Kælder luftfugtighed

Jeg har en 80 m2 kælder som er opvarmet til 15-20 grader om vinterne af 2 radiatorer og et dårligt isoleret fjernvarme  unit.

Om vinteren er fugtigheden lav i kældrene, da der komme kold luft ind via utæt dør.

Men om sommeren er fugtigheden/temperaturen høj uden for og så er det jo ikke så godt med udluftning. Hvad gør man så, når udluftning blot hiver mere fugt ind?


14 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg tror du roder lidt rundt i det, det er ganske almindeligt at luftfugtigheden er lavere udendørs om vinteren og tilsvarende høj om sommeren. Sådan har det altid været og der er ingen grund til at forsøge at ændre på det, så bliver du blot taberen.
Se du hellere at få repareret den dør så den slutter tæt, fyld noget bygnings fugeskum i åbningerne ved rørene og isoler de rør som trænger. Og med mindre du opholder dig i kælderen om vinteren, er der ingen grund til at opvarme den til ret meget over +5 grader.
Det er virkelig noget der koster at opvarme sådan en uisoleret kælder !
Kælderen bliver brugt til forskellig ting. Værksted, tøjvask, opbevaring og jeg er bange for skimmel. Fx ved 25 grader varm luft om sommeren med høj fugtighed som slipper ind i en kold kælder og kondensere. Udluftning er jo godt om vinteren, men ikke om sommeren.

Er anbefalingen at skifte døren, og lukke udluftningskalaner hele året?


Sikken da noget vrøvl, du skal da udlufte hele året igennem, især om sommeren er det vigtigt på tørre dage at åbne vinduer og dører så luften i rummene virkelig kan blive udskiftet. Sådan som du gør nu, indviterer du jo skimmel og andet skrammel til at bo hos dig.
Og ja skift den dør, men husk også at isolerer varmerørene indstalationerne. Det er at hælde pengene direkte ud i kloarken ikke at gøre det.
Du kan ikke ændre på luft fugtigheden, jo der skal selvfølgelig ikke hænges tøj til tørre i kælderen, og har du tørretumbler skal der være udluftning til denne.
Sikken da noget vrøvl, du skal da udlufte hele året igennem,


Fair nok, men hvordan gør jeg det rent praktisk? Lad os antage at kælderen nu er helt lufttæt (ingen træk). De fleste sommerdage, hvis jeg lufter ud, vil der så ikke påstår kondens pga. den varme fugtige sommerluft? Det jeg er bange for er at hvis jeg laver automatisk mekanisk ventilation så får jeg vel fugt problemer de fleste sommedage?
Annonce
Det er ikke korrekt at der vil opstå kondens ved udluftning på de fleste sommerdage. Så langt fra.

Ved ventilation af kældre kan man etablerer ventiler i f.eks. vinduerne , til luftindtag. Og en enkelt mekanisk ventilator der trækker luft ud af kælderen. Der skal så være mulighed for luftcirkulation imellem kælderens forskellige rum. (Under dørene, via. utætheder eller andet).

Koldtvandsrør og lignende kan med fordel isoleres for at modvirke kondens.
Hej Alle

Trådstarter er altså ikke helt forkert på den. Der ER størst problemer med høj fugtighed i en kælder om sommeren!

Om vinteren er den udeluftens ABSOLUTTE fugtighed (g/m^3) lav, men den RELATIVE fugtighed (%RH) høj. Tilsvarende er om sommeren den ABSOLUTTE fugtighed høj, men den RELATIVE fugtighed lav. 

...dvs om vinteren tages den kolde luft ind i kælderen, hvor den opvarmes. Den ABSOLUTTE fugtighed er uændret, men den RELATIVE fugtighed falder ved denne opvarmning. Resultatet er, at RELATIV fugtighed i kælderen er lav om vinteren. 

...dvs om sommeren tages den varme luft ind i kælderen, hvor den nedkøles lidt. Resultatet er, at RELATIV fugtighed i kælderen er høj om sommeren.

Med hensyn til udluftning.... Om vinteren vil det være godt med udluftning, kælderen vil tørre ud. Om sommeren vil højt luftskifte blot bevirke, at tilførslen af vand til rummet øges. Hvis der skal udluftes, så lad det ske om natten, hvor den ABSOLUTTE fugtighed er lavest (en del af væden ligger på græsset som dug). Herudover skal du åbne for varmen, hvorved den RELATIVE fugtighed falder.

Ovenstående er ikke blot skrivebordsteori. Har selv konstateret, at jo mere jeg i sommerperioden ventilerede min kælder, jo flere fugtplamager fik jeg. 

mvh Janus
Hej Janus, tak for dit indpark. Jeg fandt også dette link
http://www.bolius.dk/alt-om/kaelder/artikel/kan-udluftning-skade-din-kaelder/

Jeg vælger nu at gør min kælder tæt, og at have luftkanaler som jeg kan åbne i den kolde periode.



Jeg brugte også deres rådgivning og har allerede nu fået dette svar:

En kælder er per definition en våd konstruktion da der er et konstant vandpres på væggene under jorden.
Specielt i ældre huse vil kælderen altid være opfugtet i en vis grad. Når i holder en temperatur på mellem 15-20 grader hele året gør i det rigtige. Varme er rigtig godt for holde kælderen tør.
Du har også fuldstændig ret i, at det om vinteren er nemt at holde luftfugtigheden nede og her kan man med god samvittighed lufte ud. Men om sommeren hvor luftfugtigheden stiger sammen med varmegraderne er det vigtigt at holde vinduer og døre lukket ned til kælderen, som dermed bliver koldere end udetemperaturen.
Derfor vil den varme luft kondensere på kælderens kolde overflader.
Ved at tætne kælderen, vil i fortsat skulle lufte ud om vinteren, specielt når der tørres tøj. men om sommeren kan i så nøjes med at lade lidt frisk luft komme ind i kælderen om morgenen når det ikke er blevet for varmt endnu.
Husk på, at der ved gamle fugtige kældre ikke er en konkret facitliste men en masse huskeråd man kan følge. Er kældervæggene mere fugtige end hvad huskerådende kan hjælpe til med at udbedre, bør i få en rådgiver ud, for at se om der kunne være et andet problem som bør løses.
Kristine Virén og Bolius's artikel er helt uden faglig dokumentation og i bedste fald blot vildledende.
(Kristine Virén beskrives intetsteds som specialist i fugtforhold i bygninger – overhovedet)

Det er jo fuldstændig individuelt hvor tør eller fugtig eller våd en kælder er!

Og det antal dage - hver sommer – hvor udetemperatur og luftfugtighed bevirker at der sker kondensering på kolde kældervægge er jo af samme årsag helt og aldeles individuelt.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om at konstant ventilation i en kælder er lagt at foretrække.
Og skulle der så være 7,14 eller 30 dage hvor der efterlades mere fugt i kælderen end der trækkes ud via ventilationen så er det helt uden betydning. Dels fordi de faktiske fugtforhold i kælderen aldrig kan blive ringere end de udendørs. (Der kan altså ikke ske ophobning af fugt i kælderen).

Endvidere. Udsugningsventilatoren i kælderen kan kan jo fugtstyres!!!
Der er yderligere 4 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis