hvilke ledninger?

Ny lejlighed og skal sætte lys op.
Ledningsudtaget ser dog noget besynderligt ud - hvordan i alverden finder man de rigtige?

Det foregår selvf. højt til vejrs, der er lukket af for tilgang fra siderne, så ledninger skal isættes centralt fra og i hver lednings-samling er der kun en ledning mens der er 5 ledningssamlinger.
Med min beskedne viden om el, har jeg brug for to ledninger, så hvad i alverden gør man med 5 ledninger og hvordan vælger jeg de rigtige to uden at skulle prøve samtlige kombinationer af?

billede skulle gerne være vedhæftet
9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Åh ja endnu et af den slags lampesteder hvor det halve af lejlighedens el kabler er samlet i loftet. Et er sikkert du må ikke flytte på dem, så kan det gå grueligt galt. Men spørg ejeren hvilke der er til belysningen, så går der ikke kuk i sagen
Det er lidt svært at se farverne, men det ligner du har jord (grøn/gul), nul og tre faser. Nul BØR være blå/lyseblå men der er ingen garanti for at det er rigtigt.

Du skal have noget der kan måle spændingsforskellen mellem ledningerne, fx et voltmeter. Du skal (hvis vi snakker en lampe?) have fat i nul og fase, så du får 220/230 volt og ikke 380/400 volt
Tag et billede med lys på (blitz)...........

   elektriker fra jævnstrømmens tid
Ja, der er noget at tage fat på. du skal jo nok have fat i en spændingsmåler, gerne en der viser 230 Volt og 400 Volt. Du skal ikke bruge en polsøger, det kan du få til at vise hvad som helst.
Men en rigtig spændingsmåler med 2 forbindelsesledninger, f.esk denne http://www.grene.com/shop/action/product_20_-11_-93_-90960400__G-3138G-12132_Sp%C3%A6ndingstester+Elma+1000
Så skal du til at måle, og jeg ville starte med at lokalisere 0 lederen (også kaldet N). På nyere installationer er den normalt lyseblå, men gamle installation kan have ne sort nulleder.
Prøv at sætte spændingsmålerens ene ledning på den blå, og prøv så med ,spændingsmålerens enden ledning, de øvrige een efter en, og kig på lusene. Nogle vil sikkert give fast lys (så har du fat i en fase (F) mens sikkert en kun vil lyse når kontakten er tændt, det er den du skal have fat i sammen med 0-en
Som du kan forstå skal der testes med sikringen i og støm på. derfor er det vigtigt at du bruger godkendt udstyr som det viste. Mere modige fuskere vil nok bare tage en pære/fatning med 2 løse ledningsender og så prøve sig frem til der bliver lys, men det er altså farligt at stå på en (stål) stige og lege med 230 Volt
Sidste advarsel: jeg synes der er rigtig mange ledninger der ender i en tom samling. Der er en teoretisk mulighed for at "en anden fusker" har flere faser i samme dåse uden at udføre tydelig mærkning. Typisk på samledåser tæt på sikringsarrangementet, f.eks i entreen ses det ind imellem. Hvis det er tilfældet kan du altså opleve 400 volt mellem 2 af ledningerne. Det overlever spændingstesteren, men en pære ikke, den eksploderer måske mellem hænderne på dig
Hans

 

Når du skriver ny lejlighed (og det ligner Troldtekt loft) er det så en helt NY lejlighed, eller er den blevet renoveret eller lign.?
Annonce
Du behøver ikke en spændingsmåler, som Hans beskriver.
Afbryd strømmen i din tavle.
Sæt den blå ledning fra lampen til de blå i dåsen. Brug hullet ved siden af de eksisterende ledninger, så du ikke blande den bløde lampeledning med de stive installationsledninger.
Sæt den brune fra lampen i ét af de to, som ikke er brun, blå eller grøn/gul. Lidt svært at se farverne på dit billede.
Tænd i tavlen. Hvis lampen lyser hele tiden, eller slet ikke, så flyt den brune til den anden mulighed.
Det vigtige er selvfølgelig, at du afbryder for strømmen i din tavle. Så er der ikke noget farligt ved at forbinde en lampe.
Alle de gode "råd"
Hvorfor experimentere når der er stor sansynlighed for at ejeren ved hvilke der skal forbindes til.
Fordi eksperimentet går ud på at flytte én ledning, og der ikke er noget farligt ved det, når strømmen afbrydes. Det er meget hurtigere end at kontakte en ejer, som næppe aner hvad elektrikeren har lavet.
Blå til blå.
Gul-grøn til gul-grøn.
og brun til sort.

Den sorte er oftest M1 som er den du tænder lampen på. Og er det ikke den sorte, er det den grå.

husk at slukke for strømmen på tavlen først.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis