Chili con carne

Jeg vil gerne lave Chili con carne til en 12-16 personer på søndag.

Det skal helst være ligesom den jeg har fået på Café Blichers her i Randers,
som har en Tex-Mex menu - lige nøjagtig dén Chili con carne er jeg vild
med.

Er der nogen her, der kan hjælpe med en Tex-Mex Chili con carne opskrift?

mhv
anne lise

7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg kan da komme med en som jeg selv har haft meget glæde af. Jeg
laver aldrig den samme ting to gange, idet jeg altid varierer efter
hvad jeg kan få fat i/har lyst til, så der er "kun" tale om generelle
retningslinjer.

Lav en krydderiblanding af mel, salt, sort og hvid peber,
chilipulver/cayenne, paprika, oregano og hvidløgspulver. Bemærk at der
skal en del mel til, idet det er jævningsmiddel. Svits løg og bacon i
en gryde. Når løgene er klar tilsættes tern (ca. 2 cm) af oksekød samt
krydderiblandingen. Efter et par minutter tilsættes øl, lidt vand og
evt. tomatpure. Her kan også tilsættes diverse chili, eksempelvis
hakkede serranoer og et par hakkede chipotler. Det smager også godt at
smide et par 100 g kogechokolade i, og hvis man har knogler tilbage
fra kødet, bør de også smækkes i. Lad det koge så længe som muligt ved
lav varme, og tilsæt løbende væske hvis det er i fare for at koge
tørt.

Kvan.
Jeg ved ikke hvad Tex-Mex er, men du kan få en opskrift på
en chili con carne-variation, som går under navnet chain
gang herhjemme. Passer til otte voksne:

1/2 kilo jakket løg
6 fed knust hvidløg
2 kilo skært oksetykkam i tern
2 dåser tomat
1 krus kaffe
1 almindelig øl
1 porter
6 hakkede jalapenoer
3 tsk stødt kommen
en lille håndfuld oregano
salt og peber

Hvad der kan svitses, svitses, og så plører du de flydende
elementer i og lader det simre laaang tid.
Prøvesmages aftenen før, for andendagschili er bedst - og så
ved du også om du skal fyre op med extra chili til gæsterne.

Spises med ris, lunt brød, cole slaw og smager også dejligt
med brune bønner i - ikke baked beans!

vh/Torben

Tak til Kvan og Torben.

MEN, med frygt for at blive buh-et ud, er den Chili con carne jeg leder
efter baseret på hakket oksekød - ikke tern. Så kan det godt være at det
ikke er "rigtig" chili con carne, men sådan hedder det altså på Blichers.

Er det nogen der vil vove en opskrift på Chili con hakket carne, eller skal
jeg bare forsøge komponere en udfra Kvans og Torbens - udmærkede -
opskrifter?

mvh
anne lise

Du får ihvertfald en god chili con hakket carne ved blot at udskifte
kødet. Det aller bedste er selvfølgelig at eksperimentere sig frem til
det man bedst kan lide. For den gode smag er det vigtigste
krydderierne og øllet, så brug de dele af Torbens og mine opskrifter,
og tilpas resten til det ønskede resultat mht. konsistens og
ingredienser (mange cafe-chilier er jo med både bønner, majs og
peberfrugt).

Kvan.
Da jeg bor på Sjælland kender jeg ikke ovenstående café.
Men nedenstående opskrift er min egen favorit !!

Chili con Carne
(3 - 4 personer)

250 g hvide bønner udblødes i mindst 12 timer og koges herefter i 1
time.
300 g hakket oksekød
50 g bacon i tern
2 hakkede løg
margarine
1 dåse flåede tomater
1 spsk sød chili
1 spsk paprika
1/2 tsk spidskommen
1/2 tsk oregano
1/2 tsk cayennepeber
1/4 tsk allehånde
1/4 tsk stødte nelliker
salt, peber
1 - 2 dl bouillon

Hakket kød, løg og bacon brunes i en gryde. Flåede tomater og
krydderier tilsættes. Snurrer i ca. 30 minutter. De kogte hvide bønner
blandes i og snurrer med yderligere 10 minutter.

Serveres evt. med flute eller løse ris som tilbehør.

TIP: Hvis chili'en er blevet for stærk, kan der serveres en klat creme
fraiche til - det tager toppen af "ilden" !!

--
Gitte Sørensen
Annonce
> Er der nogen her, der kan hjÊlpe med en Tex-Mex Chili con carne opskrift?

Amount Measure Ingredient -- Preparation Method
-------- ------------ --------------------------------
4 lb Stewing beef
2 lb Pork
3 cn Red kidney beans (14oz)
1 cn Pinto beans (14oz)
2 cn White kidney beans (14oz)
3 cn Brown beans (14oz)
1 cn Hunts tomato paste (large)
1 c Ketchup
2 lg Green peppers
2 lg Red peppers
1 tb Black pepper
1 tb Salt, more or less
1/2 c Chili powder
1 c Potatoes, mashed *
1/4 Banana, mashed *
1 tb Lemon juice
1 qt Tomatoes (canned, peeled)
1 tb Crushed chilies,more or less
2 tb Black mollasas
2 ts Cumin seed, ground
1 t Corriander seed
1 t Paprika, Hungarian
1 t Oregano
1 t Cayenne pepper
3 lg Spanish onions
3 cn Mushrooms, button (8 oz ea.)>

Ifølge trivial pursuit så er CCC nasjonalrett i Mexico. Da må det vel
finnes en noennlunde avgrenset mengde med aksepterte oppskrifter på
retten?

Leste forresten et annet sted at CCC er uten bønner, men det er
utmerket med bønner også, men da kalles det Chili med bønner...
----

Dette er en opskrift jeg fandt på no.alt.mat for en tid siden. Den ser
svært spennende ud. jeg vil tro at ut fra denne, og ut fra de andre postede
opskrifter er mulig lave en god chili (selv om kødet ikker er hakked i
terninger, men det bruges malt kød ...)

kombiner alle opskrifter, og lav din egen chili.

det vigtigste (i mine øyne) er at der er kød, chili, løg, og bønner i.
(denn jeg poster her, som ogsø inneholder banan, lime, sopp m.m. lyder
spenende, men jeg har ikke prøvet den.

bjørn
CCC er bestemt ikke en mexicansk ret - det er en udbredt misforståelse. Den er
så texansk som noget. Den officielle mexicanske opfattelse af CCC er at det er
"A detestable dish sold from Texas to New York City, and erroneously described
as Mexican" (citeret fra Dave DeWitt).

Men du har ret i at den rigtige Chili laves uden bønner.

Bemærk iøvrigt også at Chili er navnet på retten - frugterne der skal bruges
hedder formelt Chile - hvis man nu skal "split hairs"...

mvh

Thomas Krogh.

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis