Wok - problemer

Her til jul var jeg så heldig, at få en wok i julegave. Og jeg må sige, det
er sandelig en fin én - støbejern, med låg og rist. Jeg er naturligvis
yderst glad for denne wok, der er bare ét problem, som ødelægger lidt af
fornøjelse: Jeg kender ikke en eneste opskrift til wok! Den har kun været i
brug én eneste gang, og det var for at stege ingredienser til en kødsovs. En
wok kommer jo ikke til ære ved at man laver en kødsovs ... Nej, jeg håber
der er en sympatisk sjæl på denne newsgroup, der kan give mig en opskrift
eller flere. Men inden der er nogen der finder deres mest kulinariske og
avancerede wok-kogebøger frem, må jeg lige informere om et par ting: 1) Jeg
er fattig studerende, derfor ingen dyre varer. 2) Byen hvori jeg lever, er
uden specialforretninger, hvorfor ingredienserne helst skal kunne rekvireres
hos supermarkeder og deslige. 3) Mine kundskaber som kok er også ret
begrænsede, så alt for udfordrende retter må vente lidt. 4) Retterne må
heller ikke tage dage om at blive lavet. Nok nyder jeg at kokkerere, men min
tid er sparsom.

Håber der er en hjælpsom person, der kan hjælpe en stakkel med en wok, han
ikke har noget at bruge til.

Mvh. Henrik Nielsen

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Ideen i en wok er at lynstege ting. For at det kan lade sig gøre, skal
alle grøntsager være skåret fint ud (typisk i stænger med tykkelse som
en tændstik). Kød skæres som regel i tynde skiver. Selve stegningen
skal foregå ved høj varme, og det er en fordel at anvende
jordnøddeolie som stegemiddel - under alle omstændigheder skal olien
kunne tåle høj temperatur. Herefter er det blot et spørgsmål om at
starte med at smide krydderier i olien (karry og hvidløg er altid
godt), og så ellers smide ingredienserne i. Start med kød og herefter
grøntsager, startende med de hårdeste (eksempelvis gulerødder). Der
skal vendes godt rundt undervejs. Det er ganske nemt, så det er bare
at prøve sig frem!

Kvan.
Hej Henrik

Tillykke med gave. Det er jo den ideelle gave når du ikke har meget tid. Dog
skal du huske at behandle den godt da du ellers kan komme ud for at den
begynder at ruste eller se mærkelig ud, så efter hver gang du har brugt den
og den er vasket ren, skulle du måske give den en lille klat olie smurt ud
over indersiden.
Men nu til opskrifterne, der findes en masse geniale opskriftsamlinger på
nettet, her har jeg valgt bare at nævne en som jeg ved at nogle gode
asiatiske opskrifter også med ting som du kan få i dit lokale supermarked. http://www.kvik.dk/madweb/forside.asp
Prøv at gå ind der og søg under Asien.

God appetit
Helle H.

> - støbejern,

Så husk endeligt at holde opvaskemiddel _meget_ langt væk fra den! Er
der intet, der har sat sig fast el tørrer du den blot af med
køkkenrulle. Afvaskning i øvrigt ellers kun med varmt vand!!

> Jeg kender ikke en eneste opskrift til wok!

Næste gang, du kommer i et velassorteret supermarked, kan du sikkert
finde flere bruchurer i slagterafdelingen.

Ellers kan du stort set bruge (næsten) hvad du har lyst til.
Friske/frosne/dåsegrøntsager, kogte løse ris, kødrester, strimlet råt
kød, klogte skinkestrimler/-terninger ditto kalkun osv osv .... kun
fantasien sætter grænser .... men lad for guds skyld være med at købe
dig fattig i div. raffinerede olier. Ganske almindelig solsikke- eller
rapsolier er fortræffelig; men skal du en dag frådse, er fx valnøddeolie
ikke at kimse af .... Olivenolie er ganske udmærket til mange ting, men
til wok er det alt for dyrt og aldeles unødvendigt....

En lille hurtig gang aftensmad lavet på ca. 10 min for under 15 kr. ->
1-2 spiseskefulde olie opvarnes til rygepunktet. En passende mængde
frossen blomkålsblanding kommes i og vendes hyppigt rundt. (Er der for
meget vand fra tøningen, skubbes grøntsagerne op ad siden og
vand/olieblandingen dampes ind) Når grøntsagerne er lige ved at være
færdige kommes kogt skinke i strimler eller terninger ved og vendes med
rundt et par minutter. Krydder m. salt og pebber evt lidt (hjemmelavet)
hvidløgssalt .... og så er der aftensmad.

Der kan sagtens kommes lidt (kogte) løse ris i, hvis man har sådanne, og
lidt flutes til er også udmærket, men det kan sagtens spises som det
er...

Man kan købe færdige frosne grøntsags-wokblandinger, men de er IMHO alt
for dyre, og med lidt erfaring kan man udmærket selv lave lige så lækre
blandinger til langt under halv pris... det er blot at kigge efter
tilbuddene, når de er der ;-)=

--
\\derly
Almindelige olier er udmærkede, men jordnøddeolie giver efter min
erfaring et langt bedre resultat. Det er heller ikke særlig dyrt, hvis
man har adgang til en "etnisk" grønthandler/købmand (mest almindeligt
er det at finde hos butiksejere af asiatisk afstamning). Hvis man kun
har almindelige supermarkeder, er det til gengæld ubetaleligt!

> Der kan sagtens kommes lidt (kogte) løse ris i, hvis man har
> sådanne, og lidt flutes til er også udmærket, men det kan sagtens
> spises som det er...

En anden god ting er ægnudler, som koster næsten ingenting. En
passende mængde placeres i en skål og overhældes med kogende vand. Når
de er blevet bløde, puttes de med ned i wokken (uden vandet).

Hvis man virkelig vil forkæle sig selv, er kokosmælk iøvrigt
fremragende i karry-baserede wokretter.

Kvan.
Men inden der er nogen der finder deres mest kulinariske og
> avancerede wok-kogebøger frem, må jeg lige informere om et par ting:
1) Jeg
> er fattig studerende, derfor ingen dyre varer. 2) Byen hvori jeg
lever, er
> uden specialforretninger, hvorfor ingredienserne helst skal kunne
rekvireres
> hos supermarkeder og deslige. 3) Mine kundskaber som kok er også ret
> begrænsede, så alt for udfordrende retter må vente lidt. 4) Retterne

> heller ikke tage dage om at blive lavet. Nok nyder jeg at kokkerere,
men min
> tid er sparsom.
>
Jeg er sikker på, at du har læst de andre posts i tråden, men jeg vil
lige give mit besyv med:
Næste gang du får SU, så læg et par hundrede kroner til side og tag
ind til den nærmeste større by med indvandrerbutikker.
Her køber du en liter jordnøddeolie* (35-40 kr.) fem kilo jasmin- ell.
basmatiris (ca. 75 kr.) nogle dåser kokosmælk (ca. 12 kr. stykket) en
ordentlig klump ingefær (frys den ned og riv det du skal bruge
efterhånden. Holder i månedsvis og koster næsten ingenting) En dåse
karry eller to (omkring 20 kr. stykket).
Resten af pengene kan du bruge til at snolde for når du har læst nogle
opskrifter.
Samlet pris i forhold til at handle i Brugsen: langt under det halve,
og du har nu råvarer til adskillige måneders forbrug!

*) Her giver jeg Kvan ret: det er uden sammenligning det bedste at
bruge!
--

Mikael Fauslund
Hej Henrik m.fl.

Lige en enkel kommentar, til en der ikke har lavet så meget wok-mad.

Fremgangsmåden med at komme krydderier i olien først, er god nok til fx
karry og hvidløg, men svitses paprika på samme måde bliver det bittert -
skal derfor tilsættes til sidst, lige inden servering.

Som dansker skal man heller ikke kimse af piskefløde, heller ikke til
karrysauce. Du kan jo fx drysse din ret med en halv håndfuld mel, røre
rundt, og så tilsætte lidt vand og fløde - det giver en god sauce.

God fornøjelse med din wok,

Jacob M

Wok med barbecue er fortrindeligt!!!

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis