Lærketræ og saltvand

Hej

Jeg studerer industrielt design og skal til at arbejde med udendørsmøbler i lærk.
Er der nogen der ved noget om hvordan lærk reagere på saltvand og hvordan man evt. skal behandle det? (helst på en naturlig og ansvarlig måde).

På forhånd tak :-)
Tobias
6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Her er lidt om Lærk:

"Lærks kernetræ indeholder meget harpiks og det gør, at det ikke så let bliver angrebet af insekter og rådsvampe. Derfor har man gennem tiden brugt lærketræ til f.eks. skibe, moler, broer, byggeri og til træbeklædning udendørs. Men man bruger også lærk til møbler, planker og finer. specielt kernen er meget holdbar. Regelmæssigt kerneved kan være meget smukt.

Sibirisk vokser i Sibirien på tai-gaen, hvor klima og forhold giver en langsom vækst. Det giver træ med høj densitet, smalle årringe og stor andel af kerne.

Sibirisk lærk kan variere meget i udseende fra gullig over brunlig til rødlig, afhængig af voksested, alder og kerneandel. Før forarbejdningen kan træet være næsten sort eller gråligt, men efter forarbejdning fremtræder lærk som en smuk træsort med en dyb glød.

For at undgå revner ved befæstigelse er det altid en god idé at forbore og lave forsænkning. Lærk indeholder meget harpiks og desuden garvesyre og er en sur træsort, der hurtigt bliver angrebet af overfladeskimler (mug). Derfor er det vigtigt at behandle træet så hurtigt som muligt.

Lærks indhold af garvesyre samt træets ph-værdi gør, at man skal vælge befæstigelse (søm og skruer) med omhu.
Brug rustfrie materialer. De er lidt dyrere, men resultatet bliver bedre, og man undgår sorte striber på træet fra søm / skruer, der ruster.

For at undgå begroning skal lærk behandles så hurtigt som muligt med grundingsolie. Gerne før opsætning og på alle sider og kanter. Dette gælder også efterfølgende behandling.

Lærk kan leveres dyppet og grundet, så perioden til efterbehandling forlænges.

Lærk skal efterbehandles for at undgå udtørring, sprækker samt misfarvning og begroning af skimmel og blåsplint. Det forlænger træets levetid og giver pænt udseende i mange år. Husk at behandle på alle sider og kanter før opsætning.

Der findes på markedet forskellige midler, der er specielt egnet til lærk. Kontakt en leverandør af træbeskyttelse før behandling påbegyndes. Det giver sikkerhed for rigtig behandling."

Mvh. Anders -

Hvorfor sidde inde når alt håb er ude?

Ejer af kragejollen "Shakti" - 1936- Tsa Århus.

www.Shakti.dk    - Kig forbi -
Hej

Tak for dit svar.

Hvilken behandling giver du din båd? Og har du nogen ide om hvilken slags olie man kunne bruge til udendørsmøbler i lærk nær havet? De skal jo ikke ligge i vandet som båden ;-)

T
Når du sankker om en oliebehandling af Lærk, så må du jo fortælle lidt mere om hvad du vil opnå.
Dels farvemæssigt, naturlig... som ny opskåret lært, som en anden sort?
Dels overflade look,´skal der være et look ala lak altså oftest en glansfuld overflade,eller skal det være mat eller??

Hvar længe skal overfladen holde?

Tænker du på en fabrikspåført overflade behandling, eller en der påføres af forbrugeren?

MVH Njord

MVH Njord
Hej
Ser først denne tråd nu, hvor det måske ikke er aktuel længere, men har lidt erfaring med lærk. Har lavet flere pagajer/padleårer til grønlandske kajakker og har eksperimenteret med lærk til anvendelse. Har på savværk fået spejlskåret planker i lærk således at årene står lodret på den brede side, hvilket giver en fantastisk effekt. Har stor kærlighed til Tonkinlak som efter 2-3 lag giver en stærk beskyttelse af træet samt en smuk rødlig dyb farve. Har også prøvet at spritbejdse med sort efterfulgt af igen 3 lag Tonkinlak, hvilket fremhæver den smukke åretegning og giver et eksklusivt præg. Unødvendigt at sige at pagajerne ofte er i saltvand, rammer sten og sandbund, bruges som støtte og siddes på under ind-og udstigning af kajakken og er endnu ikke blevet omlakeret efter en hård sæson på hav og fjord.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også