pexrør til brugsvand og varme

mit jordvarmeandlæg kan ikke sparke det varme vand fra fyrrummet op til huset uden et temmlig stort varmetab.

jeg er ret sikker på at det er rørene der er gamle og garanteret dårligt isolerede, så jeg overvejer at trække nye pexrør til det hele, der er bare lige nogle spørgsmål inden jeg kan begynde at regne på pris og hvad jeg kan gøre selv.

1. kan jeg fræse rørene ind i en læmur der går fra fyrrummet og op til huset ?

2. skal det være isoleret pexrør i muren ?

3. skal der være en vis afstand mellem varme og kolde rør ?

4. må jeg trække rørene i hulmuren nogen steder ?

5. må rørene trækkes hen over loftet eller i skunk ?

6. hvis spgs 1. er et no go, hvor dybt skal rørene så i jorden og hvad skal der omkring rørene i renden ?

kan lige nævne at radiatorsystemet er et-strengs

jesper rau
9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Der skal da bare lige rykkes en 2x32mm isoleret pex ned i jorden. De skal bare lige ned ifrostfri dybde ca så det er jo kun en meters penge.

Uanset hvad for en løsning det bliver til skal det være isoleret rør du bruger. Men vil tro den løsning med at grave dem ned er den nemmeste løsning du umiddelbart kan lave. Og så er det til at lave til fornuftige penge.

Hjemmelavet er ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel.

Du KAN lægge rørene i en mur. Men det er naturligvis ikke det smarteste. Især ikke opvarmet vand udendørs. Du skal under alle omstændigheder bruge rør-i-rør, og hvis som tidligere foreslået, du kan finde plads til isolerede rør, såmeget desto bedre. Med de milde vintre vi har haft for nyligt er det ikke noget stort problem, men det er lidt svært at garantere at vi ikke får en hård isvinter igen før eller siden, og uanset mængden af isolering, så vil der forekomme et varmetab, tilsvarende så risikerer du kondensering på den kolde fremførsel, som derfor ligeledes bør isoleres. Lægger du de to ved siden af hinanden bør du have en smule mellemrum (gerne isoleret) så der ikke overføres (ret meget) varme fra det varme rør til det kolde. Hertil kommer at du skal vel op i noget mere end to rør hvis du både vil have brugsvand og varme frem ? For der skal vel også være en retur, og evt. en cirkulation, og måske et koldtvands fremløb ? Selvom jeg kan godt forstå hvis du vil undvære cirkulationen hvis du skal have mange meter løbende hvor der er stort varmetab.

Generelt så kan du føre rørene ligesom du vil, bare alle samlinger er tilgængelige, og ved at bruge rør-i-rør kan pex'en også serviceres. Der er dog vist nok noget med servicering af jordvarmeanlæg som man skal være opmærksom på, men hvis du ved hvad du laver er det vel ikke noget problem.
Husk at søge tilladelse hos komunen inden du køber et jordvarme anlæg, det må man ikke "bare" sætte op, der skal være en tilladelse fra teknisk forvaltning, men hvad med et luft til  vand, de køre suverent, har sat en små 10 stykker op efter hånden, samt de er billigere i indkøb og cop er næsten lige så god på årsbasis , dog svinger cop mere en på jordvarme da  temperaturen er næsten ens året rundt i jorden.
smeden..
vi har allerede jordvarme anlæg, så det behøver jeg vist ikke søge om.. :) til gengæld har jeg 60 m2 sydvendt tagflade, tæt på danmarks højeste punkt, så næste skridt må jo være noget sol anlæg der kan klare det meste om sommeren.

twist..
der er allerede årligt service på anlægget.

men jeg må vist ud fra dit "KAN" med blokbogstaver konkludere at rør i læmuren ikke er en god idé, så jeg må jo igang med gravemaskinen...

til dit spørgsmål om jeg ved hvad jeg laver kan jeg kun sige NEJ... overhovedet ikke :)  men jeg vil også kun trække rørene selv, lytte på gode råd herinde og så lade vvs/jordvarme-specialisten koble skidtet sammen.

men når jeg så smider de isolerede rør i jorden, skal de så ligge i noget sand og burde man lægge dækbånd over som man gør med el ?

og så er der ikke rigtig noget svar på om jeg må føre rør hen over loftet eller i husets hulmur ?

jesper

PS: kan fortælle at vi bruger 19 - 21.000 om året på el til jordvarme anlægget og huset er efterisoleret, så jeg SKAL have gjort noget ved det..
Annonce
Isolerede rør i jorden skal være de meget kraftige fjernvarmerør, fra f.eks. Uponor, Løgstør eller lignende. Det er nogle vældig uhåndterlige sager at tumle. Fremløb og retur ligger adskilt og yderkappen er 160-180 mm

Med venlig hilsen
ktm

 

Og du må godt køre rørene i hulmuren og over loftet, bare husk at isolere dem godt og et par luftskruer/luftpotter på loftet så du kan lufte ud
takker for alle de gode svar, desværre lyder det som om jeg bare skal grave og så lade en vvs-er ordne resten.

jesper
Du skal nok kigge på økonomien i det.
For hvis du har lad os sige.. Teoretisk 5 meter du skal have trukket varme+retur osv. ude i det fri. Så kan du beregne energitabet. Gange op med energiprisen og fremskrive det over installationens levetid og tilføje installationsomkostningerne. Er dette beløb større end den tilsvarende beregning ved nedgravning (hvor varmetab er mindre og installation dyrere), så bør du grave lortet ned. Er der en besparelse så er det ØKONOMISK rentabelt at spilde på samfundets og dine egen resourcer (varmen). Men da der er tale om et jordavarme anlæg så er det jo begrænset hvor meget man skal tænke på miljøet.

Er det besværligt at grave, kan du altså også sagtens føre isolerede rør OVER jorden, her er varme tabet dog bare større om vinteren, og der vil være lidt kondensering også. Men det er klart at du skal have NOGET mere end bare en rørskåls penge isolering hvis du vil sikre dig en fornuftig økonomi i projektet. Og ret meget mere end 30-40mm kan det være svært at fræse ind i en væg, selv en dobbeltmuret en af slagsen.

Men som sagt... Regn lidt på økonomien i det. Hvis det alligevel kan svare sig at grave lortet ned, så behøver du vel ikke at tænke på alternative føringsveje.
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis