Dampspærre i etageadskillelsen i 2plans hus?

Som en del af en større sag har vi fundet ud af at der er monteret dampspærre i etageadskillelsen i vores 2 plan hus fra 2005, som vi købte i 2010. Begge etager er opvarmet. Konstruktionen er:
 - Gulvtæppe (1. sal)
 - 22mm sponplader (1.sal)
 - 100mm rockwool
 - dampspærre (stueetage)
 - loftsbrædder (stueetage)

En tømmer har fortalt mig at det med dampspærren er meget forkert.

Vi har 150m2 i grundplan, så har meldt det til vores ejerskifteforsikring, som afviser med begrundelsen at det "ikke er en skade/ikke kan medføre en skade".

Vi er enige om at dampspær i etageads. er forkert, men spørgsmålet er: Vil en dampspærre monteret i etageadskillensen på nogen måde kunne medføre en skade? (hvis ja, hvordan?)

Spg. 2: Står det nogen steder i bygningsreglement el.lign. at der IKKE må være dampspærre i etageadskillelsen?
Som en del af en større sag har vi fundet ud af at... Vis hele indlægget
14 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Ved udlægning af linoleumflise-flydegulv i etageadskillelse (gulv i køkken 1. sal) skal der så være dampspærre i form af 0,2 mm polyethylenfolie ? (Konstruktionen er: gammelt trægulv -> udflydende Alfix-cementblanding 1 cm -> evt.dampspærre??? -> linoleumsfliser af klik-typen). På anvisningen fra linoleumsflise-producenten står bare uden begrundelse, at der SKAL være en 0,2 mm PE-folie under linoleumsfliserne. Men dels kommer der vel så to dampspærrelag (plast + linoleum), og dels er der ikke større temperaturforskel mellem 1. sal køkken og stueetage køkken. Er det for at gulvvaskevand ikke skal trænge ned i flydelag-cementen ? (I øvrigt: Der blev ved blandingen af flydelagcementen iblandet 12 liter vand, så vi lader lige gulvet dampe af en uge før linoleumfliserne klikkes på plads).
Linoleum er ikke dampspærrende!

Men når det er klick-fliser der det vel noget plade med linoleum på?

Hvad hedder de linoleum-klik-fliser eller producenten? Der må være en misforståelse et sted!
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Tak for svar.

Det hedder marmoleum click fra forbo. www.marmoleum.com og www.forbo-flooring.dk

I beskrivelsen, der følger med click-fliserne, står der følgende:

"Undergulvet skal altid dækkes med PE-folie eller - i de følgende situationer - med den angivne folietype. Dette sikrer en fugttæt isolering. Ekstra PE-skum, som anbringes oven på folien, forbedrer desuden de støjdæmpende egenskaber og udjævner undergulvets små uregelmæssigheder.

- brug en 0,2 mm tyk PE-folie ved montering på støbte undergulve (dvs. beton mv.  - dog ikke støbt afretningslag af asfalt). Kanterne skal føres op ad væggene (5 cm) og sømmene [der menes nok kanterne] skal overlappe med mindst 20 cm.

- brug en diffusionsåben underlagstype (f.eks. gråsmuldspap [hvad er det?] ved underlag af organisk materiale. Ved undergulve med permanent opstigende grundfugt skal fugtisolering foretages.

- brug folie, der er mindst 0,2 mm tyk ved montering på et undergulv med gulvvarme.

Lineleumfliserne har et underlag, som ligner presset organisk materiale. Fliserne kan ikke bruges til vådrum, skriver de.
Det er faktisk en ganske gennemarbejdet monteringsanvisning.

Jeg tror at årsagen til at Forbo kræver fugtspærre kan være at de er bange for restfugt, enten fra et nyudstøbt betondæk ellr fra spartelmasse.
Men noget tyder på at teksten i deres montagevejledning blot er en oversættelse fra et andet sprog. Uden at der er foretaget en teknisk vurdering af ordlyden.
Teksten forekommer lidt forvrøvlet. Bla. hvad er "undtagen støbt betonleder" og "(f.eks. gråsmuldspap)" [som nok hedder gulvpap på dansk]

Desuden har Forbo formodentlig glemt at der er noget der hedder etageadskillelse og at man normalt IKKE udlægger dampspærre på en sådan.
Dampspærrer undgås helst idet det i visse (sjældne) situationer kan opstå uheldige fugtophobninger i konstruktionen.

Du kommer nok til at kontakte Forbo, eller deres forhandler, og bede dem forklare sig!
(Hvis de fastholder at der SKAL udlægges dampspærre på en eksisterende etageadskillelse, så skal de kunne argumenterer for hvorfor de anbefaler den løsning - når kravet er i modstrid mod hvad der normalt anbefales af "den byggefaglige eksperticse her i dronningeriget :o))
Få evt. deres svar på skrift.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også