råd om solcelle-anlæg

Situationen er den at jeg står og vil investere i solcelleanlæg.

Men markedet er stort og alle mener jo at de sælger det bedste.

Jeg har efterhånden fået det indskrænket til 2 valg/forhandlere, men der er plusser ved begge så ville høre om der er nogen herinde der er kloge på området.

Skal lige siges at prisen er ca den samme for de 2 anlæg.

Fordelene ved de 2 anlæg:

nr 1: Bilka´s anlæg : 25 års produktgaranti på Panelerne hvilket er meget så vidt jeg kan se. Ikke bare ydelses garanti men rent faktisk garanti på feks brud på back-sheeten.
10 år på Danfoss-inverter.
Jeg er sikker på at Bilka findes om x-antal år så jeg, hvis uheldet er ude, kan få dækning ved en evt garanti-sag.

nr 2: Privat forhandler ( billigenergi.eu ) som giver 20 år garanti på inverter. Garantien er forsikret igennem et europæisk forsikringsselskab, så selv hvis firmaet skulle lukke, så skulle garantien kunne bruges. Bedre Paneler end bilka´s ( tykkere backsheet, højere produktion osv. ) men kun 2 års produkt-garanti på dem + selvf de 25 års ydelses-garanti. Inverteren er kinesisk, men der er jo den lange garanti.

Jeg ved at inverteren er et svagt punkt i de her anlæg ( eller har læst mig frem til det ), men jeg aner ikke hvordan det er med panelerne.

Nogen der har input her ?


Lyt nu endelig ikke....Jeg ved faktisk ikke en skid biggrin
13 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg vil aldrig vælge Bilka. Et supermarked er godt til at købe mælk osv i og et specialist i solceller må have ekspertisen inden for dette område.
Jeg har selv lige købt anlæg og har været hele møllen igennem og jeg mener hele møllen. Jeg endte op med at købe hos Vega solar-panels da de havde den absolut med flere længder bedste rådgivning. Sælgeren Steen er meget meget kompetent, men også lidt underligDeres produkter kan man ikke sætte en finger på og så har de efter mine begreber markedets pt bedste inverter. Det er muligt de ikke helt er landets billigste men tror man ikke skal lade sig forblænde af herognu prisen men se på den lange bane, 25 år, hvordan det så ser ud. Min inverter har 6 års garanti som standard men kan tilkøbes mere. Inverteren er slid delen og dermed også den der skal have de bedste garantier panelerne er nu så ens at det næsten er ligegyldigt hvor de kommer fra.
Jeg har selv haft solceller siden 2004, er pt. tur gang med at undersøge at få større effekt. Har også set på bilka anlægget og hverken pris eller produkter fejler noget, garantien ville jeg også være tryg ved - hvis du ikke har tænkt dig en lds løsning så vælg trygt bilka - deres sol pakker sælges og opsættes af fagfolk. Personligt er jeg til lds, men Niklas pakke gør at det realt ikke er besværet værd - de fixer der hele.
Bert hip har i øvrigt lds pakker, til ca. 20 tkr mindre, men så skal du selv montere og stadig have en elektriker på banen - alt i alt svært at slå bilka pakken, selv som lds.
Korrektion, har lige set at man nu kan købe både kvalitets inverter og solceller til en billig penge så man nu kommer rigtig langt for 50.000 som lds, så lds er stadig en option og kan trods alt konkurrere med bilka anlægget. Damm solceller er godt nok blevet billige, mit 300 watt anlæg kostede i 2004 som lds ca. 22.000 kr og i starten var der blot til batteri drift. Der koster i dag 1/10 del :-D ,jeg har så været med til at financere at de er blevet billigere.
Ps. Har lige læst mit forrige indlæg og beklager de mystiske ord ind imellem, skriver PT. På en mobil telefon og er ikke gode venner med stavekontrollen....
Bilka´s invertere har meget lav virkningsgrad, og det er jo som bekendt en af de vigtiste ting, ud over garantien, som også er meget ens, hos de fleste forhandler, 5 år på inverteren, 10 år på solpanelernes mekaniske side (Backsheet inkl.) og en liniær ydelses garanti på 25 år, som der ikke er ET eneste Kina panel som ved om holder!
Netop derfor er det vigtigt at få en forsikrings police fra solpanel fabrikken. Derpå kan man se om den faktisk er betalt, og hvad den dækker.
Inverteren skal skiftes aligevel, da den ikke vil holde anlæggets anslåede levetid på op til 40 år, hos nogle forhandlere.

 http://www.lightnmore.dk

Led belysning til erhverv og private

 

Blot til info: Bilkas inverter er af mærket Danfoss UTX i forskellige udgaver af hængig af valgt pakke størrelse - jeg har ikke lige tjekket virknings graden i forhold til en ebay kina inverter., men tvivler på at den er dårligere
I øvrigt er virkningsgrad noget som kan "bøjes" da den i stor grad afhænger af hvor belastet ens inverter er - f.eks. vil der være stor forskel (i negativ retning) hvis ens inverter blot er "belastet" med 20% - dvs. de dage hvor solen ikke er på fuld blus....eller kl ikke lige er 12 middag.
Annonce
Nu er det jeg liger bryder ind midt i tråden, sorry.
Egentligt totalt urrelavant, men jeg bliver nødt til at spørge da min nabo og jeg i lidt uenige :-)
1. Jeg mener at man godt kan smide et 12 Kw op, hvis man selv aftager de 6 eller mere Kw, så man kun leverer 6 Kw tilbage til netttet.
2. Han mener at inverteren maks må kunne levere 6 Kw lige meget hvordan.

Er der nogen der kan sætte fingeren på den rigtige, takker og bukker :-)
Mig bekendt har i begge ret...selv om jeg er mest enig i din nabos formulering.

du må MAKS KUNNE LEVERE 6 Kw peek som TILSLUTTES det offentlige net under netto ordningen, her har din nabo ret. - uanset hvad du selv bruger (eller ikke bruger).
men du må gerne sætte 12 kw op på taget og så tilslutte en 6 kw inverter.
ved at tilslutte 12 kw solceller til en 6 kw inverter sikre du dig at du stor set alle lyse time i sommer halvåret producere de tilladte 6 kw samt at du også kan producere noget selv om vinteren.

muligvis kan du sætte 12 kw op, hvor de 6 kw er tilsluttet en inverter til offentligt net, mens de resterende er tilsluttet et "lukket" elnet som f.eks. lader egne batterier op eller blot dumper til varme legme....jeg tror nu nok den første løsning er at foretrække eller hvis det er varme man ønsker at installere solpaneler istedet. denne løsning er jeg dog lidt usikker på....

Man må ikke tilslutte en inverter til offentligt net på mere end 6 kw (med netto måler ordningen), jeg kender ikke de præcise regler for andet end netto ordningen - for selvf. må du levere mere end 6 kw hvis der afregnes under andre vilkår - f.eks. virksomheds ordning - de 6 kw er lovgivet for at tillade afgiftsfri produktion "til eget brug" - gætter på man har set på hvad en gennemsnits famillie forbruger og lovgivet ud fra dette.

Citat fra elafgifts loven:

----------------------------------
§ 2. Undtaget fra afgiften er elektricitet, som:
[...]
e. fremstilles på solcelleanlæg med en installeret effekt på højst 6 kW pr. husstand, og som er tilsluttet elinstallationen i boliger eller i anden ikke-erhvervsmæssigt benyttet bebyggelse. Det er en forudsætning for afgiftsfriheden, at elselskabet afregner solcelleproduceret elektricitet fra elproducenten og leveret elektricitet til elproducenten til samme pris pr. kWh, og at der ikke er tilsluttet elinstallationen anden form for elproduktionsanlæg.

-------------------------------
vi har jo også vindmøller som producere mere end 6 kw... men de afregnes også efter andre specielle regler - små hustands vindmøller med vinge diameter under 1 meter kan også godt indgå i netto ordningen - her gætter jeg på at det er den samlede effekt af både vindmølle og solceller som ikke må overstige 6 kw - loven nævner at den kun gælder så fremt der ikke er andre el-energi producerende enheder så teoretisk frafalder netto ordningen for husstande med både vind og sol strøm....


Bemærk i øvrigt at det kun gælder private husstande, virksomhedder er ikke fritaget for afgiften...hvis du har eget firma på adressen skla man lige være opmærksom på at loven i teorien ikke giver dig mulighed for netto ordningen sådan som jeg lige læser den
Tilslutning af solcelleanlæg op til 6kw nominelt efter nettomåleordningen er tilladt på to måder.
første metode er at man installerer maksimalt 6kw peak solcellemoduler og så må man godt installerer en inverter der er større således at man er forberedt hvis nu en dag at loven bliver ændret til mere eller blot at inverteren lever længere eller man eksempelvis ønsker flere solcellestrenge pga. skygger forskellige tagflader etc.
Metode to er at man installerer en inverter der er begrænset internt af fabrikanten til maksimalt at afgive 6kw nominelt og således at dette ikke kan ændres af brugeren. Når dette er opfyldt kan man i praksis godt installerer op til 14kwp på en dertil egnet inverter. Om det er økonomisk forsvarligt er en anden sag. vi udfører gerne dette se dansepsolar på nettet .105k opsat 6kwp st. mont.

 Erik Petersen www.dansepsolar.dk

Super, er glad for at nogen kan skære igennem med forklaringerne, det er dejligt med så kompetente bidragere her på boardet.
Men jeg har så lige et spørgsmål til som svirrer i luften. Der er nogle der mener at man kan trække omkostningerne fra i skat, er dette korrekt? Og snakker vi her om etableringsomkostninger eller indkøb, snakker vi kun dansk arbejdskraft og solcelle indkøb, eller er det lige meget? Og hvad % snakker vi om såfremt svaret er ja??
Ja det er korrekt. Der er mulighed for at anvende en skematisk ordning eller at anvende virksomhedsordningen. Virksomhedsordninger går ud på at man laver en opgørelse af samtlige omkostninger på anlægget, typisk anlæggets samlede pris inkl. montage og inkl. moms samt evt. revisor omkostninger til regnskab vedligehold mm. Det samlede beløb kan afskrives med 25% årligt såfremt anlæg er monteret på et stativ på bygningen eller på jordstativer. Hvis det er integreret i bygningen er det kun muligt at afskrive med 4% årligt. Der skal således laves en årlig opgørelse af indtægter og udgifter som om at det er et firma. Indtægten opgøres som værende 800kwh pr etableret kwp og dette afregnes til energinet med 60 øre de første 10 år og de efterfølgende 10 år med 40 øre, derefter kan man forvente at det afhængig af markedspris også vil være i omegnen af de 40 øre. Et typisk anlæg på 6kwp til 130.000,- vil således kunne afskrives med 25% år et og modregnes med 2880 kr i indtægt år et. Ved salg af hus skal man dog svare skat af genvundne afskrivninger så afhængig af om man vil sælge huset indenfor en periode af 10 -20 år må man forvente at skulle betale skat af restværdien af anlægget. Ovenstående gælder kun for nettilsluttede solcelleanlæg. Oplysninger er vejledende og gives uden ansvar og vi vil råde jer til at kontakte en revisor hvis i agter at anvende denne form.

 Erik Petersen www.dansepsolar.dk

Der er yderligere 3 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis