Vurdering af tagsten på hus (romer-tegl?)

Hej.

Vi kigger stadigt på hus.

Jeg vil gerne høre jeres vurdering af stenene på nedenstående billeder.

Taget er fra 72´. Jeg tror de hedder Romer-tegl. De produceres tilsyneladende ikke mere. Der laves tilsvarende sten, men de passer vist ikke med de gamle.

Stenene havde vist et dårligt ry i 80'erne, og tilstandsrapporten beskriver også "enkelte sten der skal rettes til" samt " mulighed for at der kommer fygesne ind mellem stenene enkelte steder".

Visuelt ser taget udmærket ud, men selvfølgelig vil der komme vedligehold af tag med den alder.

Jeg tror måske der har været en skum-liste på stenene fra ny. Denne liste har fungeret som tætning og taget er ikke understrøget. Der er heller ikke undertag.

Hvad er jeres erfaringer med den salgs tag? Kan man skaffe brugte sten? Kan det tætnes hvis de skumlister er smuldret?

På forhånd tak for hjælpen.

Troels

9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det er umiddelbart en svær opgave at vurdere et tag ud fra de billeder, men det ser ud til at der er tale om en hældning på omkring 35 grader?
Rygningen trænger til en kærlig hånd.
Hvis der er uudnyttet førstesal er det nemt at inspicere taget indefra for utætheder - hvis der er udnyttet tagetage er det umiddelbart mere kritisk.
Det er muligt at "understryge" eller med en rød fugemasse, beregnet til formålet.
Hvis ellers stenene er i god stand, burde det ikke være et problem at beholde taget og hvis du søger på stenene vil du opdage at det er nemt at skaffe brugte sten.

VH
Hej.

Tak for det hurtige svar.

Jeg ved godt det er en utaknemmelig opgave at vurdere noget på baggrund af de dårlige billeder.

Ja hældningen er nok ca 35 grader.

Der er ikke udnyttet førstesal og jeg har set taget indefra. Det ser pænt ud. Enkelte steder kan man se en smule lys trænge ind mellem tag-stenene. Det er vel ikke så godt?

Ja rygningen er bestemt ikke flot. Det skal helt sikkert laves.

Har du et link (navn) til den type fugemasse du omtaler? Understrygning foretages vel indefra. Skal fugning også ske indefra? Der er fin plads på loftet så det vil jeg tro kan lade sig gøre.

Stenene ser ud til at være fine. Den pågældende type har vist haft ry for at smuldre, men de her sten er vist lavet før problemerne begyndte.

Troels
Hej igen,

Jo lavere hældning des mere kritisk er det, når der er utætheder mellem tagstenene - ved hård blæst løber regnen opad taget og ind imellem tagstenene - fygesne er selvsagt også et problem.

Fugning sker fra indersiden, når der er adgang til undersiden af taget - hvis ikke må det ske fra ydersiden.
Jeg kender ikke det præcise produkt men hvis du søger på fugemasse og understrygning, vil du finde ud af, der er firmaer, der har specialiseret sig i opgaven med specielt udstyr. Spørg evt på din lokale tømmerhandel.
Fugemasser er dyre og det er nok værd at indhente tilbud på opgaven.

VH
De hedder K21 tegl og bliver ikke produceret mere fordi det tekniske og æstetiske design er forældet, jo ældre sten jo bedre kvalitet af ler og brænding - hvis det er fra 72 og du skifter taget er de penge værd - jeg selv fik 4.- per sten fra et 69'er hus.!

Det lyder som om at taget på dette hus er lavet på nøjagtig samme måde som det var på vores - hvis man lagde skumgummilisten i falsen var det nemlig tilladt på det tidspunkt at gøre dette og samtidig undlade undertag - problemerne opstår så her knap 40 år senere hvor denne skumgummiliste har løsnet og strukket sig og vinden nu pga stenens design kan presse den ind over stenen nedenfor og ind på loftet hvor den så hænger og fungerer som en væge der kan "trække" vandet ind på loftet - det er et lo...tagdesign!

Stenene kan understryges med egnet materiale men vil nok være bedst at få resten af skumgummilisten væk først - dvs alle sten skal løftes...

Koluda har tidligere anbefalet tagkit til understrygning men ved ikke om det er mest optimalt eftersom der stadigvæk ikke er noget undertag - vi valgte den dyre model og lavede (selv) nyt tag - prisen på vores hus kunne godt bære det.

Hvordan med lunker i tagfladen - er det lige hvis du kigger op langs tagfladen eller skal der rettes op hvis man skal lave nyt tag? Indvendige eller udvendige tagrender?

/BOFH

Giv mig min kop kaffe og et serverrum!

Det tag er helt fint. Jeg har set værre hvor der ikke er problemer med hverken vand eller fyge sne.
Der er noget der hedder tag fuge masse. jeg bruger det typisk ved lednings gennemføringer. Prisen varierer meget. fra 50kr til over 120kr ex moms for en patron til pistolen. Kvalitet og pris følges ikke ad. men den dyre fås i f.eks. rød hvor den billige kun fås i sort men den er mindst lige så god hvis ikke bedre end den dyre da den billige et bitumen baseret. en ret klam substans som er olie industriens svar på tygge gummi.

Jacob
Vi har et tag med K21 sten fra -73, det har ikke voldt væsentlige problemer, der har været enkelte knækkede sten, nogle er knækket fordi jeg har gået på dem, og et par er tilsyneladende ramt af raketpinde.

Der er ingen afskalninger, der kan komme lidt fygesne ind, men der har aldrig været så meget at det er trængt ned. Skumlisterne er smuldret, så man kan se lidt lys.
Vi har fået taget sprøjtet med algefjerner i foråret, det har pyntet meget på det men der er stadig lidt tilbage.

Generelt mener jeg taget kan holde 40 år mere, så jeg er godt tilfreds, men der har været en periode hvor nogle teglværker brugte ler med kalkstumper i, det gav det der kaldes kalkspringere, små afskalninger når kalken udvidede sig ved frost.
Hej

Tak for de gode konstruktive svar. Det hjælper rigtigt meget.

Jeg er helt sikkert blevet mere rolig omkring den type tegl.

Jeg tror løsningen blive noget fugemasse på de få sten der ligger skævt så de små mellemrum bliver lukket.

Mvh Troels
Hej Jacob.

Jeg har det samme problem med indsivende vand, når sneen på taget smelter. Men hvor lægger du tætningsfugen? Er det der hvor skumgummifugen har ligget?

Frede

Frede

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis