Sirup - fra birketræer

Hej

Nu er det på tide at finde nogle velvoksne birketræer, så man kan
høste årets birkesaft.

Man lister stille ud til træet, borer et ca.4 cm. dybt hul,
sætter et plast-/glasrør i hullet - evt. også en slange, så
saften kan opsamles i en egnet beholder.

Herhjemme kan man regne med omkring 3-4 liter i løbet af nogle
dage pr. træ.

Saften kan bruges til vin. Men det er næsten synd, for ved
indkogning får man en herlig sirup. Den kan ikke helt erstatte
ahornsiruppen, men den har en dejlig smag til lidt afveksling.

God fornøjelse.

m.v.h. Emil
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvor meget sirup får man ud af sådan en 3-4 liter saft?

--
vh

Lars
Det er ikke meget. Ugens høst var på 6 grader oechle (udtales
øksle), hvilket svarer til omkring 15 gram sukker pr. liter
(hængebirk). Så mine 10 liter saft bliver kogt ind til 4-6 dl.
sirup.

SukkerAhornen giver 20 - 40 gram sukker pr. liter saft. Det er
nok til at der er økonomi i at udnytte den. Andre ahornarter
giver væsentligt mindre udbytte. Rød Ahorn omkring 10 gram.
Hjemlige ahornarter giver meget mindre, så de er ikke
interessante i denne sammenhæng.

Vil du have en smagsprøve, så klip en gren på ca. 5-10 mm i
diameter af birketræet. Hæng en flaske over grenen på træet (brug
tape eller snor), og vent 3-6 timer. Så er en kølig smagsprøve på
ca. 1 dl. klar.

Smager det lidt sødt, kan saften bruges. Er det vanskeligt at
fornemme det søde, er træet ikke egnet som leverandør. En
sodavand vil smage som konsentreret sukker i sammenligning, så
vær kritisk med din vurdering.

Det bedste tidspunkt er i marts måned, men det er brugeligt
indtil knopperne brister.

Prøv også med et ahorntræ. Det smager lidt anderledes. Men lad
være med at prøve et fyrretræ, for så får du terpentin i flasken.

m.v.h. Emil
Hvordan har træet det bagefter ? Får det mén af det ?

mvh
Marianne

Træerne vokser på samme måde som dem der ikke er blevet tappet.
Sårene ligner de steder hvor der er mistet grene på naturlig vis.

Træet lukker selv hullet, men man kan hjælpe med en prop, som
passende kan laves af en gren man skærer af (se andetsteds i
denne tråd).

Det anbefales kun at lave ét hul i hvert træ, og der advares mod
at lave flere end fire pr. år. Begrundelsen er fysisk svaghed.

m.v.h. Emil
Emil skrev i meddelelsen ...
>Hej
>
>Nu er det på tide at finde nogle velvoksne birketræer, så man kan
>høste årets birkesaft.
>
>Man lister stille ud til træet, borer et ca.4 cm. dybt hul,
>sætter et plast-/glasrør i hullet - evt. også en slange, så
>saften kan opsamles i en egnet beholder.
>
Hvorfor skal man liste ? :-)

>Herhjemme kan man regne med omkring 3-4 liter i løbet af nogle
>dage pr. træ.
>
>Saften kan bruges til vin. Men det er næsten synd, for ved
>indkogning får man en herlig sirup. Den kan ikke helt erstatte
>ahornsiruppen, men den har en dejlig smag til lidt afveksling.
>
Hvor længe skal den koge for at få sirup ?

Kate Bille

Annonce
>Hvorfor skal man liste ? :-)

For at undgå at vække fjerkræet. Det kan give en frygtelig larm.

>Hvor længe skal den koge for at få sirup ?

Det afhænger af flere ting. Lufttryk, varmetilførsel og
overfladeareal for nu at nævne nogle. Men jeg forstår din
hentydning til de høje danske afgifter på varm mad og vand.

Oprindeligt blev saften indkogt ved hjælp af rigtigt brænde, som
den danske stat ikke havde lagt afgifter på. Der findes masser af
beskrivelser rundt om på nettet.

m.v.h. Emil

--

Ka' en kok drikke sig hønefuld?
> Hvorfor skal man liste ? :-)

Det er nok naboens træ!

mvh
Jan

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis