Luft forvarmning i jord - radon?

Både genvex og nilan har systemer med forvarmning (vinter) og afløling (sommer) af luftindtag, ved at grave en slange ned i jorden. Når temperaturen er under ca 5 grader kan man trække luft ind den vej, og jo koldere det er, jo mere får man ud af det. Mellem ca 5 og 25 grader er det mindre interessant, men når det bliver rigtigt varmt og/eller fugtigt, kan man igen bruge røret til at køle luften af før den når varmeveksleren i ventilationssystemet. Om sommeren, ved afkøling, er der problem med kondens, som løses ved at have et dræn monteret der hvor slangen er lavest.

Men hvad med radon? Man gør så meget for at undgå det, og når man så trækker en slange, endda med dræn, direkte igennem jorden, kan der så ikke sive radon op og med ind i huset?

Gøre 1980'er rækkehus energirigtigt:

Fokuserer ikke på problemer, men på løsninger

Tænker globalt, inkluderer alle relevante årsag/virkning forhold 

4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hvis der er behørigt tætnet, hvor røret kommer ind i huset, burde der ikke slippe noget Radon ind, det kan jo ikke trænge gennem selve rørvægen.
Drænet er vel ført i kloaksystemet...
Jeg mener at drænet er lavet så vandet bare kan sive ned i jorden. Det er jo ikke enorme mængder vand det drejder sig om.

Hvor lille en utæthed skal der til, før der suges radon ind? Hvis nu luften blev pumpet igennem var det nok ikke et problem, men når den nu suges igennem så er der undertryk i hele røret, og så vidt jeg kan se, så vil den mindste utæthed medføre at der kan suges "falsk luft" med ind, som i en karburator til en benzin stempelmotor

Gøre 1980'er rækkehus energirigtigt:

Fokuserer ikke på problemer, men på løsninger

Tænker globalt, inkluderer alle relevante årsag/virkning forhold 

Hvis der er samlinger, eller åbning i forbindelse med drænet, kan det jo ikke udelukkes.
du sætter bare en vandlås på drænet

/cs

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis