Gammel låsekasse piber, hyler og hænger fast

Hej

I vores gamle hus fra 1937 sidder de originale døre stadigvæk i huset. Og de fleste fungerer fint

På badeværelset er det dog en pine da det piber, hyler og skurrer hver gang man skal lukke døren. Desuden drejer håndtaget meget stramt. Måske fordi det sidder et relativt fugtigt sted? Måske fordi den ene side af døren har været afsyret af de tidligere ejere

Kan man reparere sådan en gammel sag - og hvordan?  Kan de skilles ad og så få wd40 + frisk olie?

Eller kan man købe en ny afløser der passer ind i det gamle "hul" i døren.

Mvh
Niels
3 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Ork ja.
Af med håndtaget, ud med låsekasen,
Der er måske rust i mekanikken efter fugt og afsyring.
Skil låsekassen ad.
ADVARSEL!!!.
Der er fjedre og sager som kan finde ud af at hoppe ud af kassen gå i fejlpossition. KIk omhyggellig efter hvir delene er placeret og hvordan de vender osv.
Det hele renses, pudses og poleres og det bedste er at bruge låsefedt som smørremiddel. (Hanefedt er vist osse godt).
Samles i omvendt rækkefølge.
hpox løsning er den mest grundige, men du kan sagtens prøve at give låsekassen et par sprøjt wd 40 til at begynde med - stik røret ind hvor du kan komme til, men giv kun et par små sprøjt.
Virker det ikke, er der ingen anden udvej end hpox' løsning, men du risikerer ikke at kunne samle skidtet igen og du skal pletmale døren.

VH
Niels, hvis det er de originale låse, som sidder i dørene, så er mit gæt, at det enten er Danziger eller Rex. Danziger-låsen kan ikke skilles ad. Den er nittet sammen. Rex lavede låse som kunne skilles ad, men også nogen der blot var nittet sammen. Du ser ind i stolpen (kanten på låsen), hvilket fabrikat du har. Der er en mulighed for, at du kan købe nye låse hos http://www.carl-ras.dk/

Du behøver for så vidt ikke tage låsen ud af døren. Ved at trykke fallen (den trekantet tingest) ind, giver du noget olie ind i mekanismen. Som nogen er inde på; sprøjt med WD40. Men der bør gives noget lidt tykkere olie. WD40 er en ganske udmærket her-og-nu-løsning. Men en federe olie bør der også gives for god funktion i længden.

 

Svend Erik

Bygningssnedker

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis