Plankegulve mv. skiftes!?

Jeg har netop overtaget et sommerhus, fra 1974, hvor gulvene gynger i stue og køkken, og de skal nødvendigvis skiftes. Jeg går udfra at opklodsningen af bjælkelaget er rådnet væk, men måske er bjælkerne også færdige. Det får jeg at se, når jeg får rykket brædderne af.

Det jeg er mest i tvivl om lige nu, er hvordan jeg bærer mig ad, med at tage det gamle gulv op. Køkkenet er lavet, som et rum i hjørnet af stuen, og skillevæggene står ovenpå gulvbrædderne. Jeg ved endnu ikke om der er en bjælke under skillevæggene, eller om de bare hænger, som sælger siger!?

Planen er at lave lecalag, 200 mm Sundolit, eksisterende bjælker, hvis de er ok, dampspærre og nye fyrplanker ovenpå.

Der kommer flere spørgsmål, når jeg kommer igang, men spørgsmålet ligenu er hvordan jeg får taget fat i opgaven!?

På forhånd tak.

Lars

Skal det laves, skal det laves ordentligt!
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Finder ud af hvordan det ser ud under gulvene som det første, for før kan vi ikke rigtigt sige hvordan du nemmest kommer over det.
Så fik jeg taget et bræt af, der hvor gulvet gynger mest.

Som det måske kan ses på fotoet er der den bare jord, og ganske lidt Rockwool, lige under bjælkerne. Jeg mærkede ingen spor efter opklodsning af bjælken, men under skillevæggen var der noget opklodsning.

Alt i alt, ikke noget at sige til at opklodsningen rådner væk, bjælker og isolering har kunnet patte fugt igennem alle årene! Bjælken virkede dog ikke til at være rådden, det er bare opklodsningen der er rådnet væk!

Jeg regner med at save langs skillevæggene, og pille gulvet op. Udskifte evt. rådne bjælker. Grave nogle cm. jord af og nogle leca nødder på, inden der isoleres med Sundolit.

Hvordan laver jeg rådsikker opklodsning? En lille 30x30 flise, murpap og en klods? Eller findes der noget smart?

På forhånd tak.

Lars

<img src="/Portals/0/activeforums_Attach/111_image.jpg" border="0" class="afimg" />

Skal det laves, skal det laves ordentligt!
Du kan måske bruge knudsen kiler på en flise. Fugten kan ikke vandre gennem plastkilerne.
Måske billedet ses nu!?

Knudsenkiler er den opklodsning jeg skal bruge. Derom ikke meget tvivl.

Jorden, som er ganske fugtig, dele af året, ligger altså lige under bjælkelaget. Er det ok, hvis jeg sørger for min. 5-10 cm. Leca nødder, og derpå Sundolitplader mellem bjælkerne.?

Bør jeg lægge kraftig plast under Lecanødderne, som fugtspærre, eller klarer Lecaen det? Jeg er i tvivl om der skal være dampspærre direkte under gulvbrædderne, som normalt!?

Er der nogen der har et bud på hvilket fyrgulv jeg skal købe. Vil gerne have klassiske massive fyrbrædder, skruet på bjælkerne. Men måske der er noget bedre. Wiking for eksempel!?

Hilsen

Lars



Skal det laves, skal det laves ordentligt!
Jeg fik aldrig nogen bud på om jeg skulle lægge en fugtspærre imod den fugtige bund under huset, under Lecaen!?.

Jeg hælder mest til følgende konstruktion, efter at have læst nogle artikler mv. i bl.a. bolius.dk og samtaler med andre husejere i området.: (Husk det er et ældre sommerhus, der ikke skal være helårsisoleret)

1. Kraftig plast, som fugtspærre, mod den fugtige mosejord.
2. Der ovenpå fylde hulrummet, under gulvet, med Lecanødder, pånær de sidste 50 mm under gulvplankerne.

Det vil give et lag på 15-18 cm Leca, som isolerer halvt så godt som EPS eller Rockwool. Jeg har læst at man ikke må isolere med mere end 50-75 mm Rockwool, ved uisoleret terrændæk, og det passer cirka med den mængde Leca. Til gengæld er Leca kapillarbrydende og transporterer ingen fugt.

Slutteligt lægges 30 mm fyrplank, uden dampspærre under, på bjælkelaget.

Hvad siger i. Vil det ikke fungere?


Skal det laves, skal det laves ordentligt!
Det afhænger af hvornår du påtænker at bruge huset. Hvis du vil anvende huset om vinteren, skal dampspærren ligge tæt på den lune side - den indvendige - fordi du dermed undgår kondensering ved dugpunktet et stykke nede i isoleringen. Hvis du derimod påtænker at bruge huset udelukkende om sommeren, er dampspærren ikke så afgørende - ventilation mellem lecanødderne og fyrplanken ville give en holdbar konstruktion. Dampspærre under isoleringen mod den kolde side er en dårlig ide.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis