Opvaskemaskine i eksisterende køkken

Hej

Kan man bare sådan lige uden videre sætte en opvaskemaskine ind i et eksisterende køkken. Jeg tænker piller man bare et skab ud og smækker opvaskemaskinen ind. Hvordan med strøm og tilslutning af vand må man selv det eller skal der fagfolk til. Kan den evt. bare sættes til en eksisterende 220 v udtag jeg har i køkkenet.?

PS. Ved ikke om det hører hjemme her man kan I anbefale nogen opvaskemaskiner til ca. 2-3000?
4 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Jeg mener du skal have en VVS mand ud for at tilslutte opvaskemaskinen.

Er der et 220V stik, er det vist ikke noget problem, da de fleste opvaskemaskiner kommer med et almindeligt 220 V stik.

Du kan se mere her m.h.t. opvaskemaskinen og vandtilslutning:

http://www.sik.dk/Forbrugere/Goer_det_selv/Goer_det_selv_vvs/vaske_og_opvaskemaskine.html


Skulle mene, at det bare er at pille et skab ud og sætte opvaskemaskinen ind. Men hvordan det gøres pænt, må du lige søge lidt råd om.

Du kan se lidt mere om valg af opvaskemaskine her (og andre hårde hvidevare):

http://www.elsparefonden.dk/forbruger/produkter/hvidevarer/opvaskemaskiner

Et godt råd er at gå efter en 3A opvaskemaskine, samt vælge et af de mere kendte mærker. Derudover skal den have en eller form for vandstop mekanisme i tilfælde af brud på vandtilførslen.
Du skal have en stikkontakt der hvor du vil installer din opvasker, eller i naboskabet. Du må ikke bruge eks. en forlængerledning til at forsyne din opvasker. Ledningen på maskinen skal kunne nå på forsvarlig vis til stikkontakten. Ligeledes skal den tilsluttes jord, dvs. du skal klippe det tyske schuko stik af, og monter et danske 3benet jordstik. Hvis du ikke har jord i dine stikkontakter, må den kun tilsluttes hvis der er installeret HFI/HPFI afbryder foran (som er blevet et lovkrav i boliger fra 1.juli 2008)
Tænk at det skal være så besværligt at svare manden ?

Plads: Ja, du skal bare pille et 60cm skab ud af dit køkken. Du skal dog have den nødvendige frihøjde. Moderne køkkener er ca. 90cm høje inkl. sokkel. Nogle ældre køkkener er dog noget lavere, og derfor skal du måle højden fra gulvet til bordpladen i hvert hjørne der hvor maskinen skal stå. Det mindste mål skal være maskinens maksimale højde. Men tænk over placeringen. Der må helst ikke være for langt til din håndvask, da spulemotoren ikke er så glad for at smide vandet alt for langt væk. En tommelfingerregel vil være max 3 meter, helst max tre skabe. Har du kælder så kan man evt splejse afløbet på her (ligeledes fremføring af vand) hvis det er et meget stort problem, eller hvis du eks. har en vaske-ø hvor der ikke er plads til maskinen, og derfor ikke har mulighed for at tilslutte vand/afløb.

Strøm: Ja, den skal bare have 220v. MEN 9 ud af 10 maskiner er ikke lavet til det danske marked, og skal have ny stikprop. Den må du godt selv udskifte. Du må dog IKKE tilslutte den hvis ikke du har en stikkontakt at tilslutte den. De fleste elektrikkere trækker dog ofte strøm til køkkenet i soklen. Så det er muligt at en elektrikker kan sæte en IP44 dåse op bag maskinen og tilslutte den direkte. Det burde tage mindre end 10 minutter hvis der er et strømkabel han kan bruge. Hvis du virkeligt vil have spendérbukserne på, så kan du evt. få lavet et stik, så du selv kan/må udskifte maskinen når det en gang bliver nødvendigt. Det burde tage under 1 time. Bemærk dog at hvis din installation er MEGET gammel, så kan det være nødvendigt for elektrikkeren at trække et nyt kabel. Hvis det er tilfældet, så få et tilbud, og spørg en anden elektrikker også. Ofte vil elektrikkeren nemlig bare lave et nyt kabel for at slippe for at få problemer hvis der er kortslutninger eller andet, da det så ikke påvirker "hans" arbejde.

Vand: Hvis du har en vandhane monteret på dit koldtvandsfremløb under vasken kan du tilslutte vand til maskinen her. Afløb tilsluttes ved montering af en afløbsstuds på afløbet din håndvask bruger. Har du IKKE en vandhane under håndvasken, så skal der laves en sådan. Og her er det RIGTIGT smart at få en VVSer ud, da du jo gerne skulle have dækning for evt vandskade der kommer ved en fejlinstallation. Jeg har tidligere skulle have lavet nyt køkkengulv på VVSers regning. Nogle moderne maskiner KAN tage både varmt og koldt vand ind. Men det er ikke nødvendigt. De fleste maskiner vasker fint op ved 30-40 grader, og jeg har ikke set nogle køkkeninstallationer der "som standard" har en ekstra taphane til BÅDE koldt og varmt under håndvasken.

Opvaskemaskine: Tjek evt. med www.forbrug.dk. Det er forbrugerstyrelsens hjemmeside der udgiver bladet "tænk". De har ca. hver 3-4 år en test af opvaskemaskiner. Seneste vinder var den billige "renlig" (er vist nok en whirlwind i forklædning) fra IKEA. Den er desværre ikke længere på tilbud, men vil så "kun" stå dig i 3.499,- lige for tiden. Ellers kan du håbe på et nyt udsalg i vinterferien eller omkring påske hvis de sidste kr. 500,- er meget betydningsfulde for dig. Du kan også satse på en "wasco" fra H&N, der er en del billigere i indkøb, men nok vil koste et par kroner mere i strøm/vand.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis