Rep. hul i mast på bedste måde - hvordan?

Hej,

Som det ses på flg. billeder:





skal beslaget sættes fast i masten, så sejlet kan hejses/sænkes uden af gå ud af sporet. Desværre er den vingebolt som skal holde beslaget på plads, blevet for lille til hullet, men går man en boltstørrelse op bliver den for stor til hullet i beslaget. Så hvis jeg skal lave det på bedste måde, hvad er mulighederne så?

Jeg er selv kommet frem til flg. løsninger:

1) Lave nyt gevind i hullet og bruge en større bolt og samtidig bore hullet i beslaget op.
2) Bruge kemisk metal i masten og lave nyt gevind til den gamle bolt - kan den kemiske metal holde, og hvad med slidtage på reb inde i masten mod det kemiske metal - kan det være et problem?

Er der nogen som har et godt indspark

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej !
Du kan evt prøve med en såkaldt gevind nuts , en form for nitte man kan sætte i dog med en special tang , de fås i forskellige gevind str. , og det er jo kun til at "låse" dit storsejl inde i masten

Bruger dem jævnligt ifb. med mit job og de ka holde mere end man lige forstiller sig



Tim  
 
En "gevind nut" - f.eks. Tubtara - er en slags stor popnitte med indvendigt gevind. Det er en fortrinlig løsning.
Se: http://www.tubtara.dk eller www.sherex.com/pdf/Dejond%20TUBTARA%20Catalog.pdf


Finnband

kan også købe sådanne her:

https://www.sanistaal.com/da/produk...11047.aspx
 


Hans-Henrik - Beason31 D404 "Dancing Wave" Lynæs

"Hav part i gode skibe eller slet ingen. Hold altid dit skib i god stand, og du vil få gode mænd med dig. Hav skibet klar tidligt på sommeren og rejs kun i den bedste sommertid. Hav altid solide grejer på dit skib og bliv aldrig for længe på havet om høsten, hvis du kan undgå det. Agt vel på alle disse ting, så skal det nok gå dig vel med Guds hjælp"

(Citat fra Konungs Skuggsjá, Kongespejlet, norsk bog om leveregler formet som samtale mellem far og søn. Ca. 1260)

Hvis du ikke kan bruge nogle af de tidligere forslag, kunne en mulighed være at liste en sytråd gennem hullet i masten og ud gennem bunden, det kan nok kun gøres når masten er afmonteret, så binder du en rustfri bolt i tråden, den skal være lidt tyndere end hullet i masten, sæt en passende spændeskive på, og hiv så forsigtigt i tråden til bolten kommer ud gennem hullet, og sæt en møtrik på, bor hullet i beslaget op så denne møtrik kan være der, så kan du sætte beslaget på med en vingemøtrik
Hvis du ikke kan få en bolt i indefra, kunne en anden mulighed være at finde en rustfri bræddebolt der lige akkurat kan få hovedet gennem hullet i masten, bor evt. hullet en smule op, eller slib bolthovedet ned. Fil så et firkantet hul, der passer med firkanten på bræddebolten i siden af hullet i masten, så kan du stikke bolten i hullet, og sætte den i det firekantede hak, og fastlåse den med en møtrik. Bræddebolten skal naturligvis have gevind hele vejen. Bolten vil jo sidde nogle millimeter fra hvor den oprindelige sad, men det ser ud som om det ikke er noget problem.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis