Insekter

Jaja, det lyder mærkeligt for de fleste, men jeg mener nu engang at
man skal prøve alt, og insekter er efter sigende både sundt og
velsmagende, så her er et par spørgsmål:

Er der nogen her der har erfaring med at bruge insekter i
madlavningen? Jeg har planlagt at prøve kræ som melorme og
fårekyllinger, som jeg ved man kan få hos dyrehandlerne, men hvad med
mere eksotiske arter, såsom tomatormen (Protoparce Sexta), som lader
til at være en af de foretrukne arter i eksempelvis USA, eller nogle
af de mange larver man nyder i Asien og Zambia? Kan de overhovedet
skaffes herhjemme?

Og hvad med mere lokale arter? Har vi nogle delikatesser kravlende
(eller glidende eller flyvende) rundt i den danske fauna, som er nemme
at opdrætte?

TIA,
Kvan.
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Ikke herhjemme, men jeg har som tidligere nævnt spist både græshopper og
flyvemyrer (og ved en fejltagelse: kakkerlakker) i Zambia. Græshopperne
er lækre, men flyvemyrerne er klart min favorit!

> Jeg har planlagt at prøve kræ som melorme

Tjah, hvorfor ikke. Gad vide hvor kraftige kæber sådan en fyr har? Mon
det vil være nødvendigt at nippe hovedet af først?

Hvad bli'r melorme egentlig til når de er "færdige"? Er det en slags
biller, eller hvad?

> fårekyllinger

Det ville jeg nok hellere spise end melorme (men melorme er nok lettere
at opdrætte i større mængder end fårekyllinger?), men jeg har ikke rig-
tigt noget at have det i, da jeg aldrig har smagt melorme. Mon ikke
fårekyllinger smager af noget i retning af græshopper? Hm, måske ikke.

> mere eksotiske arter, såsom tomatormen (Protoparce Sexta), som
> lader til at være en af de foretrukne arter i eksempelvis USA,

Til dyr eller mennesker? Hvordan ser sådan en ud? Er den stor?

> Og hvad med mere lokale arter? Har vi nogle delikatesser
> kravlende (eller glidende eller flyvende)

Jeg overvejede seriøst at forsøge mig med de hjemlige flyvemyrer, som
jo gerne forekommer i stort antal, når de er der, men fik ikke taget
mig sammen til det mens de var der... :-(

Jeg forestiller mig at det må være mest praktisk/behageligt med en høj
kød/kitin ratio, så små insekter er sikkert ikke interessante med mindre
vi snakker om larver/maddiker. De hjemlige flyvemyrer er for små efter
min mening, til gengæld smagte myrer så godt, at det alligevel kunne
være ulejligheden værd. Men nu må det vente til næste år.

Hvis man skal opdrætte insekter med henblik på madlavning, må det også
være en fordel hvis det ikke er insekter som holder for meget af at
flyve. En undtagelse kunne være honningbier -- dem burde man forholds-
vis let kunne få i større mængder. "Bier ristet i egen honning" -- var
det ikke noget? Hm, jeg ville nok foretrække dem ristet med salt. Men
gad vide om brodden vil blive et problem?

file://Klaus
Sjovt nok havde jeg netop regnet med at du ville være den første til
at svare, Klaus smile

> Ikke herhjemme, men jeg har som tidligere nævnt spist både græshopper og
> flyvemyrer (og ved en fejltagelse: kakkerlakker) i Zambia. Græshopperne
> er lækre, men flyvemyrerne er klart min favorit!

Som du nævner: Det må prøves næste gang de er her. Plejer man at
fjerne vingerne i Zambia? De kilder jeg har fundet, advokerer nemlig
generelt for at man fjerner vinger og ben fra insekter, da de skulle
have en tendens til at sidde fast i tænderne.

Hvordan bliver kræene iøvrigt tilberedt i Zambia?

[Melorme]
> Tjah, hvorfor ikke. Gad vide hvor kraftige kæber sådan en fyr har? Mon
> det vil være nødvendigt at nippe hovedet af først?
> Hvad bli'r melorme egentlig til når de er "færdige"? Er det en slags
> biller, eller hvad?

Det skulle ikke være nødvendigt at fjerne hovedet, og jo, de bliver
til biller (men billerne er ret små, så dem gider man åbenbart ikke
spise). De skulle være ekstremt nemme at opdrætte i store mængder, og
skulle iøvrigt smage henad stegt bacon, når de er ristede. Se
evt. http://www.eatbug.com - det er den bedste reference jeg har
fundet hidtil (og så er den imponerende vellavet, i betragtning af at
det er en 16-årig pige der står for den).

> > mere eksotiske arter, såsom tomatormen (Protoparce Sexta), som
> > lader til at være en af de foretrukne arter i eksempelvis USA,
>
> Til dyr eller mennesker? Hvordan ser sådan en ud? Er den stor?

Til mennesker, og der er tale om en relativt tyk larve som er grønlig
eller rødlig, afhængig af om den har spist mest af af bladene eller
selve tomaterne. De billeder jeg har set tyder på at den bliver op til
10 cm. lang og 1 cm. tyk, men billeder uden målestok kan jo nemt
snyde. Det er da iøvrigt poetisk retfærdighed der vil noget: At æde
havens skadedyr.

> Jeg forestiller mig at det må være mest praktisk/behageligt med en høj
> kød/kitin ratio, så små insekter er sikkert ikke interessante med mindre
> vi snakker om larver/maddiker.

Nej, det er nok det største problem ved vore hjemlige arter. Måske
kunne man finde nogle sommerfuglelarver, men sommerfugle er jo noget
besværlige at opdrætte. Biller af en art må være det nemmeste, men
spørgsmålet er om nogle af de danske arters larver bliver store nok
til at det er interessant. Hmmm... måske skulle man spørge i dk.natur.

> En undtagelse kunne være honningbier -- dem burde man forholdsvis
> let kunne få i større mængder. "Bier ristet i egen honning" -- var
> det ikke noget? Hm, jeg ville nok foretrække dem ristet med salt.
> Men gad vide om brodden vil blive et problem?

Efter sigende skulle brodden blive blød ved opvarmning, og således
ikke være noget problem. Det mest populære på verdensplan er dog selve
vokspladerne med bilarver i, men voksne bier (og sågar hvepse) spises
også, blandt andet i Mexico. Det burde faktisk være muligt at indkøbe
større mængder honningbier ret billigt (det er næppe tilrådeligt at
opdrætte dem i en lejlighed smile. Det må undersøges.

Jeg vil under alle omstændigheder foretage de første forsøg med
melorme inden for den næste måneds tid (man bør opdrætte en generation
selv, så man kan være sikker på hvad de har spist), og skal nok skrive
hvordan det går.

Kvan.
Ja, og det er ret let. Har du lagt mærke til når myrerne holder flyvedag
herhjemme? Når de har fløjet et stykke tid, lader de sig dumpe ned -- og
som noget af det første hiver de vingerne af sig selv, så vingerne sidder
altså ikke særlig godt fast.

I Zambia kommer man myrerne i en spand med vand mens de er levende, så
falder vingerne af når man rører rundt. Måske ikke alle vingerne, men
de fleste.

Derefter...

> Hvordan bliver kræene iøvrigt tilberedt i Zambia?

...rister man dem på en olieret pande sammen med lidt salt. Benene bliver
sprøde på den måde og falder af -- de fleste ihvertfald -- og så spiser
man myrerne som tilbehør til sin nshima (det er altid majsgrøden som er
maden -- kød, sovs, grøntsager m.m., og altså også myrer og græshopper,
er tilbehør): man former en klump nshima med hånden og så dypper man den
ned i myrefadet, hvorved nogle myrer hænger fast -- og haps!

Det er en ret fed (også som i "fedende") spise, som mætter godt, og hvis
der var myrer mere end en ganske kort periode i løbet af året, ville man
nok hurtigt blive tyk af at spise myrer...

>> [Melorme]
>
> De skulle være ekstremt nemme at opdrætte i store mængder,

Ja, de bruges almindeligvis som foder til visse reptiler og akvariefisk.
De kan vist leve af avispapir.

Med mindre det begynder at regne, kommer jeg forbi en dyrehandler lidt
senere i dag. Det ku' være at jeg skulle gå ind og høre hvad de har af
insekter...

> http://www.eatbug.com - det er den bedste reference

Herligt, dér må jeg lige surfe over bawetter. Hvad folk dog ikke finder
på at lave hjemmesider om! :-)

>>> [Tomatormen (Protoparce Sexta)]
>>
>> Til dyr eller mennesker?
>
> Til mennesker, og der er tale om en relativt tyk larve som er grønlig
> eller rødlig, afhængig af om den har spist mest af af bladene eller
> selve tomaterne.

Puh, af en eller anden grund tiltaler det mig ikke særlig meget at tænke
på at skulle spise en larve, og slet ikke en stor en. Men på den anden
side set, det gjorde græshopper og myrer heller ikke i sin tid.

Der er jo på sin vis ikke så stor forskel på en reje og en myre: kitin-
skal, en masse ben og så lidt kød indeni. Men de fleste folk herhjemme
ville nok vælge rejerne frem for myrerne. Min ven fra Uganda, som har
boet her i en 6-7 års tid, ville til enhver tid vælge myrerne -- han
synes at rejer (og ål (som han kalder snake-fish)) er noget af det mest
ulækre man kan finde på at spise.

Sjovt, som vi har indrettet os forskelligt. Og underligt, at vi ikke
har udviklet nogen tradition for at spise insekter. Kan det være fordi
de er så små herhjemme og forekommer i [relativt] små mængder?

> Det er da iøvrigt poetisk retfærdighed der vil noget: At æde
> havens skadedyr.

Ja! :-)

Hvis du vil spise skadedyr, så tag til Zambia -- du kan få mange flere
kakkerlakker end du overhovedet har lyst til at tænke på! Det er ærge-
ligt [for zambianerne] at kakkerlakker ikke spises...

> Biller af en art må være det nemmeste, men spørgsmålet er om
> nogle af de danske arters larver bliver store nok til at det
> er interessant.

Ja, og når man så har fundet en der med lethed kan opdrættes og du'r i
størrelsen, så skulle den jo også gerne smage godt!

>> [Bier]
>>
>> Men gad vide om brodden vil blive et problem?
>
> Efter sigende skulle brodden blive blød ved opvarmning, og således
> ikke være noget problem. Det mest populære på verdensplan er dog
> selve vokspladerne med bilarver i, men voksne bier (og sågar hvepse)
> spises også, blandt andet i Mexico.

Orv, interessant! Så er det måske bare vores jamen-man-spiser-da-ikke-
insekter forudindtagethed, der afholder fra oplevelsen? For bier må
man da let kunne få fingre i herhjemme, også i større mængder.

> (det er næppe tilrådeligt at opdrætte dem i en lejlighed smile

Det kunne man helt sikkert få meget fornøjelse ud af! * wink

> Jeg vil under alle omstændigheder foretage de første forsøg med
> melorme inden for den næste måneds tid (man bør opdrætte en generation
> selv, så man kan være sikker på hvad de har spist), og skal nok skrive
> hvordan det går.

Det er en prisværdig indsats, synes jeg, og jeg glæder mig meget til at
høre om udfaldet!

Det bliver sjovt når Ernæringsrådet finder ud af at melorme indeholder
et særligt gavnligt protein, eller en sund fedtsyre, og begynder at
anbefale at man spiser melorme dagligt. Så kommer der reklamer i TV,
og på siderne af busserne, med melorme, og man kan købe gør-det-selv
melormesæt i supermarkederne, og skolebørn får melorme med på madpakken
(gad forresten vide om muslimer må spise melorme...det kan være at mel-
orme er løsningen på debatten om halalkød, så alle skoler får påbud om
at servere melorme til frokost?), og... :-)

file://Klaus

> > De skulle være ekstremt nemme at opdrætte i store mængder,
>
> Ja, de bruges almindeligvis som foder til visse reptiler og akvariefisk.
> De kan vist leve af avispapir.

...hvilket dog næppe er tilrådeligt, idet tryksværte ikke er det
sundeste i verden - og hvis man spiser mange melorme, kunne jeg godt
forestille mig at det blev et sundhedsmæssigt problem. Men havregryn
er jo heller ikke så dyre igen.

> Puh, af en eller anden grund tiltaler det mig ikke særlig meget at tænke
> på at skulle spise en larve, og slet ikke en stor en. Men på den anden
> side set, det gjorde græshopper og myrer heller ikke i sin tid.

Hvis jeg støder på dem en dag, tror jeg også at der går noget tid med
at sidde og kigge bekymret på den, men ned kommer den sgu. Dog tror
jeg at jeg ville starte med en friturestegt udgave, som nok er lidt
mindre "ormet".

> Min ven fra Uganda, som har boet her i en 6-7 års tid, ville til
> enhver tid vælge myrerne -- han synes at rejer (og ål (som han
> kalder snake-fish)) er noget af det mest ulækre man kan finde på at
> spise.

Ål er godt nok også nogle ulækre dyr, men de smager sgu godt.

> Sjovt, som vi har indrettet os forskelligt. Og underligt, at vi ikke
> har udviklet nogen tradition for at spise insekter. Kan det være fordi
> de er så små herhjemme og forekommer i [relativt] små mængder?

Jeg er ret sikker på at det er det, der er årsagen - sikkert
kombineret med vores lange tradition for veludviklet landbrugskultur.

> Orv, interessant! Så er det måske bare vores jamen-man-spiser-da-ikke-
> insekter forudindtagethed, der afholder fra oplevelsen? For bier må
> man da let kunne få fingre i herhjemme, også i større mængder.

Det må de faktisk, ja. Jeg forestiller mig at man aldrig har haft det
proteinbehov der gjorde det nødvendigt at ty til bier, og så har man
aldrig fået taget sig sammen til at prøve dem. Iøvrigt skulle der være
visse steder i Neder-Sachsen (i Tyskland) hvor det er almindeligt
blandt børn at spise honningbier.

Iøvrigt fandt jeg lidt ernæringsmæssig information på eatbug:

Fårekyllinger, næringsindhold pr. 100g:
Energi: 121 kcal
Protein: 12.9 g
Fedt: 5.5 g
Kulhydrat: 5.1 g

Samt en del sporstoffer og vitaminer. Klart sundere en de pattedyr vi
spiser, næsten lige så sundt som fjerkræ. Melorme er sikkert noget i
samme retning, men måske endda med mere protein og mindre fedt. I så
fald er de, hvis det er sandt at de smager ligesom stegt bacon, et
virkelig godt alternativ til bacon i eksempelvis salater eller
brændende kærlighed.

Kvan.
Det var sådan jeg greb det an med græshopperne. Jeg stirrede på dem og
kunne knap nok få mig selv til at samle en op med fingrene (man spise
alt med fingrene dernede, selv sovs), indtil mekanikken gik op for mig.
Sandheden var jo, at jeg ikke havde noget at ha' min væmmelse i, da jeg
ikke havde nogensomhelst erfaringer mht. at spise insekter.

Så valgte jeg den "objektive" måde (jeg havde allerede bestemt mig for
at jeg ikke ville bakke ud, ned skulle de, græshopperne): jeg abstrahe-
rede fra at det var insekter, jeg skulle til at spise, og koncentrerede
mig om at smage smagen og mærke konsistensen -- og så viste de sig at
smage ganske fortrinligt. :-)

Da jeg så senere blev tilbudt myrer, var jeg kommet over man-spiser-da-
ikke-insekter og kunne gå lige til sagen som om det var en ny slags
snack, der skulle testes.

Sådan kommer det sikkert også til at gå med melormene. Jeg kan ganske
vist ikke helt huske hvordan en melorm ser ud. Hvid med brunt hoved?
Men jeg er blevet nysgerrig pga. denne tråd og efter at have læst lidt
på EatBug (jeg gjorde det nede fra biblioteket efter at have været hos
dyrehandleren (som i parentes bemærket ikke har melorme), og huskede
URLen som www.eatbugs.com, men blev smidt videre til www.fatbugs.com,
som er et skadedyrsbekæmpelsesfirma).

Jeg prøvede i øvrigt også http://www.google.com/search?q=eat+bugs og
det ser ikke ud til at vi er helt alene. :-)

Hvornår skal det være? Og bor du i København?

file://Klaus

Annonce
> Sådan kommer det sikkert også til at gå med melormene. Jeg kan ganske
> vist ikke helt huske hvordan en melorm ser ud. Hvid med brunt hoved?

Mere lysebrune med mørkebrune hoveder, men det kan være der er
forskellige slags.

> Hvornår skal det være? Og bor du i København?

Det gør jeg. Jeg har en plan om at se om jeg kan nå at købe første
hold her i ugens løb, og så går der vist ca. et par uger inden første
generation af "hjemmedyrkede" er klar. Så må vi jo koordinere
nærmere til den tid. Fandt du nogensinde noget ordentligt majsmel at
lave nshima af herhjemme?

Kvan.
Kvan skrev:

> og så går der vist ca. et par uger inden første generation af
> "hjemmedyrkede" er klar. Så må vi jo koordinere nærmere til
> den tid.

Det synes jeg ku' være meget sjovt.

> Fandt du nogensinde noget ordentligt majsmel at lave nshima
> af herhjemme?

Både og. Sem-sem sælger hvidt majsmel som smager ganske fortrinligt, men
jeg er ikke helt tilfreds med konsistensen, det er som om det ikke hænger
ordentligt sammen, men det kan godt være at jeg bare skal lære at bruge
denne type.

Prisen er til gengæld ublu: 17,75 kr for 900 g (i Zambia koster 25 kg
typisk 50 kr), men sådan er det åbenbart på disse kanter -- min ugandiske
ven var i London i sommerferien og købte 5 kg ugandisk majsmel hos de
ugandiske købmænd derovre til en kilopris der modsvarer Sem-sems, så...

Men hvad, det er vel bedre end slet ingen nshima. :-)

file://Klaus

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis