Støbning af fundament

Hej Alle
Jeg skal igang med at bygge et kombineret hønsehus / skur / brændeskur.
ca. 40 M2 3,5m x 12m
Jeg har tænkt mig at støbe et fundament, men hvordan gør man det, jeg mener hvor tykt skal det være, hvordan skal jeg blande cementen, kan man støbe af flere gange, skal der armering i , hvardan laver man støberammen ( kanterne ) o.s.v Håber nogen kan hjælpe mig
Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.
10 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Du graver først ud - ca. 30 cm i bredden og 90 cm. i dybden (frostfrit).

Du støber i forholdet 1:4:8 dvs. 1 skovlfuld cement, 4 grus og 8 sten. Stenene er et par cm. store.

Støbningen sker til jordhøjde og helst i eet hug, da du ellers får støbeskel, som kan give indtrængen af vand. Er du nødt til at lave det af flere gange, bør du lave en side færdig og så lade den gradvis skråne af i tilstødende rende. Den skal være så ujævn som muligt, så du må endelig ikke prøve at gøre den glat. Husk for hver 20-30 cm i højden, at komprimere betonen ved at støde f.eks. et kosteskaft ned i blandingen for måske hver 5-10 cm. bare med nogle hurtige jag ned til bunden.

Mens det endnu er flydende sætter du fundablokke ovenpå renden og fylder disse ligeledes med beton. Så glem alt om forskalling/støberamme, det kan ikke betale sig efter min mening. Vil du ikke have fundamentet så højt som blokkene, sætter du dem bare ned inden du har fyldt renden helt op. Pas på der må ikke komme jord ned på betonen, så prøv højden inden du begynder påfyldningen.

Nu er det tid til at drikke en øl - og så vente til næste dag, hvor du vander betonen, så den ikke hærder for hurtigt. Laver du det i meget varmt vejr, skal du vande hyppigt. Hærdningen kommer indefra, og ikke som nogen tror ved fordampning.

Held og lykke med projektet.

Mvh. Jørgen

Med venlig hilsen

Jørgen
Hej Jørgen.
Er det ikke nødvendigt med "jern" i renden
for oven og forneden.???.
Iøvrigt, hvornår er det nødvendigt at skulle støbe et fundament, er et såkaldt punktfundament ikke ligeså godt,???.
Jeg står i øjeblikket og vakler om det ene eller det andet idet vi/jeg skal til at bygge sommerhus, på ca 52cm2. her havde jeg tænkt at nøjes med et punktfundament.
grave ned i ca 90cm fylde hullet med beton, og sætte en fundablok, og fyld den med beton, for hver ca 2,5 mtr.
Hvad siger du . ?????
Hvis du skal bygge et sommerhus på 52 kvm, kan du nøjes med at stille det på sokkelsten, som er gravet 15-25 cm ned i jorden. Glem betonen.
Læg dine remme på soklerne.

Mvh
ThomasB
Jeg ville forresten ikke bruge fundablokke.
Jeg ville bruge LECA blokke, da disse kan "ånde", det betyder at fundamentet kan absorbere fugtigheden fra jorden eller regnen.

Disse kan også lægge i halvtør beton med mørtel.

Mvh
ThomasB
glem alt om at blande betonen selv , det er langt billiger at købe det på et betonværk, og så få det lagt ud med en båndbil, ring på 36340340 og få en pris
Annonce
forresten du behøver ikke at gå ned 90 cm.og du kan også spare ameringen
FC beton har en god artikel om ''Gør det selv fundament''
 
Gør det selv fundament

Når man bygger et hus eller en anden bygning er det vigtigt at væggene kommer til at stå på noget solidt og derfor graves der ud til at man kan opbygge et fundament. Fundamentet skal mindst 90 cm ned så det kommer under frostsikring, men samtidig skal det også som minimum ned til en fast bund. Fundamentet må ikke bygges ovenpå muldjord eller lignende da det ikke vil være stabilt nok.

Det er vigtigt at der er søgt om tilladelse til at bygge før man går i gang og samtidig skal man have undersøgt om der er ting som man skal være særlig opmærksom på som afstande til nabobskel, servitutter, afstand til vejmidte osv. Teknisk forvaltning i kommunen vil kunne hjælpe med disse ting.
 

Sådan laver du et fundament

Når du skal i gang med at lave et fundament er planlægningen meget vigtig. Du skal have en tegning med mål som du kan følge. Først skal tegningen føres over til jorden og dette kan gøres med afsætning.
 

Afsætning af fundamentet

Afsætningen overfører byggetegningen til jorden ved hjælp af pæle og snore. Brug et langt målebånd til at afsætningen og start med at finde skelpæle så der kan måles nøjagtigt herfra.

Hjørnerne af fundamentet markeres med en stolpe som bankes i jorden og for at vise nøjagtigt hvor hjørnet af fundamentet er bankes der et søm i toppen af stolpen.

Når alle stolperne er banket i jorden kontrolleres der at der er lavet vinkelrette hjørner. Dette kan kontrolleres med pythagoras læresætning (A2+B2=C2), så hvis der fra et hjørne måles 3 meter i de ene retning og 4 meter i den anden vil der skulle være 5 meter mellem de to punkter.

Der skal nu opsættes galger i en afstand fra hjørnestolperne så de ikke står i veje for udgravningen. Galgerne laves af 3 lægter som bankes i jorden. Der sættes 2 brædder på i samme højde, eksempelvis ved overkanten af det kommende fundament. Der kan bruges vaterpas eller niveleringsudstyr til denne opgave.

Når galgerne er bygget sættes der et søm i toppen af brædderne så der kan spændes en snor der indikerer ydersiden af fundamentet.Afsætning af fundamenter
 

Udgravning

Når afsætningen er overstået er det tid til at grave renden ud til fundamentet. Det er en god ide at tage det første spadestik hele vejen rundt mens snorene er spændt op på galgerne og når det er tydeligt hele vejen rundt hvor der skal graves, tager man scorerne ned og fortsætter med at grave.

Afhængigt af om fundamentet er til opvarmet bolig eller ikke opvarmet garage graves bredden af rillen efter forskrifterne. Generelt vil en garage som ikke er opvarmet have et fundament med en bredde på mellem 15 og 25 cm, mens en opvarmet bolig vil have et fundament med en bredde på mellem 33 og 39 cm.

Der graves til frostsikker dybde hvilket vil sige mindst 90 cm under terræn, men samtidig skal der også være fast bund da et fundament på muldjord, mosejord eller lignende vil synke.

Er jorden fast nok til at der er fine lodrette sider i renden kan der støbes direkte heri. Er det meget løst jord og sand som hele tiden skrider ned vil der skulle opsættes en forskalling.

 

Forskellige typer af fundamenter

Der er forskel på hvilken type fundament der skal laves afhængigt af hvilken type bygning der skal bygges. Her vil vi gennemgå 3 normale senarier hos gør det selv manden/kvinden.
 

Støb fundament
Den udgravede rende fyldes med beton. Der fylde ca 25 cm beton af gangen og dette stampes inden det næste beton fyldes i.
Boligfundament
Isolerende fundament af leceblokke til bolig
Fundament til bolig

Fundamentet på boliger skal isolere mod kulden og derfor er der større krav til denne type af fundament. På samme måde som til den ikke opvarmede garage udgraves der først en rende til fundamentet. Renden skal gå ned til fast underlag og mindst 90 cm ned.

Ved fundameter til boliger skal renden være bredere og i stedet for de 15-25 cm der skal være ved ikke opvarmede bygninger, skal der typisk være 33-39 cm fundament.

Renden fyldes op med fabriksbeton som kan bestilles her eller med en beton som i selv blander på stedet af støbemix og cement. Der fyldes ca 25 cm beton i renden og denne stampes med en stolpe eller lægte. Støbe betongulv

Dette fortsættes indtil betonen er kommet op til lige under terræn.

Overfladen af betonen afrettes plant og får lov til at tørre.

Der mures 2 skifter af lecablokke på betonen og her vælges der ofte at benytte Lecaterm blokke. Disse fås i tykkelser fra 33 cm og op til 49 cm med flamingo i midten af blokkene. Der vil oftest være ca 15-20 cm fra endeligt terræn og op til toppen af den øverste lecablok.

Bland en mørtel af bakkemørtel, vand og cement til at mure med og puds efterfølgende fundamentet med en pudsemørtel blandet af strandsandsmørtel eller muremørtel, vand og cement.

  • Til opmuring blandetmed cement og vand i forholde 1 del cement til 6 dele muremørtel. Denne blanding kaldes også for en KC 20/80/550. Støbning af fundamenter, betongulve, tilbygninger, www.atlanticentreprise.dk

Det er meget vigtigt at muren er i lod og at der mures efter snoren som er spændt op i galgerne under afsætning.

 

Mon ikke det skur efterhånden er bygget??

/BOFH

Giv mig min kop kaffe og et serverrum!

Ja Willum du har glemt en meget væsentlig ting, som Jørgen havde med i sin opskrift d 29-03 2001 Nemlig den øl der skal drikkes sidst på eftermiddagen.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Ja Willum du har glemt en meget væsentlig ting, som Jørgen havde med i sin opskrift d 29-03 2001 Nemlig den øl der skal drikkes sidst på eftermiddagen.

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis