Bærende vægge...?

Vi har netop overtaget et hus fra 1927.

Vi har væltet en væg mellem køkken og stue - og en bygningsingeniør konstaterede at det var en bærende væg, hvorfor der blev indsat I-jern.

Men nu har vi revet køkkenet ned - og inde bag det ene skab, gemte der sig ca. 20 cm. mur. Efter vi så rev loftet ned, viser det sig, at der - ovenpå denne mur - hviler endnu et I-jern.

Hvordan er det med bærende vægge/stabiliserende vægge i et sådan hus?

Bygningsingeniøren holder selvfølgelig ferie. Vi må nok ty til at få en anden herud, det ved vi - men det kunne jo være der var nogle retningslinier.

Det vi tænker er, om de tidligere ejere "bare" har lagt I-jernet op, for at være på den sikre side. Den ikke-længere-eksisterende-væg er nemlig blot 1 meter fra ydervæggen.

Vi har haft en murer ude og kigge på det. Han mente at i-jernet var unødvendigt, men han turde ikke at sige det 100% sikkert.

Det skal nævnes, at der ikke er en væg ovenpå i-jernet - ej heller en væg i kælderen...?

Sidder der nogle ingeniører herinde, som kender nogle standard-regler? Hvis der da findes sådan nogle, for så gamle huse
7 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Nu rev du jo den første væg ned uden at spørge nogen til råds.
Så kan du vel osse rive den næste.
Når støvskyerne har lagt sig er det meget nemmere at sige om det I-jern var nødvendigt.
Og hvad det iøvrigt koster at genetablere stabiliteten i huset.
Jeg har bestemt ikke revet noget ned, uden at spørge noget til råds - og desuden har vi ikke selv revet noget ned.

Der har været både ingeniører, murere, statiske beregninger og alt muligt andet hejs indblandet, før der blev fjernet så meget som en mursten.
Godt ord igen!
Men bærende vægge er altså ikke at spøge med og når en murer ikke ved selvsyn kan afgøre hvad der er forsvarligt eller ej, ja så er det jo ikke nemmere at gøre det i et netforum.
Men prøv at omformulere spørgsmålet, måske det hjælper på forståelsen.
Det har du måske ret i - altså det med at omformulere...

Det helt essentielle er nok, at vi har en bekendt, som læser til bygningsingeniør. Han siger, at man ikke må lave bærende vægge, i kort afstand til ydervægen. At typisk er de bærende vægge på tværs af spærrerne ca i midten af huset. Samtidig siger han, at bærende vægge typisk er gennemgående. Med det mener jeg, at der er vægge både ovenpå og nedenunder, hvilket ikke er tilfældet her..

Nej, de er nemlig ikke til at spøge med. Det er dælme bare irriterende at man render ind i ferieperiode hos bygningsingeniøren. Der er kun 2 bygningsingeniører i nærheden. Den anden har desværre bare et enormt dårligt ry, så ham tør vi næsten ikke give os i kast med...

Men tak for dit svar
Hej med jer.
Hvis I har lagt et I-jern op hvor væggen stod efter ingenørens anvisning og der befinder sig andre I-jern i nærheden, er det vel ikke et problem, hvis de begge er understøttet efter foreskrifterne og ikke er i vejen for andre projekter.  

MVH
Bygningssnedkeren

Zaren

Annonce
Hej Sarah,
Nu er jeg ikke bygningsingeniør, men....
Bærende vægge løber typisk centralt og på langs igennem huset, som du beskriver, på tværs af spær-retningen. Vægge som løber på langs af spær er ikke-bærende, med mindre særlige omstændigheder gør sig gældende (vinkler på huset f.x.).
Under alle omstændigheder vil en bærende væg i stueetagen være gennemgående i kælderetagen også. Ellers kan den naturligvis ikke være bærende.
Det med, at der ikke må være en bærende væg 1m fra ydermur, fatter jeg ikke rigtig noget af.......Hvem har en mur 1m fra ydermur? Det er da et smalt rum, der kommer ud af noget sådan......

en stabiliserende væg går vinkelret på en ydermur. Ved et længehus, centralt på facadevæggen, langs spærene. Opbygget i mursten, men er ikke bærende.

 

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis