Udskiftning af indmuringsdåser

Hej,

Jeg skal til at udskifte nogle gamle indmuringsdåser fra 70'erne som ikke passer til moderne Fuga rammer. Min tanke var at smøre noget mørtel ind i hullet og presse indmuringsdåserne ind i det, men hvordan pokker undgår jeg at det kabel der allerede er trukket ikke skubber dåsen rundt i den våde mørtel så den kommer ud af lod? Desværre er det bagerste af hullet ikke egnet til befæstning, så det dur ikke at sætte en skrue i bunden. (Det lyder meget hult og skrøbeligt).
Jeg har mulighed for at trække kablet tilbage, men hvordan undgår jeg så at mørtlen stopper hullet til, hvor kablet skal løbe i? Kablet er ikke trukket i rør men ned langs en dørkarm og ind i væg

Udelad venligst bestemmelser og jura, jeg ved godt at det er intallatørarbejde

Mvh. Lars
16 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det forstår jeg ikke.

Så vidt jeg kan huske blev der enten brugt " træklodser " eller grønne indmuringsdåser i 70-erne.

Der er brugt træklodser i mit sommerhus - og der har jeg udskiftet samtlige afbrydere og stikkontakter med Fuga softrammer i 63 og 68 mm. De fås både enkelte og lange, som passer til en afbryder med stikkontakt under.

Det er langt lettere end at begynde at udskifte dåser - og ser i øvrigt pænt ud

http://www.billigvvs.dk/El-artikler...me-68.html

http://www.billigvvs.dk/El-artikler...me-63.html

Bruger du 63 mm rammer kan kombirammen til 1 afbr. og 1 stikk. ikke anvendes - der skal anvendes 1 afbr. ramme + 1 stikk. ramme.

Kløerne i afbryderne kan dog ikke anvendes - men skal udskiftes med afbryderskruer, som kan købes hos Harald Nyborg for ca. kr. 40,- for en kasse med 100 stk. De fås i forskellige længder.

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

De kan med fordel mure dine dåser fast med Gips, det tørrer på 5 min. Brug almindelig stuk gips eller knauf rotband. Alternativt kan du også bruge Lynbeton men der er ret dyrt.

http://eshop.silvan.dk/vare/knauf-danogips-rotband-haandpuds-til-gipsplader

http://eshop.silvan.dk/vare/weber-lynbeton-vandtaet

Det fikser jeg...
Hej Eisoe,

Hmm, jeg glemte faktisk at vores hus er fra 70'erne, men tilbygningen hvori dåserne skal skiftes er fra '81 - så skulle det være på plads, beklager forvirringen.

Ikke desto mindre er der anvendt 2-modul grå indmuringsdåser i tilbygningen. De ligger vandret fordi tilbygningen er udført fuldmuret hvor indermurerne fremstår i rå mursten og en vandret 2-modul svarer vist nok ca. til en kvart mursten i rummål. Sidebemærkning: Vi har nu pudset væggene.
Hmm, jah joh... altså der skal sidde en afbryder og en stikontakt. Det fås vist ikke som samlet 2-modul, eller hvad?

Her er et billede af een af de gamle dåser. De to huller til indsatserne sidder for langt fra hinanden til at man kan bruge nye Fuga Baseline/Softline rammer. (Her er kablet ført i rør).


Annonce
Der skal bare en klat i bunden af et forvandet hul så sætter du dåsen i med ledningen i. Så venter du 20 minutter og så sidder den fastog du kan kaste resten ud og pudse efter.

Hjemmelavet er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

Skrevet af lacla på 26 nov 2012 00:56
Hmm, jah joh... altså der skal sidde en afbryder og en stikontakt. Det fås vist ikke som samlet 2-modul, eller hvad?


Du skal have sat 2 indsatse i rammen - en afbryder og en stikkontakt - det fås ikke samlet.

sådan en :


http://www.billigvvs.dk/El-artikler-Lauritz-Knudsen-LK-Fuga(R)-materiel-LK-Afbrydere--LK-Fuga-indsats-afbryder-1-pol,-hvid-189876.html

og sådan en :

http://www.billigvvs.dk/El-artikler-Lauritz-Knudsen-LK-Fuga(R)-materiel-LK-Stikkontakter--LK-Fuga-indsats-stikkontakt-1-modul-2-pol-med-jord,-hvid-190181.html

glem så de første rammer jeg linkede til og brug en af disse:

http://www.elvvs.dk/p/ramme-63-soft...dul-13400/

http://www.billigvvs.dk/El-artikler...89991.html

eller måske denne hvis de andre er for store:

http://www.billigvvs.dk/El-artikler...89981.html


ellers må du jo pille dem ud og klaske sådan en i i stedet


http://
optimera.dk/da-dk/webshop/el...d%c3%a5ser
http://optimera.dk/da-dk/webshop/el...d%c3%a5ser

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Eisoe,

Ja, og så er vi tilbage hvor jeg startede  bortset fra, at jeg vil benytte to sammenbyggede 1-modul dåser for bedre stabilitet. Hvordan fixerer jeg dåserne med den stive ledning i, imens mørtlen hærder, hvis jeg ikke kan fæste til bagsiden?

/Lars
Skrevet af lacla på 26 nov 2012 09:37
Eisoe,

  jeg vil benytte to sammenbyggede 1-modul dåser for bedre stabilitet. Hvordan fixerer jeg dåserne med den stive ledning i, imens mørtlen hærder, hvis jeg ikke kan fæste til bagsiden?

/Lars

Bedre stabilitet ?? - stop nu

Hvis du bruger en dåse der passer til 2 afbrydere får du da en god stabilitet - og så selvfølgelig en ramme til 2 afbrydere - det ser også pænere ud. Og så skal du ikke til at fjerne div. blanketter for at føre ledning mellem afbr. og stikk.

Der er udslagsblanketter bag i dåserne hvor du kan fixere rørene med de stive ledninger - jeg kan se at det er rillerør - de kan sagtens give sig lidt.

Og så kan du jo bruge nogle kiler til fastgørelse i siderne og fuge først foroven og forneden, fjerne kilerne og fuge i siderne - du skal bare lade mørtelen tørre ordentligt inden du fjerner kilerne.

Hjemmebrygger af specialøl og vin " Bjergbryg

Eisoe,

Ok, en 2-modul dåse kan vel bruges. Jeg lider af og til af perfektionitis...

Jeg havde også tænkt på at bruge kiler. Det tror jeg faktisk er en god løsning. Når så første gang mørtel er tørt, har jeg tænkt mig at bruge sådan en sprøjtepose bageren bruger til flødeskum, til at komme godt ind imellem dåse og murværk.

Tak for indlæggene 
Der er yderligere 6 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også