Valg af bor/rawplugs/skrue -råd ønskes

Hej alle,

Mit første indlæg (og nok ikke sidste, har en lejlighed som mangler en masse ting jeg selv skal sætte i stand...!

Jeg er flyttet ind i en murstens lejlighed, og har haft problemer med at bore huller i væggene, da det er mursten - og så er der fuger som er lidt i "vejen" nå, men det egentlige spørgsmål, eller råd som ønskes, er: Hvordan vælger jeg det rigtige bor til min slagboremaskine, og vælger de rigtige skruer og rawplugs? Jeg har efterhånden ikke lavet andet end noget som kun var "ok" og ikke en hel holbar løsning, så findes der nogle enkelte simple råd til valg af rawplugs samt bor og skruer?

På forhånd tak for hjælpen!
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
et sæt gode murbor er et must. det er ikke dyrt. masonry fra irwin syntes jeg er gode. se eventuelt denne tråd. http://www.lav-det-selv.dk/Forum/aff/25/aft/160441/afv/topic/afpg/1
Du skal kun bruge slag hvis det er hårdt brændte mursten. ellers virker det fint uden slag og så larmer det ikke særligt.

af plugs er jeg blevet glad for fischer ux. den er særlig da den også virker ved hulsten og gasbeton
Jeg har set et trick når man rammer en fuge. man tager et lille stykke gaze bånds gips, kommer det rundt om en plug, fugter det og stopper ind i hullet der blev forkert. lad skidtet tørre og den virker som normalt. jeg har ikke selv fået testet det endnu.

af skrue bruger du den pluggen foreskriver. gerne den største hvis den skal holde noget.

Jacob
Hej Jacob,

tak for hurtigt svar - jeg er total nybegynder, så jeg køber jo gerne sådan nogle "noname" plugs fra Ikea, var de sidste jeg købte, og der står intet på hvad størrerlse de anbefaler? Jeg har en del murbor fra Irwin som jeg fik med til min slagboremaskine. Det andet trick lyder kompliceret for en som "næsten" lige er startet som gør-det-selv-mand.

Man kan få rawplugs hvor på kassen der står hvilke mm. bor man skal bruge og hvilken mm. skrue man så skal bruge også? og hvordan og hvorledes med "hvad kan holde hvad" ? tænker på at hvis man skal hænge billede op, er det fint nok med et lille hul, rawplugs, og skrue, osv.?
Man bruger 8mm bor til en 8mm plug. man bruger typisk en skrue som er en eller to mm mindre end plugen. en 6mm plug kan man skrue en 5mm skrue i. en 8mm plug kan man skrue en 6mm skrue i.
den her http://www.fischerdanmark.dk/desktopdefault.aspx/tabid-709/1088_read-1670/ er salgs udgaven af det trick jeg nævnte.
selv om fischer anbefaler ux plugen til gips plader kan jeg ikke anbefale den. find en oset fra expandet. rød til dobbelt plade og blå til enkelt plade.

ux plugs http://www.fischerdanmark.dk/ResourceImage.aspx?raid=16877
til lette ting i gipsvæg http://www.fischerdanmark.dk/ResourceImage.aspx?raid=16840
tunge ting i gips http://expandet.dk/filer/gips/101_Rosett.pdf

den til lette ting i gips findes i et utal af modeller fra forskellige fabrikanter. her expandet http://expandet.dk/filer/gips/104_Jet-Drive.pdf og den jeg bruger http://www.fischerdanmark.dk/ResourceImage.aspx?raid=16845

køb kun mærkevare som fischer, expandet og lignende. ellers er du ikke sikker på at den holder over tid.

i min kasse med montage har jeg ux plugs 5-10mm, plastic skruen til gips, rosetter fra expandet og injektions masse. Med det kommer jeg langt.

Grunden til at jeg bruger GDS udgaven af skruen til gips er at den er lettere at få lige med overfladen end dem af metal. og til et antenne udtag betyder det intet med brandsikkerheden. går der ild i hytten skal man alligevel ikke sidde og se tv.

Jacob
Skrevet af Jacob Antenne på 23 okt 2010 23:29
Man bruger 8mm bor til en 8mm plug. man bruger typisk en skrue som er en eller to mm mindre end plugen. en 6mm plug kan man skrue en 5mm skrue i. en 8mm plug kan man skrue en 6mm skrue i.


Okay - så på mærkevareprodukterne står der hvilke skruer som passer i længden? Kan du fortælle mig om der findes sådan et universal sæt (ligesom det her fra Silvan http://eshop.silvan.dk/vare_Avenue-skrue-dybel-7-rum_37172)  hvor der er mange størrelser i til "hjemmet" skal ha' hængt nogle væglamper op (sådan nogle små til over sengen) og så stuelampe skal også op, så det ville være meget rart hvis man kan få sådan et begyndersæt, hvor der er rawplugs i, og skruer som ville passe til i forskellige længder.

Det jeg kan se der står på de skruekasser fra Würth (nogle jeg har fået) står der 4,0x25 og så har jeg nogle der hedder 4,0x50 de rawplugs jeg har hedder 5,5x30.

Hvad kan jeg gøre med de tal?

4,0 betyder 4mm diameter. 25 betyder at den er 25mm lang.
skruen skal altid være så lang at den går gennem plugen når den er monteret. men det er ret godt angivet i de links der ligger i min tidligere post.
der findes sikkert et sortiment. men køb en æske 6mm og en æske 5x50mm skruer. det virker til næsten alt.

Jacob
Annonce
Okay - så hvis vi antager jeg skal bruge dem jeg har liggende hér ville jeg så skulle bruge et 5mm bor, og så 4,0x50mm skruer? og så nogle plugs i samme størrelse 4,0x50mm. (hvis det findes? )
Nej.
et 5mm bor passer til en 5mm plug. en plug vil være ca 30mm lang. der skal være mindst 35mm skrue i vægen når du er færdig. skal du sætte en træliste op der er 10mm tyk skal skruen være mindst 45mm lang.

Jacob
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis