Ombehandling/vedligeholdelse af mahoghi vinduer

Hej forum

Min kæreste og jeg har for nyligt købt et hus med mahognivinduer og -døre, som vi synes trænger til en kærlig hånd, da de er ved at være lyse og forskelligt-farvede. Vi er desværre ikke klar over, hvordan de er behandlet tidligere, så vi kunne godt tænke os nogle råd til, hvordan vi skal gribe det an. 

Vil det være en fordel at slibe vinduerne ned og give dem en form for grundbehandling først, for derefter at behandle vinderne med den samme type olie fremover? I så fald, skal grundbehandlingen være med pigment? Og hvilken type olie bør vi anvende til både grundbehandlingen og til efterfølgende behandlinger?

Håber nogle kan hjælpe.

Med venlig hilsen

Morten.
Hej forum Min kæreste og jeg har for nyligt... Vis hele indlægget
15 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Næste gang vasker du med grundrens før du sliber, at gøre det efter du har slebet dem er spild af penge, og du kunne måske have sluppet for at slibe så meget.
Okay, det er noteret. Drt prøver vi næste gang. Men mht. slibning, er det så overhovedet nødvendigt at gøre hver eneste gang vinduerne skal have en tur?
Nej ikke hvis du gør det til en tradition  at vedligeholde vinduerne, bare vask af med grundrens skyl efter med rent vand lad tørre og på med et nyt lag.
Ifølge vores maler er det nødvendigt, da olien ellers vil have svært ved at komme dybt nok ned i træet når der allerede er gammelt olie tilstede. Men det skal være en yderst let overfladeslibning.. basalt set bare køre sandpapir henover træet 1 eller 2 gange.

Mvh.
Michael Lind Mortensen
Der er for megen overtro og alt for lidt viden, erfaring, dømmekraft og almindelig sund fornuft i tråde som denne.

Såkaldt ædeltræsolie vil ofte vise sig hovedsagelig at være linolie med forskellige tilsætninger af farve, fortynding, tørringsmiddel og svampehæmmende middel. Afhængig af producenten kan der også være tale om en syntetisk olie.

Almindelig linolie tilsat svampehæmmer kaldes normalt for grundingsolie og er et glimrende produkt til behandling af vejrudsat træ. Og så er det underordnet om det er russisk pissehusforskalling eller Cuba-mahogni. Olien beskytter dem begge.

Men der er stadig noget linolie ikke kan, og det er at beskytte træets overflade imod solens UV-lys, som efterhånden gråner og gør overfladen trøsket. Derfor kan der sagtens argumenteres for at tilføre pigmenter til en træbehandlingsolie, som bremser noget af UV-strålingen.

I virkeligheden ville den mest gavnlige behandling af mahognivinduer være at male dem med fuldt dækkende linoliefarve. Men det er selvfølgelig en skam at skjule det smukke træ helt. Ikke desto mindre... ved at bruge en pigmenteret men stadig transparent olie udsættes det tidspunkt, hvor vinduerne igen trænger til behandling. Solen er meget hård ved træ og mange andre materialer.

Godt håndværk kræver dygtige håndværkere og de er ved at blive sjældne. Montører er der til gengæld mange af.

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også