nej Boso jeg er ikke snedker men har en bådebygger uddannelse bag mig, og der kan både tømmeren og snedkeren gå hjem og lægge sig.

Og der var tale om at den ikke flækkede, er det for at den ikke skal vride sig, er det en helt anden fremgangs måde der skal bruges.

Så ville jeg skære hele planken op i stykker á eks. 6,5 x 6,5 cm. lime dem sammen hvor hver anden er spejl vendt, så vil den hverken sprække eller vride sig

Arensbach
Arensbach Trådstarter
173 8381
bekymringen var på hvorvidt emnet ville slå sig / vride sig blive krumt.

at skære det op i stave og lime det vil ikke være en mulighed så kunne jeg ligeså godt ha taget i bauhaus og købt en færdig plade
Nu ved jeg så ikke om du vil give den olie eller lakere den, men den skal have på begge sider hvis du giver den noget. Og skulle den slå sig en smule, hvad så, du får et bord som ingen andre har, med eller uden svindrevner o.s.v.
Paddy
Paddy
54 9500
Hvad måtte du give for sådan en plade? Er bare lidt nysgerrig
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
x

Lignende indlæg

 1. Hårdttræ
  Lav-Hus (11 svar)
 2. Brænde i redskabsskur "muligt"?
  Lav-Hus (11 svar)
 3. Kalmarplanke
  Lav-Hus (7 svar)
 4. Hvilket træ til fodpaneler?
  Lav-Hus (9 svar)
 5. Bandage til båndsav
  Lav-Hobby (15 svar)
 6. Efterisolering af indervæg
  Lav-Hus (22 svar)
 7. Lægge plankegulv i isoleret men uopvarmet udhus
  Lav-Hus (6 svar)
 8. Selv-byg egetræ plankebord
  Lav-Hus (6 svar)
 9. Tørring af egetræsplanker
  Lav-Hus (4 svar)
 10. Nyt gulv i hus på syldsten
  Lav-Hus (12 svar)

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her

Find byggemarked

Vi har samlet alle byggemarkeder i Danmark.
Søg på postnummer her:


Se alle byggemarkeder her