Hej Kinggubbi.
Jeg er også i min opstart på at lave en pizza ovn, dog på støbt fundament.
Lige PT har jeg kun fået gravet hullet til min nedsænket og overdækket terrasse i haven. Terassen bliver 6 x 4 meter og 50 cm dyb.
Hvad angår stenovnen, har jeg en masse viden jeg har læst mig til på det amerikanske forum Forno Bravo (Du er sikker faldet over siden) Det er en uundværlig side hvis man påtænker sig at lave en stenovn som de gamle Italienere gjorde det.
Jeg kan fortælle dig om den jeg laver, og skal gerne ligge billeder op når jeg kommer igang
Det bliver en 42 inch ovn med skorsten (det er næsten et must til at styre røg, varme etc) Den indenvendige diameter vil så være 42 inch = 100 cm. min stand som bliver støbt med armeret fundamentsblokke bliver ca 1,5 x 1,5 meter. med 10 cm støbt og armeret betonplade. Vægten når ovnen er lavet helt færdig vil være op mod 8-900 kilo fra den støbte bordplade og op vel at mærke!
Når det er sagt er det jo self også et spørgsmål om hvor meget man vil gå op i kvalitet og hvor meget varme du skal kunne lagre i dine sten ( for bagning etc)
Den model jeg bygger bliver bygget med henblik på MAKS lagering af varme, dvs højt insulerende ildfaste sten, keramisk isolerings materiale, samt tilsvarende mørtel - alt sammen hvor den ringeste materiale kan modstå 1.300 grader (celsius)
Ovnen med fundament bliver ca til en flad 10.000 kr seddel inden den er køreklar.
nu til dine spørgsmål
Hvad angår varmen, så kan du (hvis du bruger de rigtige isolerings materialer) sagtens stille den på et træ skellet - men forhør dig ved en expert hvilket træ du skal bruge som kan holde til vægten af op mod et ton! og som ikke giver efter om 1-2-3-4 år eller mere.
Du kan med fordel smide nogle løfteøjer i fundamentet på ovnen ( i den armeret del ) så du kan smide nogle stropper i og få en truck/kran til at løfte den væk.
Du kan issolere ned i betonen med vermiculite (http://baalteknik.dk/traefyrede-ovne-83/tilbehoer-til-ovne-85/vermiculite-isolering-1051.html) læs mere i link.
2.) Kuppel er meget bedre til at cirkulere varmen, og du får det helt rigtige flow ved at have en skorsten også, så du kan trække kold luft i bunden af indgangen til ovnen, og den "brugte" varme røg kan slippe ud i toppen af indgangen, og op i skorstenen (som trækker luften op pga varmen) Det giver den bedste bagning - og nemmere at varme op.
3.) Se ovenfor.
4.) Et spørgsmål som du kun selv kan svare på, da det kommer an på dit budget. Men bedre kvalitet giver bedre resultat. (det hele gælder om at kunne lagre varmen i de ildfaste sten. Så man kan bruge ovnen i mange dage ! - ja faktisk dage. den bliver op mod 1.000 grader varm celsius, og så efter 3-4 dage vil den stadig være 3-400 grader varm, uden mere optænding)
5.) Få en smed til at lave en jernplade som du kan fore med issoleringsmateriale (keramisk eller vermiculite) Den skal slutte tæt, så man kan lukke for ovnen ved bagning af fx brød.
6.) Bageflade skal laves af ildfaste sten/plader for at lagre varmen. (under de sten skal der også et lag på ca 8-10 cm vermiculite isolering)
7.) Den slår revner hvis ikke man overholder tørrings processen som er en uges tid. man starter med et helt lille bål og gradvist (LÆS LANGSOMT) øger brændsel. dvs træ. dette er for at tørre alt fugt ud af materialet. (vand ekspandere ved for hurtig opvarming = revner, og hvis du er uheldig - flækker ovnen) Når det er vinter er det en god ide at overdække den med tæpper, presseninger etc - hvis ikke den er i ly for vejret.
8.) jeg har fundet ildfaste sten på DBA (nye) til omkring 16-20 kr / stk (til min ovn skal jeg bruge 250 ish) har haft kontakt til 2 teglværker som tar over 25kr / stk + moms.
Puha en længere smører for min første post her på LDS.dk (på trods af at ha luret mange gange)
Alle stavefejl er 100% gratis! Fra mig til jer