kaffemølle

hej

Jeg har købt en gammel Ideal kaffemølle, lavet i århus for maaaange år siden. Den har desværre også stået i en garage i maaange år, og det bærer kromen temmelig meget præg af desværre. Det er en af de møller der står på et møbel, med et stort hjul bagpå og en stor beholder/tragt med låg til kaffen.
Jeg tror desværre en ny forkromning vil koste mere end jeg er villig til at ofre på den. Jeg kan selvfølgelig male delene sorte, men jeg tænkte på om det er muligt at slibe delene fri for krom og rust, og så give det en lak så det ikke ruster igen? Eller er det utopi.

mvh jan
12 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Nej det kan du godt gører Jan, jeg har gjort det et par gange. Det er dog nemmere lige at få det sandblæst hvis du har forbindelse til en der har sådan et anlæg stående. Ellers kender jeg en der dog bruger stålpulver. Det holder længere påstår han, stålpulveret altså.

V.h. Håndværkeren
jamen det vil jeg da undersøge om der ikke skulle være en i omgangskredsen der kan det.
Ellers overvejer jeg også at male det sort. Kunne også gå an. Men det er nu flot når det står blankt.

Lige nu bakser jeg dog med at få det kaffe ud af tragten som har siddet der (groet fast) i lige så mange år. Det er som tjære. Men en dags tid i blød har hjulpet på det.

Så skal møblementet det står på have en gang maling og så tror jeg den er klar til at komme ud i kærestens nye butik med brugskunst og nu kaffe :)

mvh jan

Jeg har set når der er nogle der maler gamle ting sorte, og jeg syntes personligt at det er en fobrydelse mod oprindelsen af tingene. Og da netop sådan en flot gammel Kaffer mølle skal da stå i træ og forkromede hjul. Husker som barn at jeg længe kunne stå og se på de snurrende hjul hos Købmanden, han havde 4 maskiner stående med hjulene ud mod gaden og de kørte altid rundt.

Det er lidt ligesom når vi som børn betages af svinghjulet på en dampmaskine.

ja jeg er nok grundlæggende enig, men maskinen er temmelig ramponeret efter årene i garagen og hvad den ellers har været igennem, så mange tusinde på at forkrome tragt, hjul, diverse smådele er som sagt ud over hvad jeg vil ofre på den. Derudover er møblet den står på heller ikke lavet af den bedste snedker i byen, så den skal laves så man stadig kan synes at den er flot, men dog ikke total restaureret. Og så den forhåbentlig kan male kaffe igen. Det kunne væære lidt sjovt.
Jeg har set diverse møller på nettet hvor hjulet er blevet malet sort og jeg synes det fungerer ok.

se feks billed 4. Nogenlunde samme type som min, men MEGET flottere. Og med sort hjul <img
http://images.google.dk/imgres?imgurl=http://www.black-coffee.dk/antikkemol/antikkemoller/store/ideal.jpg&imgrefurl=http://www.black-coffee.dk/antikkemol/antikkemoller/alleantik.html&usg=__2UM-X4M_1Oyx24DZaRF7ZfLr0pA=&h=300&w=300&sz=7&hl=da&start=2&um=1&tbnid=ZW0oWVSASR9RqM:&tbnh=116&tbnw=116&prev=/images%3Fq%3Dkaffem%25C3%25B8lle%2Bideal%26um%3D1%26hl%3Dda%26rls%3DGGLG,GGLG:2006-06,GGLG:en%26sa%3DN
 

mvh jan
For en 35-40 år siden kunne man får et sæt hvor med man selv kunne forkrome ting, det var noget med en vædske der blev påført med en pensel  der var elektrisk ladet via en ledning og hvor der så sad en anden ledning på det der skulle forkromes.
Men det er sikkert forbudt i dag ! Måske det indeholdt nogle farlige ting.
Annonce
man kunne faktisk få crome maling i bauhaus,- det så jeg i går. Men det upraktiske var at det ikke kunne tåle slid, afvaskning og man kunne ikke lakerer oven på det for at gøre det stærkere.... Ja det stod der sørme på dåsen. Så jeg droppede at arbejde videre med det. Jeg tror det bliver modellen med nedslibning og lak. Jeg får forhåbentlig tid til det her i weekenden.

Jeg vil se om jeg kan få uploadet et billede når den en gang bliver færdig.

mvh jan

Så er der brugt af den store krukke med knofedt, og der blev malet kaffe på den for første gang i går (i dette årti i hvert fald). Så nu skal den ud i butikken og gøre sit til at trække kunder til.

Jeg har ikke omforkromet den, men bare slebet alle kromdelene. Så må vi se hvor godt det holder. Jeg har haft den totalt skilt ad for at fjerne gamle kafferester. Især tragten var sovset godt ind i en tjæreagtig substans, og skufferne havde metalindlæg, hvorunder der lå en masse gammelt kaffe. Tragten kunne ikke pudses op med Brasso, men wienerkalk i sprit var vidundermidlet. Jeg skulle dog ikke pudse for meget da det så ville tage belægningen.

Remmen skulle strammes, den er malet, og der er blevet sat strøm og tænd/sluk knap på den.

Mvh Jan

Den er da godt nok blevet flot Jan, har du tænkt på at du eventuelt kunne give de blanke dele en gang klar spray lak.

Hvad med remmen er det den originale runde læder rem ? Hvis ikke kan jeg godt skaffe dig en helt ny, jeg bruger dem jo til mine symaskiner.

Yep har overvejet det med lakken, men nu ser jeg lige om det ikke kan gå uden. Den kommer jo til at stå tørt og godt. Ellers er de dele det drejer sig om nemme at pille af, og så give dem det.

Remmen er i hvert fald gammel.... det er ikke den runde af læder, men det er en type der er samlet med en anordning der består af to stykker metal på hver side af remmen, og så med en skrue igennem i hver side. Hvis remmen går til på et tidspunkt så kan det da være at jeg takker ja til dit tilbud :)

Jeg er ikke sikker på om motoren er den orginale. Jeg har ikke rigtig kunnet finde noget om kaffemølleproducenter. Selve kværnen er af mærket Ideal fra Århus. Motoren er en a fase synkronmotor (mener jeg at der står på den) fra Thrige. Den er med en lille smørrekop i enden. Vist lidt speciel.

Skal forhåbentlig have kørt den ud i butikken i dag, hvis jeg kan finde nogen til at hjælpe med at slæbe den.....
mvh jan
En Trige Titan motor, ja de er efterhånden sjældne men meget sejlivede. Og jeg kan godt huske at der var smørre kopper på der skal konsistens fedt i og så skal den en gang i mellem liger have en halv omgang. Det er den øverste del du skal fylde fedten i. De runde læder remme jeg bruger bliver holdt sammen med en stålkrog (ligner lidt en stor klamme) de kan ikke fås mere så man må selv lave en hvis den gamle går til.
Der er yderligere 2 indlæg i tråden.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Relaterede emner

Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også