Blinis

Hov, der var sørme en opskrift på blinis i den lille kogebog der fulgte
med min toastmaskine:

125 g boghvedemel
10 g gær
½ dl lunkent vand
½ dl lunkent mælk

røres sammen og hviler 1 time. Dernæst tilsættes

125 g boghvedemel
1½ dl fløde
2­3 æggeblommer
75 g smeltet smør
1½ dl letpisket fløde
2­3 stiftpiskede æggehvider
& lidt salt og sukker

Dæk dejen og lad den hvile i 20 minutter før den bages til pletter.

file://Klaus
2 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Blinis er som bekendt små russiske boghvede pandekager, oprindeligt serveret
med kaviar.

Ingredienser:
6 dL mælk
1 dL creme fraiche
30 g gær
1 tsk. salt
3 æg
1 tsk. sirup ell. honning
180 g hvedemel
180 g. boghvedemel

Fremgangsmåde:
Mælk og creme fraiche lunes til 27°, blandes med gær, tilsættes salt, sirup
og blommerne fra æggene. Røres godt med melet til dejen er glat.
Hæver i 45 min. hvorefter de stiftpiskede æggehvider vendes i.
Steges på en blinispande, hvis man har en, ellers i små pandekager med en
diameter på ca. 7 cm.
De skal helst være ½ cm høje.

God fornøjelse.

Jacob Mikkelsen
Jacob har leveret en udmærket opskrift, som man nok vil bruge i
dag. Men kræm fræse er noget ulækkert nymodens stads, som vel
egentligt er den moderne udgave af sur fløde?

Jeg søger i de gamle originale opskrifter, for -om muligt- at
finde de små hemmeligheder som gør bondemad til lækkerier.

Nogle gange er det direkte morsomt, set i lyset af dagens viden,
andre gange må man tage hatten af for deres erfaringer.

Men døm selv, her er den originale opskrift til inspiration,
eftertænksomhed eller morskab:

m.v.h. Emil

--------------------------------------------------
Blinier, den originale russiske opskrift:

225 Gram Boghvedemel
225 Gram Hvedemel
1,5 Liter Mælk
2 Spiseskefulde Smør
Gær
3 Æg,
1/2 Skefuld Sukker
Salt
1/4 Liter fløde

Dejgen til Blinier lægges 5 Timer, før de bages. Har
man ikke Boghvedernel, kan man lave Blinerne af Hve-
demel alene, men saa faar de en noget anden Smag.

Melet kommes i en Lerskaal, Mælken faar et Opkog
og piskes, naar den ikke længere er helt kogende, sam-
men med Melet. Man pisker saa kraftigt, at der ikke
danner sig Klumper. Smørret smeltes og hældes i sam-
men med Gæren, som er udrørt i et Par Spiseskefulde
lunkent Vand. Man rører den godt, dækker Skaalen
med et Klæde og stiller den til Hævning paa et varmt
Sted.

Det gode Resultat med Hensyn til Blinier, afhænger
af, hvor godt Dejgen hæver i første Omgang. De kan
aldrig laves som Hastværksarbejde, da det alt efter
Gærens Beskaffenhed kan vare 2-3 Timer, inden Dej-
gen hæver. Naar Dejgen er svulmet op og Overfladen
dækket af smaa Bobler, æltes æggeblommerne i, en
Knivspids Salt tilsættes sammen med Hvedemelet og
en Anelse Sukker samt saa meget lunkent Vand, at
Dejgen faar Konsistens som Tykmælk. Den bearbejdes
grundigt og stilles for anden Gang til Hævning.

Et Kvarter, inden Blinierne bages, piskes æggehvi-
derne stive og blandes med Fløden, det hele hældes i
Dejgen, idet man forsigtigt rører i den med Skeen nede
fra og op. Saa hviler Dejgen et øjeblik, men ikke paa
et varmt Sted, hvorpaa Blinierne bages i godt smurte
Pander. Hvis man ikke har Blinipander af tykt Støbe-
jern, kan man anvende en almindelig Stegepande. Bli-
nier bør være ens i Størrelsen, og bruger man de almin-
delige Stegepander, maa man have mindst 4 af dem. Bli-
nier kan naturligvis laves over Gas, men bliver aller-
bedst paa Komfur. Man maa passe paa, naar man har
smurt Panderne med smeltet Smør, kun at hælde lidt
Dejg i, for at Blinierne ikke bliver for tykke.

Har man
rigeligt med Blinipander, serveres denne typisk russiske
Specialitet i Panden, som er skafteløs, og som man ta-
ger paa ved Hjælp af et særligt Redskab med Træ-
skaft. Blinipanderne anbringes paa en stor Bakke, og
man byder Gæsterne hver en Pande og lader dem selv
vende Blinierne over paa varme Tallerkener. De tomme
Blinipander bringes derpaa ud i Køkkenet, Qg der bages
nye Blinier i dem. Men Blinier kan ogsaa serveres paa
et varmt Fad, overdækket med en Serviet, for at de ikke
skal blive kolde.

Blinier er en Forret, som gives til Sild, Salt, Laks, Ka-
viar eller anden salt Rogn med Smetána til. Man faar
altid smeltet Smør til i en særlig Metalskaal. Drikker
man Vin til, skal det være iskold Rhinskvin. Russerne
kræver efter Blini Bouillon i Kopper. Borsjtsj eller en
let Vildtret, Fisk eller en Grøntsagsret. Som Slut paa
dette Maaltid gives f. Eks. en Kompot.

Da de fornemste af de Retter, som spises med Blinier
- Laks og Kaviar - er dyre eller vanskelige at skaffe
her, kan man erstatte dem med Spegesild, Ansjoser,
dansk Kaviar eller Sildesmør. Sidstnævnte Ret tilbere-
des saaledes:

1-2 Sild renses (Ben og Skind fjernes) og lægges i Mælk Natten over. Næste Morgen hakkes de fint. Et lille Løg sættes i Ovnen, pilles, hakkes fint og blandes i en Lerskaal med Sildene. Et Æble rives ned i denne Masse, og 2 Spiseskefulde Smør røres i. Naar det hele er godt blandet, passeres det gennem en Haarsigte og sættes paa et koldt Sted. Inden Sildesmørret serveres,
former man det ved Hjælp af en Kniv som en Sild.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis