Chili-peber

Hej

Jeg har en masse chilipebre i drivhuset.
Er der nogen, der ligger inde med kreative forslag til hvad jeg kan
gøre ved dem, så jeg kan få glæde af dem hele vinteren ??
Jeg har allerede fundet en opskrift i Tørsleff's grønne syltebog, hvor
de skal syltes i vineddike sammen med skalotteløg.

Jeg tænkte på, om man med fordel kunne tørre dem, fryse dem ned,
syltes / nedlægges i olie eller andet, så de kan bruges i f.eks.
supper, gryderetter, texmex-retter o.s.v.

--
Gitte Sørensen [email protected]

Besøg min hjemmeside med galleri (tegning & akvarel), fotos,
rejser og madopskrifter http://home.worldonline.dk/~cgsorens
17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hejsa, her et par alternativer til syltningen:

1) tørring i en ovn. Spred dem ud i et lag på en bageplade med. Svag varme
50-75 C indtil at de kan knække(det kan tage temmelig lang tid alt efter
størrelsen). Derefter kan de holde sig længe. Man kan evt. knuse dem.

2) Nedfrysning. Del dem på langs, fjern kerner. Frys i et enkelt lag.

God fornøjelse.

--Morten

Tak for tippet, det har jeg så lige gjort her i formiddag.

Og i den forbindelse vil jeg gerne bringe en advarsel:
Tag gummihandsker på !!!!!
Mine hænder brænder stadig her 6 timer efter at have flækket og
udkernet ca. 50 chilipebre.
Er der nogen, der har et godt råd til, hvordan man får den brændende
fornemmelse væk fra huden igen ?? Det føles som om jeg har været ude
og plukke en buket brændenælder :-(

--
Gitte Sørensen [email protected]

Besøg min hjemmeside med galleri (tegning & akvarel), fotos,
rejser og madopskrifter http://home.worldonline.dk/~cgsorens
Det siges at det hjælper at spise bananer, hvis chilien er for kras for
maven, så måske kunne du eksperimentere med noget manicure med bananmos
el.lign.

Den brændende fornemmelse fremkaldes af capsaicin, som er fedtopløse-
ligt og derfor ikke kan vaskes bort med vand. Jeg har ikke selv prøvet
det, men jeg spekulerer på om tricket til fjernelse af kædeolie på
bukser v.hj.af margarine mon kan bruges i dit tilfælde. Gnid olie,
smør eller margarine grundigt ind i huden de steder hvor chilien er
aktiv. Bed en stille bøn til at capsaicinen nu opløses i fedtstoffet
og vask det dernæst bort med håndsæbe (eller måske bedre (?): opvaske-
middel). Meld gerne tilbage hvis det har nogensomhelst effekt.

Held og lykke.

// Klaus

--
···[ N55°45.244' E012°26.554' (WGS-84) ]························ ><> ···
···[ gopher://zigzag.adsl.dk:70/11/gps ]································
Jeg prøvede ovenstående med margarine - men det hjalp overhovedet
ikke. Heller ikke Thomas' forslag med mælkeprodukter havde nogen
effekt. Men tak for forslagene alligevel.
Der var åbenbart ikke andet at gøre end at bide smerten i sig og vente
på det gik over igen - det tog sin tid; mandag morgen brændte det
stadig lidt i venstre tommel- og pegefinger.

Og nu skal jeg så have fundet nogle spændende opskrifter med
chilipeber i, som jeg kan få afprøvet her til efteråret/vinteren. Jeg
vender tilbage, hvis jeg får frembragt noget rigtig godt :-)

--
Gitte Sørensen [email protected]

Besøg min hjemmeside med galleri (tegning & akvarel), fotos,
rejser og madopskrifter http://home.worldonline.dk/~cgsorens
Ærgerligt, men så ved vi da dét til en anden gang. Tak fordi du lagde
krop til. :-) Så er det med at huske latex-handskerne næste gang...

// Klaus

--
···[ N55°45.244' E012°26.554' (WGS-84) ]························· ><> ···
···[ gopher://zigzag.adsl.dk:70/11/gps ]·································
Annonce
Gitte Sørensen skrev i meddelelsen ...

(...)
>Jeg prøvede ovenstående med margarine - men det hjalp overhovedet
>ikke. Heller ikke Thomas' forslag med mælkeprodukter havde nogen
>effekt. Men tak for forslagene alligevel.
>Der var åbenbart ikke andet at gøre end at bide smerten i sig og vente
>på det gik over igen - det tog sin tid; mandag morgen brændte det
>stadig lidt i venstre tommel- og pegefinger.

Jeg skal snart "ordne" mine Habanero'er og West Indian Red's, så jeg gennemgik litteraturen igen for
at se om der var andre måder.

Dave DeWitt skriver faktisk at den bedte måde at lindre smerten på er at dyppe hele hånden i
vegetabilsk olie og holde den der til smerten er væk - det er ikke nok at skylle med fedstof, vand,
eller andet.

Så jeg må hellere holde en lille plasticbøtte klar...

mvh

Thomas Krogh

Gitte Sørensen skrev i meddelelsen ...

(...)
>Er der nogen, der har et godt råd til, hvordan man får den brændende
>fornemmelse væk fra huden igen ?? Det føles som om jeg har været ude
>og plukke en buket brændenælder :-(

Den mest effektive (bedre end vand, alkohol, olie og sukkeropløsninger) imod den brændende
fornemmelse efter en "overdosis" af capsaicin i maden, er mælkeprodukter i en-eller-anden form -
mælk, yougurt, etc.

Det er forsøget værd at rense hænderne i det.

mvh

Thomas Krogh

Min far lavede en pasta af chili. Jeg tror at han pillede frøene ud og
blendene chilierne og tilsatte lidt olie. Og så ned i et glas. Kan bruges
som krydderi eller tilbehør.

Jens K.
Tålmodighed er det eneste våben jeg kender mod for meget chilli, både på hænder og i mund. Det værste er dog en kærne under neglen.
Ellers er jeg en erfaren chillibruger da jeg bor i Portugal, og fjerner aldrig kærnerne da de giver det ekstra "kick" ;-).
En god simpel all-round opskrift: blend en god (eller to) håndfuld tørrede chillis med en flaske olivenolie + lidt vodka eller whiskey. Lad blandingen stå i en måned. Kan bruges til al slags madlavning og også direkte på maden ved bordet.

Lars
[email protected]
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
Jeg fik på en kineser-restaurant det råd, at man skulle komme salt i munden, hvis man havde fået for meget stærkt - det skulle hjælpe meget hurtigt.

Mhv. Jørgen

Med venlig hilsen

Jørgen
Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis