Beskæring af krone på gl.rødbøg

Hej

Vi har en MEGET gammel rødbøg i haven, der har en stor krone, men den er desværre blevet meget skæv. Jeg vil rigtig gerne have den skået til - eller hvad man nu kan kalde det. Kan man det?

Jeg går udfra at det bedst at dette arbejde foregår i frostvejr da haven tager mindst skade, men hvad med træet hvornår er det bedst at beskære?


God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


8 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Meget gammel og stor krone.........
Eftersom den også bruges som hækplante, tager træet det nok ikke så nøje med hvornår du gør det.
Så stort gammelt træ vil sikkert nyde at få tyndet ud i parykken - uanset årstid.

Men husk nu, at save det ordentligt - det er den fugtige årstid og dermed vækstbetingelser for svampe og råd, så fine rene snit.

Sniffer  

Beskæring i vinterperioden er fint, men som Langøre skriver, så kan sådan et træ, hvis det er sundt, sådan set tåle at blive beskåret hvornår det skal være (også særligt fordi der ikke er frugt at tage hensyn til).

Husk i videst muligt omfang at skære hele grene af, altså ind til grenkraven, så træet kan lukke såret. Det ser i øvrigt også mere harmonisk ud end endebeskæring af grene, der giver træet et "klippet" udseende og desuden medfører at kronen bliver alt for tæt p.g.a. små sidegrene.

Tak for hjælpen.

Vi ser hvornår vi får tid og lyst til at gå i gang med "kæmpen".

God fornøjelse med dit projekt.


Med venlig hilsen


Tibberup Høkeren


www.tibberuphoekeren.dk


De store grene bør du tage af 2 omgange, først ½-1 meter fra grenkraven der efter ved kraven. Dette er for at få et rent snit.
Ved første snit saver du først 1/3-½ op i grenen, der efter saver du ned 2-5 cm længerer ude til den falder ned.

Pas på at du ikke skader grenkraven, da det giver større risiko for sygdomme.

 Mvh.

Flemming

Man skal ikke kaste med Sten hvis man selv bor i et glashus ...Eller hvis Sten er rocker, og ved hvor du bor

Du skal nok "gøre det i tempi". Min nabo skar sin kraftigt tilbage (efter råd fra planteskolen) hvilket resulterede i en mængde "ris" det efterfølgende år og et dødt træ året efter...


Mvh.

Jan R.
Annonce
Har også selv en kæmpe blodbøg, som vi vil slanke lidt.
Har fået det råd at tage en eller to grene hvert år i august.

Den lukker bedrer sårene når den er i vækst, og der skulle ikke komme så mange vanris.

Green

Det er ganske korrekt at det bedste tidspunkt for beskæring er i august når træets energireserver er højest. Det er vigtigt at træet så hurtigt som overhovedet muligt kan starte en overvoksning af såret og det kræver en masse energi for træet at gøre det. Derfor skær når træet har mest overskud.
Beskæring af et gammelt træ betyder som regl også at der er store grene der skal fjernes. Det er en meget stor belastning for træet og det er derfor en god ide at dele belastningen over flere år. Det er også korrekt at beskæring i august hæmmer tendensen til dannelse af vanris og at vinterbeskæring fremmer tendensen til vanrisdannelse.
De forskellige råd vedrørende grenkraven er meget vigtige - det er kun i denne grenkrave at træet har den type af celler som er i stand til at starte en overvoksning af såret. Skærer man man en gren længere ude opnår man ikke kun et grimt og "klippet" udseende man f¨år også aor altid et åbent sår hvor svampe får frit slag da træet overhovedet ikke har den type celler til overvoksning midt på en gren (eller stammen for den sags skyld). Der er således kun et rigtigt sted at skære en gren, nemlig der hvor den starter og har en grenkrave. Der skal skæres så tæt langs grenkraven som muligt og den må ikke skades.

Upload eventuelt et billede af træet så vi kan se hvilke grene det drejer sig om.


 Niels Ejnar

www.saveniels.dk

 

Da det er nemmest at se hvilke grene der skal af om vinteren, plejer jeg at mærke dem med noget snor, så jeg kan huske dem til august, når det hele er dækket af blade.

Green

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis