Stegeben

Hej gruppe, for første gang i mit liv skal jeg lave stegeben. Er der nogen
her som ved hvordan man gør dem uovertrufne og værd at spise ?
Go weekend.
Karina

7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Karina.
Lav en god BBQ sovs som du pensle med, f.ex.
Hundjævlens bbq sauce

1 groftrevet løg
3-5 fed hvidløg
4 spsk Worchestersauce
250 gr ketchup
4 spsk rørsukker
2-3 chipotlechili
2½ dl øl
2½ dl vand
1 tsk sennepspulver
1 tsk mild chilipulver
1 tsk spidskommen
2 spsk cidereddike

Hele møget blandes sammen og simre indtil saucen er tyk, ca. 1 time.
Derefter tilsættes yderligere 2 spsk cidereddike.
Saucen smøres over kødet når det er næsten færdigstegt, og er desuden
glimrende til at dyppe.

Dette er en meget stærk men samtidig godt afrundet sovs. Eneste ulempe er at
man risikere at blive afhængig. Den kan også bruges til mange andre grillede
retter, kylling, koteletter, revelsben og tynde squashskiver.
VH
Jesper
Hej,
Det lyder godt. Jeg prøver.
Tak.
Karina
Det var interessant om du mener den (blandt os bonderøve) højet ææælskede
ret "gode ben" eller om det er en gang US-inspirerede BBQ-knogler, du er ude
efter.

Nå men jeg vil da forsøge at skaffe (i forhold til det indtil nu andet svar)
lidt balance i sagen:

til 4 pers.

2-3 kg ben (gerne nøgleben) fra gris.
Smør til bruning - 25 til 75 gram (og her vil jeg selv benytte mig ef ca 3/4
smør og 1/4 rapsolie).
Vand
salt og peber.
eventuelt løg, gulerod, selleri, rodpersille, porre og anden grov grønsag.

Jeg har nogle vægtige grunde til selv at stege med mindst muligt fedtstof,
så jeg holder mig i den lave ende af de 25-75 g.
Lad fedtstoffet bruse af i en stegegryde med god varme på. Giv benene et let
drys salt og et vrid peber. Brun dem derefter - eventuelt over flere
gange. Bruningen er den altafgørende faktor ived denne ret. Jeg tilsætter
hyppigst fedtstoffet over flere gange sammen med knoglerne.
Når alle benene er brunet færdigt hælder du alle tilbage i gryden. Og pakker
dem, så de fylder mindst muligt. De skal nemlig overhældes med vand og gives
lidt mere salt - hellere for lidt end for meget.
Man kan så (det gør jeg) eventuelt smide et flækket løg, en halv gullerod og
et enkelt blad laurbær samt en 5-6 peberkorn i vandet. Og så skal det bare
koge et sted mellem 1 og 2 timer. Er du i tvivl om hvor mørt kødet er, så
lad bare stå i 2 timer, det skal være så mørt, at det nærmest falder af
benene, hvis de bliver rystet. Efter en halv times tids kogning, plejer jeg
at smage på vandet, for at kontrollere saltningen. Er det for fersk,
tilsætter jeg salt indtil, jeg synes det smager passende.
Når benene er helt møre, fiskes de op sammen med eventuelle urter og
peberkorn (eller suppen hældes gennem en si).
Smag så på suppen, der skal være god og kraftig. Er der brugt rigeligt vand,
koges suppen ind til omkr. 1/2 eller til den smager nok.). Rør en smørbolle
af 2 spskf. mel (brug så meget smør, der nu er nødvendigt - Kjærgården er
glimrende, da det jo er blødt i sit udgangspunkt) og jævn sovsen med
smørbollen. Jeg plejer slev at bruge ca. halvdelen først og så justerer jeg
med resten af smørbollen indtil sovsen passer mig m.h.t. konsistens.
Normalt vil sovsen være brun nok efter bruningen af kødet, men om nødvendigt
kan der tilsættes kulør.
Serveres med kogte kartofler samt surt - selv bruger jeg min mors syltede
rødbeder og syltede agurker.

Denne ret er også blevet modtaget med begejstring af udlændinge uden vor
nationale smag for kartofler med brun sovs. Jeg har erfaret at en god Cotes
du Rhone (gerne af de sydlige - Vaqueras eller Gisgondas hvis det skal være
rigtig godt) passer fremragende til denne egentligt ret kraftige ret.

mvh
Jan

jan@_x_boegh.net,Ny-Internet writes:
>Serveres med kogte kartofler samt surt - selv bruger jeg min mors syltede
>rødbeder

Kan du lokke opskriften fra hende ?

Jeg har lige lavet Rødbeder a la Claus Meyer - og det var bestemt ikke
noget særligt:

hilsen Svend A
Annonce
Svend Andersen"
Min mor plejede altid at sylte sine rødbeder efter opskriften i Tørsleffs grønne syltebog med det resultat at jeg bliver nødt til at gøre det samme for rødbeder med samme gode smag kan ikke købes for penge...

Rødbeder, syltede (ca. 1 1/4 liter)

Ingredienser:
1 kg rødbeder
¾ liter eddike
375-500 g sukker
1/2 tsk. Atamonpulver
eller 1 tsk. flydende Atamon

Tilberedning:
De vaskede rødbeder koges i letsaltet vand, 1 spsk. salt pr. liter vand, 1/2 - 1 time alt efter størrelsen. Det kogende vand hældes fra. Gryden stilles straks under rindende, koldt vand indtil rødbederne er kolde. Ved denne bratte temperaturforandring får rødbederne et "chok", hvorved cellerne sprænges, og rødbederne bliver møre. De flås, skæres i skiver. Eddike og sukker gives et opkog. Rødbedeskiverne lægges i. Lagen bringes igen i kog, tilsættes Atamon og fyldes i rene glas eller krukker, der lukkes.

Jeg blive nødt til at tilføje at hun i øvrigt også altid lavede stegeben på Jan's måde og jeg husker stadig den djævelsk gode sovs der blev af det, dt kan ihverfald også anbefales herfra....

smile pips

Marshmellows til folket
.......og en extra til mig :-)
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis