Fudge

Hej alle i Nyhedsgruppen!

Jeg har i de seneste år lavet forskellige typer slik selv - blandt andet
bolcher, lakrids og karamel. Én ting har dog drillet mig lige siden den
allerførste dag: nemlig FUDGE. Jeg har prøvet adskillelige opskrifter, der
alle giver et eller flere gode råd, om at man ikke må røre i massen, at
skeen skal smøres ind i fedt stof, og at den skal være 100% ren. Ingen af
tingene har dog hjulpet - hver gang er massen krystalliseret, og karamel
Fudge'ne smager mere som en sukkerknald.

Derfor vil jeg hér forhøre mig om, om der er en eller anden, der har lavet
Fudge med succes, og hvordan det evt. er gjort. Fudge er jo ikke ligesom
karamel - hvor karamel er sej og blød, er Fudge mere tør i det.

Jeg håber virkelig der er nogen der kan hjælpe mig,

MORTEN STORGAARD

1 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Her to opskrifter på karamel-fudge blød/hård, jeg har kun prøvet den
første, - og det gik fint.

Husk, - man skal være meget omhyggelig med tilberedningen.

Karamel-fudge med chokolade:

Forberedelsestid: 20 min.
Kogetid: 20 min.
Portionen giver 36 stk.

Renlighed:
Renlighed er meget vigtig ved kogning af karamel. De benyttede redskaber
og kasseroller (bedst anvendelig er kasseroller af kobber, rustfri stål
eller en god emaille) må omhyggeligt afvaskes og evt tørres med sprit, da
den mindste smule fedtstof kan forårsage, at sukkeret >kreperer<
(krystallisere).

Ingredienser

5 dl sukker (man kan fx anvende G.G. sukker)
2 1/2 dl mælk
1 2/3 dl piskefløde
2/3 dl lys majssirup
1 tsk vanilleessens
80 g mørk kogechokolade, hakket

1. Bund og sider i en dyb, kvadratisk form på 20 cm fores med alufolie;
pensles med smeltet smør eller olie.
2. Kom sukker, mælk, fløde og sirup i en stor, tykbundet gryde. Opvarmes
for jævn varme under omrøring uden at koge, til sukker er helt opløst.
(VIGTIGT! -Sukkerkrystaller fjernes fra grydens sider med en våd
bagepensel). Bringes i kog, dæmp varmen en smule og kog uden omrøring i 15
min; eller kog 1 tsk af siruppen, dryppet ned i koldt vand, danner en blød
kugle. Hvis der anvendes et sukkertermometer, skal det op på 115 grader.
Tages straks af varmen.
3. Afkøles 5 min. Tilsæt vanilleessens; rør kraftigt rundt med en træske
i 5 min, eller til massen begynder at blive tyk og mister sin glans.
Hældes i den smurte form; overfladen glattes. Afkøles på en bagerist.
4. Kom chokoladen i en lille ildfast skål. Sættes over en gryde med
simrende vand. Rør til chokoladen er smeltet og uden klumper. Afkøles let.
Fordel chokoladen jævnt over fudgen med en bredbladet kniv. Lad den
størkne. Tages op af formen, når den er fast. Fjern forsigtigt folien og
skær den i firkanter. Opbevares mørkt og køligt i tætsluttende dåse i op
til 2 uger.

-oo-

Hårde karameller:

Forberedelsestid 15 min.
Kogetid 15 min.
Portion: ca. 40 stk.

Renlighed: som ovenstående beskrevet.

Ingredienser

2 1/2 dl sukker (man kan fx anvende G.G. sukker)
90 g smør
2 spsk lys sirup
3/4 dl flydende glukose
1 1/4 dl kondenseret mælk
250 g mørk chokolade, hakket

1. Bund og sider i en 20 cm kvadratisk form pensles med smeltet smør
eller olie. Den fores med bagepapir, som pensles med smeltet smør. Kom
sukker, smør, sirup, glukose og kondenseret mælk i en tykbundet gryde.
Opvarmes for jævn varme under omrøring uden at koge, til smør er smeltet
og sukker er helt opløst. (VIGTIGT! -Sukkerkrystaller fjernes fra grydens
sider med en våd bagepensel).
2. Bringes i kog, dæmp varmen en smule og kog under omrøring i 10-15 min,
eller til 1 tsk af siruppen, dryppet ned i koldt vand, danner en fast
kugle. Hvis der anvendes sukkertermometer, skal det op på 122 grader.
3. Tages straks fra varmen. Hældes i formen og afkøles. Mens
karamelmassen stadig er varm, aftegnes kvadrater med en kniv, vædet med
olie. Når den er kold, skæres den i tern.
4. Læg alufolie på en bageplade. kom chokoladen i en lille ildfast skål,
som sættes over en gryde med simrende vand. Rør til chokoladen er smeltet.
Tag den af varmen. Afkøles let. Med to gafler dyppes karamellerne en ad
gangen i chokoladen. Tag dem op, lad overskydende løbe af og sæt dem på
bagepladen, til chokoladen er størknet.

-oo-

TIP:

Man kan evt. undlade at overtrække karamellerne og i stedet sprøjte
chokoladen ud over karamellernes overside. Er vejret meget varmt, kan man
anvende blokchokolade - den størkner hurtigere ved stuetemperatur og er
nemmere at arbejde med.

God fornøjelse, -fortsat god Påske!

Mvh.
P.W. Bosse

Send et påskeæg: http://www.detsker.nu/paaske/aeg.htm

Send et gækkebrev: http://www.detsker.nu/paaske/gaek.htm

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis