Fond

Jeg har tit hørt ordet fond i forbindelse med madlavning.

Er det nemt at lave ???

Finn Hoffmann Jensen
2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Finn

Groft sagt kan man sige at en fond er en "grund sauce" dvs. et afgog på ben
og eller grøntsager (rodfrugter/løg m.m.)

Til en brun fond tages fx kalveben som drysses med mel og "bages" i ovnen
til melet er brunt. Benene kommes så i en stor gryde sammen med fx
gullerødder, løg, selleri m.m. og en anseelig bunke vand det hele koger så
i time vis og på et tidspunkt tages ben og grøntsager op af gryden og
indkogningen af fonden begynder. Det hele ender med at man så har en lille
sjat tilbage, denne kan så anvendes til at "opbygge" en sauce fra.

Egentlig er det ganske nemt, men tidskrævende - på den anden side er der jo
ingen, der siger man skal vogte gryden hele tiden.

Her er et par links
Kalvefond : http://www.sol.dk/opskrifter/o0210145.html
Mørk Hønsefond : http://home4.inet.tele.dk/pja/0651.htm
Mørk kalvefond : http://home4.inet.tele.dk/pja/0648.htm
Vildtfond : http://www.sol.dk/opskrifter/o0810219.html
Fiskefond1 : http://www.sol.dk/opskrifter/o0800126.html
Fiskefond2 : http://www.lysttilfisk.dk/fiskefond.htm
Fiskefond med fløde : http://www.webline.dk/kogebog/opskrifter/560.html

Venlig hilsen

Jørgen
Det er rigtigt at det tager noget tid, men det er sjovt at lave en god fond.
Jeg laver gerne en stor portion af gangen og fryser den indkogte fond ned,
noget i pose, der svare til den mængde jeg bruger, når jeg har gæster, noget
af det fryser jeg i isterningposer, som så kan tages i mindre mængde, som
suplement/smagsforstærker når det kan kræves. Jeg laver gerne to gryder af
15 liter (ialt 30 liter), som indkogt giver den lækreste fond ca. 4-5 liter.

mvh.

Erik

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis