Krydderfedt

Jeg ved at krydderfedt er noget med at pladre spæk gennem kødhakkeren
og så lade det simre med æble, løg og timian.

Men hvad er de sprøde knasere for nogen fiduser?

Skulle vi være så heldige, at enelleranden har gemt bedstemors
opskrift? Den med andefedt og ....?

vh/Torben

3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Fedtegrever! Det er desværre lidt af en kunst at fremstille gode
fedtegrever selv - de bliver sjældent rigtig sprøde. Men nu vi er i
d.k.m+d, er der måske nogen der har tips til fremstillingen?

Kvan.
tjae, her som alle andre steder er udgangspunktet, råvaren.... At kværne
råvaren gennem en kødhakker er en dødssynd, hvis man vil have
fedtegrever, ligeledes at bruge flæsk med kød i. Det bedste er at bruge
fedtflommen fra en gris, skære den i terninger på 1x1 cm og koge fedtet
af i en støbejernsgryde, der har en masse, der kan akkumulere varmen.
Andet flæsk kan også bruges fx flæskesiden uden kød og svær! Det
afsmeltede fedt skal jævnligt hældes fra. Når fedtegreverne er blevet
godt lysebrune og skrumpet til 1/3 - 1/4 størrelse fiskes de op med en
hulske og anbringes på godt gammeldags brunt, fedtsugende papir (_IKKE_
køkkenrulle, som har en grim tendens til at hænge i) og drysses med salt
efter smag og behag. Til sidst har man så en skål 'råfedt' og en
tallerkenfuld dejligt sprøde fedtegrever --- MUUUUUUMS.

Råfedtet varmes op til sydepunktet sammen med finthakkede chalotteløg,
sure madæbler (Belle de Boscop) lidt friske timiankviste og/eller andre
krydderier efter smag og behag, for derefter at havne i fedtskålen (det
sidste i gryden kan godt være lidt grumset (smårester fra greverne), så
hvis fedtet skal bruges til gæster, bør man nok hælde det sidste i
herdagsskålen).

En ikke alt for tynd skive groft rugbrød smurt med et godt lag af den
hjemmesmeltede fedt, drysset med groft salt og en kop varm mælk til, er
absolut ikke til at kimse af ... På Nordfalster hedder det simpelthen
blot: en fedtemad ;-)

--
\\derly
Hej Torben
Jeg har lavet meget krydderfedt i min tid som slagter, det er det rene guld
for slagtermesteren!!!
her den resept/opskrift jeg altid har brugt.
Først hakkes fedtet groft enten med kniv eller igennem en hakkemaskine med
10mm.hul
hele dynen kommes op i en gryde og sættes på middel varme indtil at fedtet i
bunden begynder at smælte, hvis det er ved at brænde på for dig kan du
tilsætte en lille sjat vand, det fordamper senere. Når fedtet begynder at
smelte sættes varmen på fuld drøn. Hvis du kun laver en lille potion skal du
holde godt øje med gryden da fedtegreverne let bliver branket også der de
lige til at smide ud.
Når fedtegreverne er lysebrune og stadigt lidt bløde tages de op og saltes,
de skal ligge til de er kolde. Fedtet varmes godt op imens så det er meget
varmt, greverne kommes ned i fedtet igen, på denne måde bliver greverne
meget sprøde og gode. Husk at lægge greverne på RIGELIGT med fedtsugende
papir ellers bliver de bløde og kedelige
Når greverne er taget op tilsættet timial. løg og æbler, du behøver ikke at
gøre så meget ud af det bare skrælle løget og dele det i 4 og æblerne skal
bare deles i 4. Æblerne og løgene skal stege/koge i fedtet indtil de er
meget mørke næsten helt sorte, men ikke brændte da det giver en besk smag
til fedtet. Det er smag og behag hvor mange løg og æbler du skal bruge men
bare tag rigeligt det kan ikke skade, og prøv dig så lidt frem.
Her efter hældes fedtet op i bakker eller skåle og stilles til afkøling. Det
er en god ide at sigte fedtet imens det hældes op.
Det er vigtigt at fedtet ikke flyttes imens det bliver stift da fedtet ellers kan skille og blive grynet, det betyder ikke noget for smagen men ser ikke særligt appetitligt ud.

God fornøjelse
Butch
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis