Projekt: Ombyg 1980 rækkehus til moderne standard mht energi og konfort


Jeg søger råd og erfaringer fra andre mht at anvende solvarme, buffertank, efterisolere, PCM varmetank mm. Mit formål er at vise i hvor høj grad et eksisterende 30 år gammelt rækkehus kan gøres miljøvenligt, ved at kombinere flere forskellige teknologier på en intelligent måde.

Haves: Enderækkehus, 1980, typisk for perioden. "Tvungent" fælles fjernvarme, betaler efter forbrug men også til fælles faste omkostninger (kan ikke afmeldes)

Ønskes: Tilnærmelsesvis lavenergihus

Mangelfuldt isoleret, især omkring skunk, sokkel og brandvæg. Brandvæg til nabo skærer igennem og helt til ydervæg, som udgør en enorm kuldebro som suger varme ud af huset. Man kan tydeligt se det når der er sne på taget, der er en stribe med meget mindre sne hvor brandvæggen er. Det gælder både for ydervæggen ud for brandvæggen samt taget. Fundamentet på samme måde: Der er støbt betongulv i stueetage, som går HELT til fundament, uden nogen isolering. På termografi foto kan man på en kold dag se soklen lyse op som en glødetrådspære, og varmen kan tydeligt ses i jorden helt ud til omkring en meter fra huset. Indenfor på gode frostdage som disse kan man mærke hvordan gulvet bliver koldere, jo tættere man kommer på ydervæggene (fundamentet)

Min plan:

  • Isolering af skunk
  • Indvendig isolering af brandvæg (isolerende beklædning invendig som derefter udgør ny vægflade)
  • Udvendig isolering af sokkel (ned til ca 50 cm dybde, 2 lag 10 mm specialisolering, eternitplade udvendigt som fuges op og med panel til forsegling øverst)
  • Udskiftning af alt glas til superlavenergi, evt skift af vinduer/vinduesindfatninger eller efterisolering af samme (afventer termografirapport)
  • Solvarme, ca 15 m2, evt kombineret solfanger/solceller
  • Buffertank i stedet for varmtvandsbeholder, 800-1000 liter med gennemstrømningsvarme til brugsvand, lagdelt og forberedet for solvarme mm, evt med PCM element(er) indbygget (leder jeg efter pt)
  • Udbygning fortil på ca 6 m2, vandbåren gulvvarme etableres med indbygget PCM 26 i støbt gulv og evt også i klinkerne.
  • Varmetank på ca 2 m3 (til at starte med) i jorden under udbygning (se ovenfor). PCM salt, kombineret PCM 45 med PCM 58 elementer i
  • Genvinding af varme i afløbsvand, ved at føre det kolde vand ind i en slange rundt om faldstamme, for at forvarme det før det varmes op til varmt brugsvand (gennemstrømningsvarme)
  • Montering af Nilan/Genvex modstrømsvarmeveksler for at beholde så meget af varmen som muligt, før luften udskiftes. Luftindtag gennem lang slange gravet ned i jorden forvarmer luften når den er under ca 5 grader, og køler den, når den er over 20 grader (og der er brug for køling i huset). Ved mellemliggende temperaturer tages luften ind uden om jordslangen.
  • Central styring via Mac Mini, som jeg selv regner med at sætte op til formålet. Jeg vil måle temperaturer og flow, styre varmen med ventiler, spjæld og variable pumpehastigheder. Tidspunktet på døgnet og datoen i sæsonen medregnes, sammen med vejrudsigt fra DMI eller anden kilde, for at komme forventet udbud af varme/sol og ønsket behov i forekøbet. Eksempel: Hvis det er december og klokken er 11, temperaturen i solfangeren 35 grader, så kommer den nok ikke meget højere, og vil ikke kunne bruges til opvarmning af brugsvand den dag. Varmen pumpes enten i bunden af buffertanken, indtil den når ca samme temperatur, derefter i gulvvarmen eller varmetank, alt efter disses temperaturer. Modsat på en varm sommerdag, om morgenen, temperaturen er allerede 40 grader med stigende tendens: Varmen pumpes ikke rundt før den når 60 eller mere, til toppen af buffertank eller i PCM varmelager. Der er mange andre variable, dette er bare et par eksempler på styringen.

Det her er et større projekt! Jeg har tonsvis af ideer, og prøver at bygge det hele sammen på en måde så jeg får maksimum ud af energien, uden at det går hen og bliver molbohistorien med "storken i kornet". Jeg starter fra bunden med en 2 m3 PCM varmetank, i forbindelse med udbygning og efterisolering. Det andet kommer bagefter.

PCM betyder phase change material, det har også andre navne. Se her http://en.wikipedia.org/wiki/Phase_change_material

Det er en slags salt som smelter/krystaliserer ved en bestemt temperatur, på samme måde som vand fryser til is ved 0 C. PCM kan fåes til at virke ved forskellige temperaturer. Nogen bruges i gulve eller møbler, og er typisk PCM26. And kan bruges f.eks. i bunden af en buffertank, PCM 45, eller i toppen, PCM58. Hvis man skal have en stor varmetank til langtidsopbevaring af varme fra sommer/efterår og ind i vinteren, så skal den være rimelig stor (hvis der f.eks. bruges vand). Vand optager energi rimeligt lineært mellem 0 og 100 grader, hvis det ikke er under tryk. PCM har en massefylde på ca 1.4 alt efter fabrikat, og derudover hæves "frysepunktet" til en temperatur der kan bruges til noget. En god vinterdag med sol kan man måske komme op på 40 grader i solfangeren, som ikke er nok til at opvarme brugsvand. Hvis bunden af bufferen er over 40 grader og gulvet er varmt nok, så kan man ikke bruge varmen til noget. Men hvis f.eks. gulvet indeholder PCM26, så vil temperaturen i gulvet ikke overstige 26 grader før alt PCM materialet er smeltet. På samme vis vil temperaturen i gulvet holde sig på 26 grader når varmekilden fjernes, indtil alt PCMen er størknet. På den måde kan man holde på varmen længere, både dagligt men også på tværs af sæsoner, hvis mængden af PCM er stor nok, og isoleret ordentligt.

...

Hvis der er nogen her der sidder inde med ideer eller erfaringer hører jeg MEGET gerne. Det er meget vigtigt at jeg ikke halvvejs igennem projektet får alt for mange "Vi skulle have gjort ... i stedet ..." oplevelser. Jeg prøver at gennemtænke så meget som muligt, forudsige problemer der kunne opstå. F.eks., at PCM udvider sig med ca 10%, så der skal være luft til at det kan udvide sig (og ikke gør skade på tanken)


Gøre 1980'er rækkehus energirigtigt:

Fokuserer ikke på problemer, men på løsninger

Tænker globalt, inkluderer alle relevante årsag/virkning forhold 

18 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Det vil være væsentlig billigere at bygge et nyt hus.
Skrevet af akselj på 06 jan 2010 11:18
Det vil være væsentlig billigere at bygge et nyt hus.

Tak for svaret, Aksel.

Vi ville egentligt hellere starte forfra og lave et hus fra grunden som er gennemtænkt på alle leder og kanter, ikke kun mht miljø og energi, men også så det bliver smart, praktisk og dejligt at bo i.

Samfundsøkonomisk ville det være af enorm betydning hvis man kunne finde en måde som også kunne betale sig rent økonomisk, hvor man levetidsforlænger og moderniserer eksisterende huse. Så det er netop udfordringen i det - kan man på økonomisk og økologisk forsvarlig vis transformere et ældre hus til at blive et moderne og rimeligt energiøkonomisk hus? Det kan vel ikke betale sig at rive huset ned for at bygge et nyt (og da slet ikke da det er et rækkehus, det vil ikke kunne lade sig gøre uden at rive alle huse ned).

Jeg mener bestemt at huset kan få tilført en værdi i form af højere komfort, bedre indeklima og besparelser på energi som til sammen overstiger det som det koster at ombygge huset.


Gøre 1980'er rækkehus energirigtigt:

Fokuserer ikke på problemer, men på løsninger

Tænker globalt, inkluderer alle relevante årsag/virkning forhold 

Hej Oso...

Det lyder bestemt som et spændende projekt. Mange at tiltagene vil nok have en dårlig tilbegebetalingstid, men vil give et bedre hus at bo i.

Jeg er lidt nysgerrig med hensyn til PCM i gulvvarmen. Hvordan fungerer det? Hvordan får man det flydende igen når først det er størknet?

Venlig hilsen

Jens

Aha! Nu tror jeg jeg har forstået det. PCM'er er ikke i varmeslangerne men i det støbte materiale. Hehe, så giver det mere mening.

Venlig hilsen

Jens

Jeg har faktisk læst at man kan få gipsplader med samme egenskaber også nu, det er dog en slags voksprodukt der er blandet i gipspladerne.
Hvad med opsamling af regnvand til brug i toilet og vaskemaskine?

@koluda

Hved du hvad de plader koster? Hvor meget af det her materiale er der i dem?


Venlig hilsen

Jens

Nej, aner det ikke.

Har ikke selv brugt dem, jeg læste bare om dem.

Det er en slagsvoks der optager varmen, også afgiver varmen igen når temperaturen i rummet falder.

Egentligt smart nok at have en bedre akkumulerende effekt som kan optage noget af overskudsvarmen i dagstimer når solen står på, og derved også have en kølende effekt, også afgive det igen når temperaturen falder igen om aftenen.
Google lige lidt... her er hvordan de virker.


I Tyskland er man allerede begyndt at bruge PCM, Phase Change Material, som kan blandes i byggematerialer og regulere rumtemperaturer uden energiforbrug. PCM – eller faseskiftende materialer, som de kaldes på dansk – forventes således at kunne reducere energiforbruget i kommende danske kontorbygninger og institutioner med 10-15%. Og et projekt i ELFORSK regi er nu i fuld sving med at afprøve den faktiske effekt på energiforbrug og indeklima under danske forhold, beregnet i BSim og Be06.

Det er det tyske firma BASF, der har udviklet Micronal PCM®, som kan blandes i gipsplader, beton og andre byggematerialer. Og BASF Danmark er også involveret i projektet, der har SBi som projektleder samt TI, Ingeniørhøjskolen i Århus og Aalborg Universitet som projektdeltagere. Desuden er COWI og 3XN involveret i projektet sammen med brancheforeninger inden for byggeriet plus en række virksomheder, som producerer byggematerialer. Blandt andet Knauf Danogips og Maxit, som allerede producerer hhv. gipsplader og puds med PCM.

Så rigtigt mange interesserede øjne er rettet mod de målinger, der snart går i gang i det nybyggede EnergyFlexHouse på Teknologisk i Tåstrup. Ikke bare fordi de kommende energikrav skærper interessen for at reducere el til den storforbrugende køling, men også fordi der er en almen interesse i at højne efterspørgslen på nye byggematerialer med indbygget faseskift – og dermed få prisen ned. I øjeblikket er fx gipsplader med PCM ca. 10 gange så dyre som almindelige gipsplader…

Hvordan fungerer PCM Råvaren, Micronal PCM, er nogle mikroskopiske små plastkapsler på størrelse med krystallerne i flormelis med en kerne af paraffinvoks, der kan optage varme ved højere temperaturer - fx i et glashus om dagen. Og afgive varmen igen, når temperaturen falder hen ad aftenen og om natten. Micronal PCM er foreløbig fremstillet i 3 varianter, som smelter ved henholdsvis 21°, 23° og 26° Celcius.

Det sker helt automatisk, fordi paraffinen bruger varmen til at blive flydende ved de høje temperaturer – mens den størkner og afgiver varmen igen, når det bliver koldere. En cyclus, der burde egne sig strålende til det danske klima.

Det er også specielt relevant i henhold til den 25% reduktion af energiforbrug i fremtidens kontorbygninger fra 2010, der er vedtaget af Folketinget i 2005 – kølingen er det eneste sted, hvor det er realistisk muligt at hente store gevinster på kort sigt.

Der er yderligere 8 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis