Oliering af valnød bordplade

Hej allesammen Vi har netop lavet nyt køkken og sat en flot valnøddebordplade på. Nu er spørgsmålet bare hvad vi skal give den. Et par bekendte har med stor succes givet deres bordplade alm. Olivenolie. Deres bordplade var dog grundolieret fra fabrikkens side, det er vores ikke. Desuden er deres Eg, vores er afrikansk valnød. Spørgsmålet er nu, kan vi også bruge alm. Olivenolie? Mvh Jesper
Hej allesammen Vi har netop lavet nyt køkken og... Vis hele indlægget
19 svar
 Følg tråden
Der er 10 indlæg før dette.
Annonce
Annonce
Annonce
Brug din sunde fornuft. Ville du bruge andet end spiseolie til mad? Nej vel, når du skal olier en køkkenbordsplade er det så ikke smart at holde sig til madolie? Jo det er det, for så får du ingen giftstoffer i din mad ...

Brug derfor den madolie du nu måtte have i huset. Smør pladen godt ind om aftenen, næste dag tørrer du det overskydende olie af og gentager behandlingen til du er tilfreds. Husk dog at olieret bordplader i et køkken har et svagt punkt - rundt om blandingbatteriet for du kan nærmest ikke undgå vand her, derfor husk at være ekstra opmærksom på ekstra olie her.

God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


Brug din sunde fornuft. Ville du bruge andet end spiseolie til mad? Nej vel, når du skal olier en køkkenbordsplade er det så ikke smart at holde sig til madolie? Jo det er det, for så får du ingen giftstoffer i din mad ...

Brug derfor den madolie du nu måtte have i huset. Smør pladen godt ind om aftenen, næste dag tørrer du det overskydende olie af og gentager behandlingen til du er tilfreds. Husk dog at olieret bordplader i et køkken har et svagt punkt - rundt om blandingbatteriet for du kan nærmest ikke undgå vand her, derfor husk at være ekstra opmærksom på ekstra olie her.

God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


Brug din sunde fornuft. Ville du bruge andet end spiseolie til mad? Nej vel, når du skal olier en køkkenbordsplade er det så ikke smart at holde sig til madolie? Jo det er det, for så får du ingen giftstoffer i din mad ...

Brug derfor den madolie du nu måtte have i huset. Smør pladen godt ind om aftenen, næste dag tørrer du det overskydende olie af og gentager behandlingen til du er tilfreds. Husk dog at olieret bordplader i et køkken har et svagt punkt - rundt om blandingbatteriet for du kan nærmest ikke undgå vand her, derfor husk at være ekstra opmærksom på ekstra olie her.

God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


Brug selv din sunde fornuft Høker.  :o)

Jeg har godt nok tidligere haft samme synspunkt mht. brugen af madolier. Men man kommer ikke uden om at det harskner.

 

Du får lige hele smøren her.

 

Fra Den Store Danske ordbog jo.

 

harskning (Verificeret)

harskning , forandring af levnedsmidlers smag og lugt, som skyldes kemisk nedbrydning af fedtstoffer (lipider) ved levnedsmidlernes forarbejdning og opbevaring. Harskning kan være enten hydrolytisk og medføre frigørelse af kortkædede, letflygtige fedtsyrer som smørsyre eller oxidativ og medføre dannelse af letflygtige oxoforbindelser som hexanal. For mælk og smør knytter betegnelsen harsk sig til den hydrolytiske nedbrydning, mens kvalitetsændringer, der skyldes oxidation af mælkefedtet, betegnes tællet smag og lugt. For olie, fedt og andre levnedsmidler såsom kød skyldes den karakteristiske harske smag og lugt lipidernes autoxidation. Lipidets umættethed snarere end et højt lipidindhold gør et levnedsmiddel udsat for harskning. De stærkt umættede fiskeolier harskner således lettere end planteolier, og svine- og fjerkrækød lettere end oksekød. Højt indhold af antioxidanter i levnedsmidler beskytter mod den oxidative harskning; belysning, opvarmning og kontakt med metaller som kobber virker igangsættende. Oxidativ harskning påvirker også levnedsmidlers proteiner, der kan krydsbindes, og kolesterol, der delvis omdannes til oxysteroler; de kemiske forandringer ligner dem, der konstateres som tidlige stadier af åreforkalkning og ved ældning. Der synes grund til at tro, at harske levnedsmidler kan have negative effekter på helbredet.

 

Mærkelig nok står der ikke noget om det er sundhedsskadeligt.

Men tyg alligeligevel lidt på den!  :o)
Madolie hedder det jo fordi det er til mad og ikke til hverken undervognsbehandling eller  overside-ditto af køkkenbordplader!!!

I må jo have den holdning I har lyst til, men mad og mad, og en køkkenbordplade bliver jo aftørret mere end et par gange om ugen, så sandsynligheden for at olien i overfladen af pladen bliver harsk er efter min overbevisning nærmest ikke eksisterende.

Ha' nogle gode fridage.

God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


@Håndværker
Stop der drukrelaterede snak.
For mange af os er alkohol et stort problem. Særlig når der er for lidt af det.

@Høkeren
Du kan ikke aftørre en køkkenbordsplade på en måde så olien eller harskningen undgås.

Dvs. det kan du godt, med f.eks. alm. karklud med opvaskemiddel. Men det nedbydder jo alt olien, uanset art, hvorved pladen udtørres.
Ganske vist er jeg ikke prof husmoder, men en olieret træbordplade bør aftøres med våd karklud. Og ikke andet.
Lider man af bakterieforskrækkelse kan man forsøge sig med kogende vand fra tid til anden.
Har fået sat gang i en god diskussion kan jeg se :-)

Bordet fik en ekstra finish og olien fik lov til at trække lidt længere tid en de foregående gange. Den er blevet meget pænere nu og hver gang den sveder lidt i solen, så tørrer jeg det væk. Det vigtigste værktøj er altså tålmodighed! :-)

Mht. madolien vs. ikke madolie, så har nogle af vennerne som sagt en bordplade i eg, hvor de med stor succes har brugt madolie. Om olien bliver harsk vil tiden dog vise.

Tak for Jeres mange svar.

Over & Out

Jesper
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også