Maling på gipsplader og fuldspartling

Hvad er egentlig grunden til at fuldspartle på gipsplader? Er det for at få et pænt jævnt resultat, eller er det for at undgå farveovergangen i samlingerne, hvor der er spartlet? Jeg har forsøgt mig med maling af gipsplader uden filt for at undgå den ekstra arbejdsgang med filten. Derefter har jeg grundet med microdispenser og malet 3 gange med en Dyrup maling glans 10. Alligevel kan jeg se en farveforskel, der hvor spartlingerne er. Er der nogen måde at løse det på? Skal jeg male flere gange, eller vil det være muligt at sætte filt ovenpå malingen og tage den derfra - uden at få farveforskellen i samlingerne? Jeg har brugt lang tid på at sætte armeringspapir i samlingerne overalt, så egentlig vil det være lidt dobbelt også at sætte filt ovenpå for at undgå sætningsrevner. Er det derfor man normalt fuldspartler, hvis der ikke skal filt på, og hvis der skal filt på bare spartler i samlingerne?

11 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
er du sikker på der er tale om en farveforskel og ikke en niveauforskel ?
Ja, faktisk så er jeg meget tilfreds, for spartlingen er helt plan. Men der hvor sparlingen er foregået er det mere mat i malingen end der hvor der ikke er spartlet. Det samme sker ikke på loftet, hvor der er malet med en Dyrup loftsmaling glans 1. Hvis der er nogen med det samme problem, vil jeg være vældig glad for et svar på, hvordan det kan løses - mere maling, eller filt og forfra, eller anden maling, etc.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Dit problem kan skyldes flere ting.
For det første kan der være niveau forskel, formentlig en smule indad, selvom du ikke mener det. Det vil kaste en form for skygge. Det vil det også, hvis det er ud ad, hvis du har lys direkte på væggen, men det vil ikke kunne ses i samme grad. Mange gange, når vi spartler en samling er der en smule niviua forskel, så den går lidt ud ad, hvis du forstår hvad jeg mener.
Det er ikke noget problem kun at spartle samlingerne, slibe dem og så male på spartlen og gipsen. Resultat kan blive som, hvis man sætter filt på.
Du skriver du har malet 3 gange. Umiddelbart burde det være nok, for at væggen ikke står med ujævnhed i farven. Det kan måske være fordi du har lagt et ALT for tyndt lag maling på, hvilket mange gange er et problem ved Gør-det-selv. Man vil hellere lægge et tyndt lag på og spare på den dyre malingen, men resultat kan godt blive derefter selvom man har malet 3 gange. Så en løsning kunne være at du prøvede at male engang mere og lagde et "godt" lag på og selvfølgelig for det fordelt jævnt. (Lille hint, hvis rullen begynder at sige som når du hiver velcro fra hinanden, er det tid at få maling på rullen)
En glans 10 maling fremhæver også alle skavanker på en væg. Jo højere glans man vælger i maling, jo større chance er der for man kan se de flere skavanker.
Du kan sagtens sætte filt på væggen, selvom den er malet. Det er ikke noget problem. Det er bare på med noget klæber også på med filten.
Håber svaret kan bruges:)
Mv nytårs hilsner

Faglært bygningsmaler, gør-det-selv og autodidakt ud i renovering af husmandssted 
Er generelt enig med Jacko, men har du brugt en glans 10 maling, så kan det godt være lidt problematisk at få filten til at hænge ordentligt ved. Så der vill ejeg nok vælge at give rummet en grunder igen inden jeg lagde filt på.
Herudover så har jeg flere steder i mit hus valgt IKKE at lægge filt på gipsen, og jeg kan altså ikke se samlingerne. Jeg har som oftest brugt en B&J maling (lav glans), den eneste anke jeg har ocer for denne maling er at den nogle gange klumper en smule sandsynligvis pga det meget høje indhold af farvestof. Skal du "spare" på malingen, så kan du evt. købe noget billigt maling fra eks. Jem&fix, og så give et par lag med den, og siden afslutte med den gode maling, det har jeg gjort hvor jeg har skullet skifte fra eks. meget mørk til meget lys. Det giver et pænt resultat, hvis altså begge malinger er nogenlunde samme farve.
Tak for de gode råd! Ja, når jeg tænker efter, så kan det godt være, at jeg ikke brugte nok forankringsgrunder inden malingen. Jeg brugte en havesprøjte, og det gik super stærkt, måske lidt for stærkt. Jeg har brugt oceaner af tid på at spartle - efter 3 gange spartling, så maling 1 gang for at kunne se ujævnheder, så spartling igen og forankringsgrunder, og så maling 3 gange. Men fiffet med velcro kunne også være fint under malingen, for den lyd kan jeg godt huske. Jeg har besluttet mig for at sætte filt på alligevel, selv om det bliver en "ommer" - jeg håber så på, at væggen også bliver lidt stærkere for stød og revner, selvom jeg allerede har papir i ALLE samlinger og hjørner. Jeg havde nok valgt en maler, hvis jeg vidste hvor meget tid der gik med det.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Annonce
Ahh.... Dit problem kunne måske ligge i, men kun MÅSKE at du har spartlet og malet og pletspartlet og så først DER givet forankringsgrunder. ALTID forankringsgunder inden du maler, når man har spartlet. Så når man har pletspartlet, kan du du lige plette med forankringgrunder. Men ellers rigtig smart ide, med at man lige maler en gang og går det efter for ujævnheder. Det er den bedste måde at få det hele med på.

Nu du har malet med glans 10, så evt lige slib malingen over med noget sandpapir i korn 100/120 så får du en lidt bedre vedhøfning af limen, når du nu skal sætte filt på alligevel som Twist også skriver.

Har du sat filt op før? Og er det lange lige vægge du skal sætte på, eller er det med mange kanter/til radiator osv osv?
Er det lange lige vægge, er en forgrundet filt udmærket, selvom den har lidt tendens til at "knække" hvis man ikke køber den i god kvalitet. Der i mod, er det min mening at hvis du skal omkring mange radiatorer, vindueskarme osv så er den filt der ikke er grundet måske nok lidt lettere at arbejde med, og få til at sidde pænt hvis man ikke er øvet.

Faglært bygningsmaler, gør-det-selv og autodidakt ud i renovering af husmandssted 
Ikke for at ødelægge denne debat, men jeg har desværre et sted i huset hvor spartlingen gik for hurtigt, når jeg sætter 2x500W stander lamper nedenunder sparlingen kan jeg se en meget meget lille mørk stribe henover. Der er blevet brugt glasfilt til dette og grunden to gange. Vil malingen dække for skyggen og i så fald hvad kan der anbefales af malings type (hvid), hvis man evt. skal mindske skyggen?

Jeg undskylder til debat opretteren hvis han føler nogen fornærmelse ved at jeg bruger muligheden for at spørge noget i samme problemstilling.

Alt kan lade sig gøre, så længe man bære knofedtet på hånden!
Electrical: Er det en revne, eller er det en skygge? Hvis det er en skygge, så prøv at spartle den et par gange hvor du i en omkreds af den måske spartler 10 cm ud, an på hvor stor den er, og slib den fin (uden at du sliber al spartlen af igen). og så pletmale den et par gange, eller mal hele fladen igen. Tror næsten det vil kunne gøre det:)

Faglært bygningsmaler, gør-det-selv og autodidakt ud i renovering af husmandssted 
Skrevet af Jacko den 02-01-2009 16:52
Electrical: Er det en revne, eller er det en skygge? Hvis det er en skygge, så prøv at spartle den et par gange hvor du i en omkreds af den måske spartler 10 cm ud, an på hvor stor den er, og slib den fin (uden at du sliber al spartlen af igen). og så pletmale den et par gange, eller mal hele fladen igen. Tror næsten det vil kunne gøre det<img src=" align="absmiddle" border="0">

Hej Jacko,

Tak for dit svar. Det er en skygge, men desværre oven på den splinternye glasfilt! :-( Den er blevet grundet to gange og er lidt bange for at spartle oven i filten da jeg frygter deformation af overfladen når jeg engang skal male det nye loft..

Alt kan lade sig gøre, så længe man bære knofedtet på hånden!
Du kan godt spartle oven på filten. Sker ikke noget ved det. Brug en gipsfiller, den synes jeg har den fineste struktur når man endelig skal gøre det. Slib den fin, og mal et par gange så burde det ikke blive at se. Fordel ved filt er, at den er let at reparere på:)

Faglært bygningsmaler, gør-det-selv og autodidakt ud i renovering af husmandssted 
Der er yderligere 1 indlæg i tråden.
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på spartelmasse og maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også