Den fejl rigtig mange gør, er at man hælder alt, alt for ung vin indenbords.
Jeg har drukket flere tusinde flasker vin, og jeg kan stadig ikke lide vin, der knapt er færdig med at gære.
Jeg ved godt at producenterne siger, at vinen er brygget med henblik på at blive drukket straks, det er hældt på flaske og meget gerne samme år, som druerne er høstet.
DET ER KÆMPE MISFORSTÅELSE. Faktisk smager det jo helt ad H..... til, når vin er så ung, rå, umoden og ulagret. Det producenterne er ude på, et at komme af med deres vin så hurtigt som mulig, for at undgå lageromkostninger. At "vineksperter" så ryger med på den galej, ændrer ikke en tøddel ved min opfattelse. Jeg drikker ikke vin, fordi nogen har sagt til mig at jeg skal kunne lide dit eller dat. Jeg vurderer selv, hvad jeg kan lide.
Stod en dag henne i supermarkedets vinafdeling. Her kom en dame, som skulle købe ind til en rigtig god middag for nogle gode venner. Det var helt klart, at hun meget gerne ville gøre det så godt som muligt for sine gæster. Hun spurgte så den flinke "vinekspert" til råds, som så lige hurtig vendte sig om og rev en tilfældig flaske frem som værende hans bedste bud. Det var en Chauteau Fourcas Hosten fra seneste høst, altså lagret max 1 år. Det er en vin, der uagtet, hvad alle andre siger, skal være mindst 6-8 år gammel, men så er det også en himmerigsmundfuld. Har lige netop nydt en 2002, som virkede klar til brug. En årgang 2008 er i dag totalt udrikkelig.
Gå ind i supermarkedet, gerne Aldi, rema, Netto, Brutto eller hvad de nu hedder. Glem alt om at blive rådgivet. 99.99% af ekspedienterne aner ikke en hujende fis om vin. En vinhandler vil almindeligvis foreslå den vin han tjener mest ved, ganske som din bankrådgiver.
Riv nu en af hver type ned fra hylden, så gamle som muligt og mindst 3 år gamle, i prisniveauet 30-50 kr, gerne 10-15 stk. Træk dem alle op og så gå igang med en seriøs smagning, helst med nogenlunde neutral mad til. Vælger du noget stærkt krydret skal du undlade franske. Er det med meget tomat i, vælg da en italiensk osv.
Du kan næppe orke at drikke alle 15 flasker samme aften, hvilket jeg heller vil opfordre dig til, idet du skal bruge indholdet over de næste dage.
Skriv omhyggeligt ned for hver flaske, hvad du synes og til hvilken mad. Snus, lugt, kig og smag og noter. Sæt propperne i igen, omgående, og gør det samme næste dag i omvendt rækkefølge og helst til nogenlunde samme type mad.
De følgende dage skifter du så madtype og går videre med den "sure" tjans at smage dine vine og bliv ved med at notere dine oplevelser og type mad ned.
Gør du dette over en 7-10 dage, vil du opleve, hvorledes vinene udvikler sig. Det er selvfølgelig ikke det samme som en god kælderlagring over 2-5 år, men det indikerer, hvad der kan ske ved lagring af de forskellige vine. Efter 10 dage, er nogle af vinene sikkert feset af, og det er så ikke dem du skal satse på at lagre. Nogle af dem kan du ikke forlige dig med og dem glemmer du så.
De vine du evt. ikke vil gå videre med, kan du bruge til at lave mad i, f.eks. oksegryderetter m.m.m.
Måske er der en 2-3 stykker tilbage, som du kan lide, og af dem kan du så købe dig en 12-24 stykker af hver og lægge hen i en kølig kælder eller i bunden af dit klædeskab i et par år eller mere. Prøv undevejs at fornemme, hvad der sker ift dine oprindelige notater.
Som Flemming skriver, hæft dig ved, hvad for druer, områder, årgang osv osv. du bedst kan lide. Hæft dig ved forskellen i smag om de kommer fra Europa, Sydamerika, Sydafrika, Australien osv osv. Der er ikke andre end dig selv, der kan afgøre, hvad du kan lide, og derfor må du lære, hvad der er for typer vin du kan lide.
Dette er en meget forenklet fremgangsmåde, men dem virker.