Hjælp - forklar novice mht. boliglån, renten osv...

 Følg tråden
Bøgen
Bøgen
Indlæg: 21
Postnr: 9620
Bøgen Bøgen
Hej,

Er førstegangs køber og har lige fundet drømmehuset. Men kors hvor kan man som uvidende blive forskrækket over diverse låntyper osv. hvad skal man vælge, hvorfor og hvordan ??? Hvornår bliver man snydt af banken mht. renten - hvad er en god rente på ens boliglån???

Kan du forklare dette til en novice???

Bøgen
Twist
Twist
Indlæg: 1685
Postnr: 2860
Twist Twist
Det ER nu engang lettere at spørge din advokat eller bankmand. Men kort og godt:

Et lån består af flere ting: Hovedstol (det du kommer til at skylde væk), Pålydende rente, kurs, og løbetid.

Når du tager et "normalt" obligationslån, så skal du gange hovedstolen med kursen for at se hvor mange penge du får (du kan derfor ikke optage lån i en obligation med en kurs over 100). Renten og løbetiden bestemmer hvor meget du skal betale tilbage og hvornår, da et "normalt" lån er et annuitetslån. I en annuietet betaler du et afdrag der indeholder en ydelse og en rente betaling.

Vælger du et FAST forrentet lån, så kan din rente hverken stige eller falde. Men du kan få en pæn kursgevinst hvis renten stiger. Omvendt så betaler du mere i rente, og det kan derfor normalt IKKE betale sig med mindre du planlægger at omlægge lånet senere.

Vælger du et VARIABELT forrentet lån, så er kursen næsten altid 100, du har derfor ikke noget kurstab ved optagelse af lånet. Tilgengæld så fælger renten markedet, og du kan IKKE høste en kursgevinst hvis renten stiger, du skal derimod betale mere i afdrag.

Vælger du AFDRAGSFRIHED, så skal du stadig optage lånet på samme vilkår som ovenfor, men når du betaler dit afdrag skal du ikke betale en ydelse, du skal "kun" betale renten. Men da renten på eks. et 30 årigt lån udgør omkring 90% af betalingen, så kan det normalt ikke svare sig. Afdragsfrihed vælges derfor normalt hvis man eks. mister sit job eller konen bliver gravid eller man på anden vis har brug for lige at spare et par tusinde om måneden. Det skal IKKE vælges som den primære begtalingsform. Du kan dog hvis du ikke har penge til en udbetaling tage udbetalingne som afdragsfri eks (altså 5-20% af lånet MAX).

Vælger du et "rentefalds" lån, så kan renten ikke stige. Omvendt, så taber du en god portion penge på dit kurstab ved optagelse af lånet, så der kommer du alligevel til at skulle betale de ekstra kroner, men dem kan du naturligvis låne ved samme lejlighed.


På et boliglån snyder banken ikke på vægten, da det normalt udstedes af en kreditforening, ikke en bank... Det gør de tilgengæld på pantebrevet, ombygningslånet og lånet til udbetalingen hvis du skal have disse. Som udgangspunkt skal du have dem til samme pris som obligationslånet, men med en marginalt højere rente (ca. 2-3% mere) afhængig af din valgte bank.
TCDK
TCDK
Indlæg: 227
Postnr: 6000
TCDK TCDK

Jeg ville nærmere stille mig selv spørgsmålet: "Snyder advokaten mig"
Du betaler let 7500,- for et skøde, hvis du er heldig, får du som os 2 gratis kuglepenne oveni!

Vi har lige fået et fast forrentet lån på 7% på kurs 98,9 (mener jeg)
Derudover er kursen også fastlås.

 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.