Nordan 21 - vægtfordeling og fart

Hej

Nu er jeg (endelig) blevet færdig med familiens endags turbåd. (Om)bygget på det strippede skrog af en Nordan 21 fods "familiekutter". Se vedhæftede billeder.

Den ligger højt på vandet - men dybt nok til at skruen kan få ordentligt fat i vandet. Den er meget nem at styre og sejler 6,7 knob med seks personer ved fuld gas - 20HK Buhk.

Skulle jeg kunne forvente en højere hastighed?

Der er ca. 15 siddepladser fordelt på tre tværgående og to langsgående tofter agter. (Der skal også være plads til lidt gæster)

Hvor skal jeg (teoretisk) placere "balasten" (familien ca. 300 kg. i alt) for at opnå den bedste vægtfordeling i forhold til fart og komfort?

Mange hilsner
Fartilfire

17 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Placering er vel en fornemmelse... Farten lyder da også helt fin i den længde båd.

Gå efter bolden - ikke manden.

Den glade ejer af en "Maxi 77" byggeår 1980 nr. 3012
 Svendborg

Hej.

Som GrandOldMan skriver, så er farten vist ganske fin til den jolle.
Men du kan jo altid forsøge dig frem med at flytte rundt på "besætningen" og så måle farten.
Hvis alle opholder sig helt i stævnen, vil du nok kunne mangle noget kraft / manøvreevne når du bakker.


Mvh
Sømanden.
Du skal ikke med din nuværende motor forvente en højere fart, den fart du har opmålt er god for en bådtype som den du har der med det antal HK. motoren har.En gammel regel siger at din båds optimale fart er lig med vandlinie længden i fod ! Så det vil kræve en væsentligt større  motor at trække båden hastighed op over dette mål, især med den skrog facon din båd har skal der meget til, for øger du farten med eks. 2 knob graver den blot agterenden dybere ned i vandet.
Til småturer er det da helt fint at du kan stable 15 personer ned i båden, men det er ikke optimalt for sikkerheden. Desuden skal du være klar over at loven kræver at der er godkendte rednings veste ombord til det antal personer båden kan have med, det er dyrt ikke at have det. Så mon ikke du skulle holde dig til max. 6 personer, så er du også på den sikre side hvad angår bådens bæreevne i lidt rusk vejr. Husk den gamle lære sætning: Kun en tåbe frygter ikke havet ! 

V.h.  Håndværkeren

Tak for svarene

I vores båd er der ingen adgang uden redningsvest når vi sejler. I havn har alle der ikke kan svømme 100m også redningsvest på. Vi har 12-14 redningsveste i forskellige størelser. Kasteline, gps, søkort, ekkolod, reservepåhængsmotor og vhf er en selvfølge på alle ture som foregår i smålandshavet når det er godt vejr, da båden er hjemmehørende på Askø hvor det største sikkerhedsmæssige problem er grundstødning. Båden klarer sig fint i frisk vind med skum på toppene i alle retninger - selvfølgelig skal man have behørig respekt for søen men man skal heller ikke være bange for den - og det bliver man heller ikke i et skrog som denne båd har. Prøv i øvrigt at se hvormeget den ligner den lille blå kutter i skrogform som ligger ved siden af den.

Jeg er ikke utryg ved at sejle med ti personer (halvdelen børn). Når båden bliver belastet med 700kg er der stadig 20-25 cm op til den øverste vandlinie jeg har kunnet finde på båden - så jeg skyder på at en max. bæreevne inden for sikkerhedsmæssige rimelige krav er i omegnen af 1500 kg. Beregnet i forhold til rumfanget indvendigt i båden kan den i forhold til tom, bære ca. 900 kg pr. 10 cm. forøgelse af vandlinien. Hvis jeg skal nå den øverste gl. vandlinie på båden skal jeg belaste den med ca. 2500-3000 kg - og så mange fisk kan vi ikke nå at fange

Med hensyn til fart kan jeg konkludere at når det går friskt fremad skal alle være foran i båden - giver den længste vandlinie og gør det sværere at grave sig ned agter. Ved havnemanøvrer skal "besætningen" spredes lidt mere af hensyn til manøvreegenskaberne. Vi prøver det af i praksis om 14 dage.

Er der i øvrig nogen der kender nogle rigtig gode fiskesteder (med stang)  i smålandshavet omkring Askø, Femø og Fejø og i nærheden?

Håndværkeren skrev
En gammel regel siger at din båds optimale fart er lig med vandlinie længden i fod !

Mener du ikke i meter.. vandlinjelængden i fod er vel omk 18 fod?? dvs 18 knob??
Den må være rundt regnet 6 meter altså ca. 6 knob.. +/- nogle træsko

Og ja uanset vægt så lyder 15 mennesker som en noget pakket båd... der ikke skal have en forkert sø.. men hvordan virkeligheden er vil jeg ikke udtale mig om.

Jeg er også blevet belærdt af Lynæs om at en båd ikke graver sig ned - det er stævnen der prøver at komme op.. <img src=" align="absmiddle" border="0">

Gå efter bolden - ikke manden.

Den glade ejer af en "Maxi 77" byggeår 1980 nr. 3012
 Svendborg

Annonce
Ja selvfølgelig skulle der have stået meter, jeg fik byttet lidt rundt på reglerne.
Det er antal m2 sejl båden kan bære der er lig med vandlinie længden i fod. Og jeg ved godt at den heller ikke holder i vore dage, hvor der bliver hængt mere bly i svingeren og meget mere sejl end sundt er.

Og båden graver sig ned eller det er stævnen der forsøger at hæve sig, er det rene ordkløveri fra Lynæs side, vi har altid sagt at den graver sig ned med agterenden. Jeg tror at Lynæs mopper dig fordi du er så sjov at moppe, du skulle vel ikke være RØDhåret også
lad os lige få det på det rene.
bovbølgen forsøger at løfte stævnen derefter et dal og så hækbøglen, som bærer agterskibet, det er enhver ikke planende båds bølgesystem. for at sejle hurtigere, skal man kunne sejle fra hækbølgen, og agterskibet mister bæring, nu gælder det så om at ha' en bund, som egner sig til at plane, og en motor, som har den nødvendige power til at slæbe båden så hurtigt at, der opstår et vandpres under bunden, som er i stand til at løfte denne ud eller næsten ud af vandet, så planes der.
på grund af dalen imellem de to bølger, har man set at sejlbåde, som på grund af en måleregel IOR, blev konstrueret meget brede på midten ( hvor bølgedalen er ) og så smalle i begge ender, ha' en ringe bæring midt på, og en kedelig tendens til at skære op, når de krængede, uanset hvad man gjorde med roret. Derfor ser moderne sejlere også ganske anderledes ud. Lange forholdsvis lige linier, som ikke ændrer sig dramatisk, fordi båden krænger. Skulle man nævne en gammel båd med samme koncept, så er LAkrydseren et godt eksempel. og for så vidt også Andys Maxi 77, som ikke har det man kaldte IOR syge

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 
og det var så lige den forklaring jeg var for tung i r.... til at opfatte som mopning..
Men når Lynæs ikke lytter med siger jeg stadig at den graver sig ned.. ;)

Gå efter bolden - ikke manden.

Den glade ejer af en "Maxi 77" byggeår 1980 nr. 3012
 Svendborg

det er skam også det, man normalt siger, og det er jo også det, som sker, hvis man har power nok til lige at kunne slippe hækbølgen. mange har nok oplevet at hvis man planer med en jolle og tar gassen af, så risikerer man at få vand ind over agterspejlet, det er den forladte hækbølge, som indhenter en igen, og vil ind under båden og oprette det normale bølgesystem.

Lav det selv - det gi'r de bedste klagemuligheder

ErikChristensen 


Indlæg i alt: 2154
Lokation: 5450


23-06-2009 22:44 23-06-2009 22:57 Citat Besvar Anmeld
lad os lige få det på det rene.

lynæs hvad skal jeg bandes ind i den diskision for
hilsen rene

renek Bæltbåden af 1887(kertemindebåd)

danmark ældste bermudarig (bermydiansk sloop rig )

Der er yderligere 7 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis