Genbruge jord fra grunden til at løfte huset?

Hej,

jeg skal til at bygge hus på en grund der skråner en smule. Vi har derfor besluttet at grave lidt jord væk i den ene side af huset, og lægge lidt jord til i den anden side af huset.

Spørgsmålet er så om man kan genbruge den jord man har gravet væk i den ene side af huset, til at "løfte" huset i den anden ende? Vil denne genbrugte jord være stabil/kompakt nok, eller skal man købe en bestemt type jord/grus der egner sig hertil?

Mvh Asger
9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Desværre kan du ikke bruge jord som underlag til at bygge på, du skal bruge stabilgrus, og hvis det skråner meget skal der sikkert piloteres under huset også. Desuden bygger man jo heller ikke bare et hus oven på jorden mere, der skal støbes grundmur.
Jord er et organisk matriale der på en måde er levende, så for meget fugt / regnvand får det til at bevæge sig.
Det ville være kedeligt at vågne op en morgen og hytten var skredet ned til naboen

Hvor kan man dog let komme til at lyde som en der ikke aner en skid om at bygge huse. Hvilket også er rigtigt.

Kan man ikke skubbe den eksisterende jord rundt på grunden og lave et plant underlag til fundament hvor der så kommer randfundament af beton med letklinkeblokke over og i midten sandpude, polystyren, og betondæk. Hvis du kan følge mig?

Nu skal der jo skelnes mellem muldjord og råjord.

Muldjorden fjernes fra byggefeltet.
I den ende hvor det er for meget fjernes det.
MEN.
Det er tvivlsomt om du kan genanvende det - under huset. Du kan ikke støbe fundamenter på opfyldt område.
Det kan ikke komprimeres tilstrækkeligt - uanset om det er sand eller ler.
Nu fortæller du ikke hvor tykke lag det handler om.
Du kan vælge at fundere, (støbe fundamenter), fra "uberørt råjordsplanum" og fylde op i og omkring huset med grus.
Eller du kan vælge at grave så meget råjord bort og erstatte med komprimeret grus, (Evt stabilgrus). Dernæst udgraver du randfundamenter i det komprimerede materiale.
Du kan iøvrigt osse vælge at lave en kælder eller en underetage i den ene ende. Den bliver nærmest gratis.

Jord og udgravning og fundering er et sted hvor det er katastrofalt at lave fejl. Ruinerende faktisk.
Jo ded går li te nøs
Fundamentet der jo skal holde husets vægt kan ikke bare lavet af lette matrialer. Tænk på at det er adskillige tons du skal have oven på. Du kan lave et fundament af betonfundablokke som fyldes med beton og jern stivere ( tentor stål ) men grundmuren skal altså ned i mindst 80 cm. dybde i den faste del af jorden, d.v.s. skråner grunden skal den naturligvis være højere i den nederste del af byggeriet. Desuden skal der være stabilgrus og dræn ud under  grundmuren, da det er en skråning du vil bygge på vil der altid sive vand i jorden nedaf grunden. Ud over stabilgrus skal der være plads til mindst 40 cm flamingo hvorpå gulvet støbes.
Så jow det er ikke bare lige noget man gør
Som Hpox sikkert også vil give mig ret i, vil det nok have visse fordele at du får en fagmand på, inden du begiver dig ud i noget som helst. Man bygger heller ikke bare lige et hus, der er bunker af papire der skal skrives, ansøgninger o.s.v.. o.s.v.  
Enig med håndværkeren på sidste punkt.
Du bør overhovedet ikke beslutte noget på grundlag af et par tilfældige svar på en GDS-side.
Der er langt flere muligheder, tekniske, økonomiske og ikke mindst strategiske, (Vælg en anden hustype), at tage stilling til.
End ovennævnte.
Husk også at der kan være begrænsninger i hvorledes du foretager terrænregulering - det kan være noget som byggemyndigheden har en mening om, og det kan sagtens være at der ifm. byggeprojektet kan være behov for at få fastsat en niveauplan. Se iøvrigt denne overordnede artikel:
http://www.bolius.dk/alt-om/grunden/artikel/terraenregulering-af-en-grund/

Mvh.

René

Dit behov for terrænregulering kan vist deles i to. dels selve byggefeltet og så det omliggende areal (haven).
For byggefeltets vedkommende har du behov for at grunden kan bære og her må du have lavet en fagmæssig korrekt opfyldning af sand osv. det skal komprimeres lahvist for at kan holde. Så en opgave for en fagmand, eller en LDS'er med erfaring!

Men derimod haven, det omliggende areal kan du godt anvende den muldjord du tager af på den ene side og anvende på den anden. Muldlagets tykkelse kan være meget forskellig fra område til område...

Og så check din lokalplans bestemmelser omkring terrænregulering. der kan være meget små muligheder, eller ret vide muligheder... Husk også på de krav der er til at selve terrænnet bevares i skel og hvordan du må regulere herfra.
Det kan give rigtig store problemer når en ikke holder sig til reglerne... på den en side kommer man til at ligge dybt og højt på den anden side.. så derfor ikke terrænregulere ind over skel, men et stykke fra skel og reguleringen sker så på egen grund!
Eller aftal med naboen hvordan en fælles terrænregulering kan laves!

Bolius linket fra Brandmanden er faktisk rigtig godt, og fortæller på fornuftigvis om problematikkerne med terrænregulering.

MVH Njord :-)

MVH Njord
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis