Puds skaller af

Hej

I sommers gav jeg vores nedlagte landbrugsejendom en ordentlig tur og fik repareret alle de steder, hvor pudsen var faldet af. Enkelte steder måtte jeg sætte nye sten. 

Nu ser jeg selvfølgelig til min store skræk, at et par af stederne er frostsprængte. Det er primært på staldbygningen uden tagrender, helt nede ved jordniveau. Det er ikke første gang den slags reparationer mislykkes for mig, så hvad er det jeg gør forkert?

Fremgangsmåden har været som følger

1) løst puds bankes af og løse fuger udkradses
2) området rengøres for jord, størv og lignende
3) bakkemørtel 6,6% 0-4mm blandes i forhold med alm. cement 1:10
4) forvandning
5) der pudses op og de sidste 0,5 cm efterlades til afsluttende pudslag der laves i samme forhold, men med strandmørtel 7,7% 0-2mm

Kan jeg gøre noget anderledes eller er det bare sådan det er, når der ikke er tagrender og frosten kommer?

Her er et par billeder:


Store versioner:
http://i.imgur.com/y2xp4lX.jpg
http://i.imgur.com/pFWfzCQ.jpg
10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det er jo netop når vandet falder frit ned på de sten at det slår op på muren og giver frost skader. Og så længe du ikke har tagrender på, kan du kæmpe med det pudslag hver forår.
Funkmaster
Funkmaster Trådstarter
48 4211
Tak for dit svar.

Hvis det er som du er inde på, burde hele siden ved jordhøjde vel være udsat? Men det er kun to steder hen af ca. 20m mur, der er ramt.

Tagrender på den side er desværre vanskelig at få sat op. Der er ikke umiddelbart adgang til græs eller jordareal hvor maskine kan opføres.
ktm
ktm
8744 4540
Det er lige så meget jordfugten, der trænger op i væggen.
Jeg har præcis det samme, selv om jeg har tagrender på, men selvfølgelig bliver det ikke bedre, når du ikke har tagrender. Selv om du ikke lige umiddelbart kan lave en faskine direkte i tilknytning til et kommende nedløb, er det bedre at det løber ud på jorden, end at det pladrer ned over væggen.
Men ellers er det en never ending story!

Med venlig hilsen
ktm

 

Annonce
Det lyder godt nok lidt underligt, så skulle man jo tro at vandet lige de to steder kommer op gennem muren og trækker ud i pudslaget. En mure vil sikkert kunne give dig et bedre forslag end jeg kan
Funkmaster
Funkmaster Trådstarter
48 4211
Gode pointer i kommer med. Det giver mening. Tak skal i have. De steder pudset er skallet af er også der, hvor der har været skader i umiddelbar jordhøjde og en smule under. Kan sagtens forestille mig at jeg ikke har "lukket" væggen ordentligt under jordniveau (hvis det da overhovedet er muligt - det er en gammel bygning uden et egentligt fundament). Der er i grunden også den mulighed at der har siddet en smule jord der hvor jeg har udført reparationen.

Jeg giver den en skalle mere når vejret bliver bedre. Det vigtigste for mig er egentlig at vide arbejdsmetoden er i orden (og det antager jeg den er siden ingen har anfægtet den).

Hvis jeg laver tagrender uden adgang til faskine eller kloak, vil et rør med udløb en meters penge væk fra væggen være tilstrækkeligt, eller vil jeg blot opleve at en væggen vil blive beskadiget i det område pga. den høje fugtighed som følge af de relativt store vandmængder, der udledes ved regnvejr?
ktm
ktm
8744 4540
Fugten trækker op igennem soklen, især hvis det er en helstøbt væg. Selv om det er en muret væg, evt med murpap imellem væg og sokkel, er den gamle murpap så nedbrudt, at den ikke længere stopper for vandoptrængningen.
Jeg har selv været inde på tanker om at skære ud i væggene og indlægge moderne murpap, men dovenskabeligheden har sit sikre tag i nakken på mig, så det er blevet ved tankerne.
Jo længere væk, du kan føre vandet jo bedre, men det mest væsentlige er at undgå, at væggene pladres til af tagdrypppet. Se på terrænet og vurder, hvordan tagvandet evt. kan ledes videre væk. (Evt. ind til naboen!! ) Ofte er en smule terrænregulering tilstrækkeligt.

Med venlig hilsen
ktm

 

Annonce
Hej.
Du skal helt holde op med at bruge cement og kun bruge kalkmørtel. Cementen virker som dampspærre og så springer der skaller af i frost, og der er alt for meget energi i cement der ikke passer sammen med et gammelt hus.
Det nytter ikke altid at spørge en murer, for et par generationer af dem er vokset op med cement, og mener det skal blandes i alt.
Søg på Raadvad. Der kan du finde en masse om gamle huse og deres pasning.

mvh

 varmetossen

Hvis det er på grund af opstigende grundfugt, har jeg løst problemet på min gamle gård fra 1850 med Skalflex Sokkelstop.
Og så pudsede jeg så facaden op med et netssystem bagefter, men det havde ingenting med fugten at gøre

Det er hjernedødt dyrt, men det er 3 år siden nu og sætter jeg en fugtmåler på facaden er det vildt så stor en forskel der er over og under hvor jeg behandlede med Sokkelstop.

Det er nemt og effektivt

Mvh
Martin

www.malermester-hansen.dk
Funkmaster
Funkmaster Trådstarter
48 4211
Tak til jer alle for rigtig gode input. Så blev jeg dét klogere.

Jeg ved godt at tråden er gammel, jeg har for ganske kort tid siden haft den fornøjelse at have en fugtspecialist ude.
hvor jeg havde muligheden for at få svar på en del spørgsmål..blandt andet flere af dem som er stillet her.

hvis der er trukket fugt op i en væg, så tørre den ikke blot ud (ved mindre vi snakker en meget lav fugtprocent). Vi havde en procent på 60% i en ydervæg ind mod vores køkken..alt puds skulle fjernes og fugtspecialisten etablerede en ny vandret fugtspærre.

Ikke for at træde nogle over tæerne..
MEN
hvis du blot har boret ud og smidt Skalflex Sokkelstop i hullerne, så er problemet ikke løst.
Du har udskudt et problem i en tid, fugten vil stadig være i murværket..hvis procenten er høj nok vil det udvikle sig til skimmel...
Det jeg ville frem til...hvis du døjer med fugt i en væg..så lad være med at tro du kan "skære" ud og smide nyt murpap i..eller at et produkt som Skalflex Sokkelstop er nok til at løse problemet..det vil altid kun være en halv løsning.


Få smidt nogle tagrender op - du ødelægger dit murværk ellers. hvis dit puds falder af, kan det også skyldes hæfte evnen til materialet du pudser på. Svummer du området inden med beto binder? det kan anbefales at lave en blanding af det og skalflex sokkelpuds. herefter pudser du op vådt i vådt..Kalk puds/mørtel er udmærket, dog er dit nye typer puds fra blandt andet skalflex bedre, også på gamle huse...det andet er simpelthen en skrøne..og jeg har endnu ikke hørt en murer der sværger på kalkmørtel.


hvis du stadig følger tråden (til forfatteren), så smid endelig et par billeder op af din bygning igen

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
x

Har du et spørgsmål eller vil du hjælpe de andre?

Tilmeld dig som bruger nu og få adgang til det hele - det er gratis!

Tilmeld dig her