Gulvunderlag på beton..

Hej allesammen.

Jeg er snart husejer og kunne godt bruge nogle gode råd mht gulvunderlag.

Jeg skal have lagt nyt gulv i hele hytten. Der er betongulv og jeg har læst mig frem til at jeg skal bruge fugtspærrer imellem. Har i nogen i kan anbefale?

Gulvunderlaget skal tapes sammen og kravle 2-3 cm op ad væggen. Så langt så godt.
Men hvordan gør man ved hjørner? Og hvordan gør man ved radiatorrør som kommer op ad gulvet?

Derudover vil jeg gerne høre jeres erfaringer med værktøj til at skære gulvbrædderne med. Jeg har planer om at købe ask plankegulv.

Tak til jer alle sammen.
11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jamen så tillykke med det !
Og du har meget at lære kan jeg se !
Der findes eks. kun en fugtspærre der bruges i dag, og det er simpel plastik i en bestemt tykkelse der købes i hele ruller.
Jeg går ud fra at det er et laminat gulv du vil lægge, da du ikke bare kan lægge rigtige gulvplanker direkte på et beton gulv. Det er så bare ikke nok med en fugtspærre der skal også noget på der hedder en trindæmper, ellers vil det støje meget når du går på gulvet. Den skal lægges ovenpå dampspærren da den for det meste består af en presset papplade, den dæmper lyden men optager også små ujævnheder i gulvet. Ved rør og hjørner skære du blot af så røret kan stikke igennem og i hjørnerne fjerner du det overskydende. Da det er et flydende gulv skal du regne med at have en afstand ind til muren på mindst 5 mm. og ikke over 8 mm. Du skal have samtlige gulvpaneler af før du går igang, da disse skal dække mellemrummet mellem væg og gulvbelægning. Ved rørgennem føring skal du ligeledes have 5 mm. større hul end røret er, da der ellers vil opstå mislyde når rørene bevæger sig.
Værktøj til sådan et laminat gulv er en skarp hobbykniv og en stållinial, der kan købes et sådant apparat der "klipper" laminatet over.
Tak

Jeg tror at du har overset at jeg skriver at der skal plankegulv på så hjælper en hobbykniv nok ikke ret meget.

Skal dampspærren lukkes helt tæt omkring radiatorrørne? Altså så der ikke kan komme fugt op eller er det ikke nødvendigt?
Nej jeg har ikke overset at du skrev et plankegulv, du kan ikke bare lægge et rigtigt planke gulv direkte på et beton gulv, der skal strøer under som plankerne skal fastgøres i. D.v.s. Hvis dine planker er 25 mm. tykke skal du regne med mindst 40 mm. strøer under plankerne med isolering imellem strøerne. Og i det tilfælde skal du have dampspærren imellem gulvplanke og isolering. Så kan du nok se at din gulv højde ændres med ca. 65 mm. det vil betyde at du skal igang med at hæve samtlige døre i huset for at de skal kunne lukkes op !
Mon ikke der er noget du lige har glemt at gennem tænke.
Det kan godt være at jeg har misforstået noget. Jeg præciserer lige hvad jeg havde i tankerne.

Ovenpå betongulvet havde jeg tænkt f.eks. det her:
http://www.xl-byg.dk/produkter/trae-og-byggematerialer/gulvbelaegning/gulvunderlag/ewifoam-xps-combi-mfugtspaerre-gulvunderlag-2mmx1x15m.htm

Som gulv kunnde det være:
http://www.xl-byg.dk/produkter/trae-og-byggematerialer/gulvbelaegning/plankegulv/scanfloor-ask-1-stav-hvid-matlak-plankegulv-14x189x1860mm.htm

Eller:
http://eshop.silvan.dk/vare/gulve/traegulve/solid-ask-hvid-mat-lak-lamelparket-plankegulv

Er det ikke muligt?
Du kan sagtgens ligge sådan et gulv ud. Tror håndværkeren forveksler det med et massivt gulv, som ligges på strøer.

det skum, kork eller hvad du vælger at rulle ud som trindæmper, har den funktion at gulvet ikke kan "klappe" når du træder på det. Det kan altså ikke sige klap når du træder på det, fordi der måske er en lille lunke. også har det også den funktion som håndværkeren skriver at det udfylder mindre unøjagtigheder. Så man kan typisk leve med et gulv der har nogle mindre lunker eller buler på op til 3mm. Og det gør ikke noget at trindæmperen ligger med lidt mellemrum 1 cm. men ikke mere end det.  og rundt om radiatorrørene, skære du bare en rille i det, så det kan skubbes ind til væggen. 

Det kan være en god ide at google lidt og læse nogle artikler omkring det med hvordan man ligger gulv, og læse lidt. Der er mange gode fif at hente.  jeg læste selv en masse artikler inde på gørdetselv.dk omkring det at ligge et laminat gulv, da jeg lagde nyt gulv i huset.
Annonce
Så er det jo et laminat gulv du vil lægge, da de planker du henviser til er opbygget af flere lag ! Derfor bliver de også kaldt for laminat eller lamel gulv, og så er der intet i vejen for at lægge det på dampspæren men stadig med trindæmperen imellem.
Og for at du så lige skal forstå hvorfor man ikke kan lægge rigtige fuldtræs planker på et beton gulv, skyldes bla. at de kun er forsynet med not og fer, d.v.s. der er ikke noget der låser plankerne sammen som på et lamel eller laminat gulv.
Det er et lamelopbygget trægulv. Et laminatgulv er noget helt andet.

http://www.dfi-geisler.com/content/view/58/62/lang,da/

http://www.lyrk.dk
Skrevet af Naveren på 14 jul 2013 09:44
Det er et lamelopbygget trægulv. Et laminatgulv er noget helt andet.

http://www.dfi-geisler.com/content/view/58/62/lang,da/

Det må være noget med ordene, for jeg vil mene at det er det samme om det bliver kaldt lamel eller laminat, det væsentlige er at det er flere lag der bliver limet sammen.
Eks. bliver en glasfiber båd også kaldt for et laminat, selvom der ikke er noget pres på støbningen. Og så aligevel, for jeg kan huske fra min læretid  at vi støbte nogle små joller ved at have en ydre og en indre form. Der blev så lagt glasvæv og polyester ned i den udvendige form hvorefter den indre blev presset ned i og samlet under tryk. Sådan støbte man glasfiber både i starten, senere gik man over til at lave dem udelukkende i en form.
Skrevet af Mpelit på 13 jul 2013 09:24
Det kan godt være at jeg har misforstået noget. Jeg præciserer lige hvad jeg havde i tankerne.

Ovenpå betongulvet havde jeg tænkt f.eks. det her:
http://www.xl-byg.dk/produkter/trae-og-byggematerialer/gulvbelaegning/gulvunderlag/ewifoam-xps-combi-mfugtspaerre-gulvunderlag-2mmx1x15m.htm

Som gulv kunnde det være:
http://www.xl-byg.dk/produkter/trae-og-byggematerialer/gulvbelaegning/plankegulv/scanfloor-ask-1-stav-hvid-matlak-plankegulv-14x189x1860mm.htm

Eller:
http://eshop.silvan.dk/vare/gulve/traegulve/solid-ask-hvid-mat-lak-lamelparket-plankegulv

Er det ikke muligt?
Hej Mpelit, og tillykke med huset  

De link som du har skrevet er de helt korrekte materialer. 

Den dampspærre du henviser til har nemlig både en dampspærre og en 3 mm skummåtte sat sammen, så det er bare at rulle den ud og tape den sammen. Ved radiator skærer du bare pænt til og så gør du ikke mere ved det. 
Værktøj til at skærer med, fungere en stiksav super fint. Den kan du skærer endesnit med og på langs. 

Der plejer at være vedlagt en "læggevejledning" i hver pakke gulv, så det er bare at følge den. 

Men jeg kan da lige skrive de fleste trin. Det er slet ikke svært.

Lig en hel række ned langs væggen, og sæt nogle klodser imellem væggen og gulvet så du har de der 5-8 mm luft imellem, og så en klods i venstre side af rækken. 
Det overskydene gulv fra forrige række bruger du som starten på den næste række. (min. 50 cm) 
Lav en ny række og sæt dem sammen i endestødene. Så tager du hele rækken og vipper ind i den række der allerede ligger der. og sådan gør du bare indtil du er færdig  
Nogle gange kan det være rart med en pind og en hammer som du lige så STILLE kan slå ind på fjeren med hvis de driller lidt. ikke noget med at tæske dem, for så er der noget galt.  og så lig en ny klods i venstre side af rækken for hver 4-7 række for at holde luften ind til muren.



Mange tak for alle jeres svar.

Jeg ser frem til at gå i krig med dette gulv
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis