Ja, og det er ret let. Har du lagt mærke til når myrerne holder flyvedag
herhjemme? Når de har fløjet et stykke tid, lader de sig dumpe ned -- og
som noget af det første hiver de vingerne af sig selv, så vingerne sidder
altså ikke særlig godt fast.
I Zambia kommer man myrerne i en spand med vand mens de er levende, så
falder vingerne af når man rører rundt. Måske ikke alle vingerne, men
de fleste.
Derefter...
> Hvordan bliver kræene iøvrigt tilberedt i Zambia?
...rister man dem på en olieret pande sammen med lidt salt. Benene bliver
sprøde på den måde og falder af -- de fleste ihvertfald -- og så spiser
man myrerne som tilbehør til sin nshima (det er altid majsgrøden som er
maden -- kød, sovs, grøntsager m.m., og altså også myrer og græshopper,
er tilbehør): man former en klump nshima med hånden og så dypper man den
ned i myrefadet, hvorved nogle myrer hænger fast -- og haps!
Det er en ret fed (også som i "fedende") spise, som mætter godt, og hvis
der var myrer mere end en ganske kort periode i løbet af året, ville man
nok hurtigt blive tyk af at spise myrer...
>> [Melorme]
>
> De skulle være ekstremt nemme at opdrætte i store mængder,
Ja, de bruges almindeligvis som foder til visse reptiler og akvariefisk.
De kan vist leve af avispapir.
Med mindre det begynder at regne, kommer jeg forbi en dyrehandler lidt
senere i dag. Det ku' være at jeg skulle gå ind og høre hvad de har af
insekter...
>
http://www.eatbug.com - det er den bedste reference
Herligt, dér må jeg lige surfe over bawetter. Hvad folk dog ikke finder
på at lave hjemmesider om! :-)
>>> [Tomatormen (Protoparce Sexta)]
>>
>> Til dyr eller mennesker?
>
> Til mennesker, og der er tale om en relativt tyk larve som er grønlig
> eller rødlig, afhængig af om den har spist mest af af bladene eller
> selve tomaterne.
Puh, af en eller anden grund tiltaler det mig ikke særlig meget at tænke
på at skulle spise en larve, og slet ikke en stor en. Men på den anden
side set, det gjorde græshopper og myrer heller ikke i sin tid.
Der er jo på sin vis ikke så stor forskel på en reje og en myre: kitin-
skal, en masse ben og så lidt kød indeni. Men de fleste folk herhjemme
ville nok vælge rejerne frem for myrerne. Min ven fra Uganda, som har
boet her i en 6-7 års tid, ville til enhver tid vælge myrerne -- han
synes at rejer (og ål (som han kalder snake-fish)) er noget af det mest
ulækre man kan finde på at spise.
Sjovt, som vi har indrettet os forskelligt. Og underligt, at vi ikke
har udviklet nogen tradition for at spise insekter. Kan det være fordi
de er så små herhjemme og forekommer i [relativt] små mængder?
> Det er da iøvrigt poetisk retfærdighed der vil noget: At æde
> havens skadedyr.
Ja! :-)
Hvis du vil spise skadedyr, så tag til Zambia -- du kan få mange flere
kakkerlakker end du overhovedet har lyst til at tænke på! Det er ærge-
ligt [for zambianerne] at kakkerlakker ikke spises...
> Biller af en art må være det nemmeste, men spørgsmålet er om
> nogle af de danske arters larver bliver store nok til at det
> er interessant.
Ja, og når man så har fundet en der med lethed kan opdrættes og du'r i
størrelsen, så skulle den jo også gerne smage godt!
>> [Bier]
>>
>> Men gad vide om brodden vil blive et problem?
>
> Efter sigende skulle brodden blive blød ved opvarmning, og således
> ikke være noget problem. Det mest populære på verdensplan er dog
> selve vokspladerne med bilarver i, men voksne bier (og sågar hvepse)
> spises også, blandt andet i Mexico.
Orv, interessant! Så er det måske bare vores jamen-man-spiser-da-ikke-
insekter forudindtagethed, der afholder fra oplevelsen? For bier må
man da let kunne få fingre i herhjemme, også i større mængder.
> (det er næppe tilrådeligt at opdrætte dem i en lejlighed
Det kunne man helt sikkert få meget fornøjelse ud af! *
> Jeg vil under alle omstændigheder foretage de første forsøg med
> melorme inden for den næste måneds tid (man bør opdrætte en generation
> selv, så man kan være sikker på hvad de har spist), og skal nok skrive
> hvordan det går.
Det er en prisværdig indsats, synes jeg, og jeg glæder mig meget til at
høre om udfaldet!
Det bliver sjovt når Ernæringsrådet finder ud af at melorme indeholder
et særligt gavnligt protein, eller en sund fedtsyre, og begynder at
anbefale at man spiser melorme dagligt. Så kommer der reklamer i TV,
og på siderne af busserne, med melorme, og man kan købe gør-det-selv
melormesæt i supermarkederne, og skolebørn får melorme med på madpakken
(gad forresten vide om muslimer må spise melorme...det kan være at mel-
orme er løsningen på debatten om halalkød, så alle skoler får påbud om
at servere melorme til frokost?), og... :-)
file://Klaus