Stevnsfortet koldkrigsmuseum

Jeg har nævnt det før, under Rødvig Havn for sejlerne, men synes det vil være ærgerligt, hvis de danske campister bare kørte forbi.

I 1953, lige da den kolde krig begyndte, besluttede den danske regering at anlægge Stevnsfortet.

Så der blev udsprængt 2,3 kilometer gange nede i den Stevnske kalk, lige ud til sundet. Kommer man derned, kan man se en kommandobunker fra 80'erne, køkken- og sovefaciliteter, som danske værnepligtige levede under dengang.

Ovenpå fortet er der udstillet nogle af de missiler og antiluftskyts, man mente kunne beskytte det sydlige Øresund.

Ude i terrænet står der en kæmpe kanonstilling. Den skulle kunne beskyde Sovjettiske skibe, hvis de forsøgte at komme op igennem Øresund.

Selve kanontårnet har en lang historie. Oprindeligt sad det på den tyske panserkrydser Leipnitz (på størrelse med Scharnhorst, nogle af de største krigsskibe, der blev bygget under 2. Verdenskrig), men da den blev slemt skadet, blev kanontårnet afmonteret og kom til at indgå i forsvaret ved Vadehavet ud for Esbjerg. Derfra kom det til Stevns. Vi snakker granater på 20 cm i diameter, så de er ikke for børn

Vi synes personligt, hele historien om Stevnsfortet (formanden for vores Grundejerforening har aftjent sin værnepligt der) er så spændende, at det vil være styrtende ærgerligt, hvis ikke andre fik den ridset op, så de selv har chancen for at sige fra eller til.

Det er jo ikke sådan, at så snart man kommer over Storebælt står der skilte til fortet...

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Glemte lige - turene ned i undergrunden er så populære, at det er en rigtig god ide at ringe og bestille tid en uge i forvejen. Kommer man 'på dagen' og tror, der er plads til rundvisning, kan man blive fælt skuffet.

Og noget helt andet - da jeg voksede op i Nakskov i 70'erne, kunne man nogle gange høre en fæl bunke drøn, sådan helt mavepustende bas-lyde. Det var, når Langelandsfortet eller Masnedøfortet fyrede de store kanoner af som øvelse, hvis den Kolde Krig skulle blive varm. De lå kun 50 km. væk

Lars & Elizabeth, Bente II, Ishøj, XPE3524, MMSI 219015911

Led os ikke i fristelse... vi kan sagtens finde vej selv...

Var forbi da vi boede på Vallø Camping i Køge, en dejlig oplevelse med familien
Hej Albino.
Kanonerne på Stevnsfortet er store og med 2 løb i hvert tårn.
Siden jeg var artillerimekaniker er kanonerne, eller granaterne efter din beskrivelse godt nok vokset - dengang hed kanonerne "dobbeltløbet 15 cm. længde 48".
MVH BJ.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis