eternit tag, skifte dårlige plader ud eller ikke?

Taget på mit hus er ca. 40 år gammelt og er lavet af asbest eternit B7 bølgeplader (25 grad hældning). Jeg fik at vide at det ikke kan betale sig at få pladerne malet da mange af dem har hvide striber i dem og derfor kan jeg ikke få garantee på det.

Jeg har lige været op for at kigge på taget, og kan se at mange af pladerne begynder at få revner ved enden, der hvor der er overlap med den næste plade. Så ville jeg tro at taget skal renoveres snart.

Jeg har ikke tænkt mig at skifte alle pladerne ud selv. Men for at kunne vente et år eller to indtil min økonomi er bedre, overvejer jeg at skifte de værste pladerne ud med de nye fibercement plader. Her kan jeg godt bruge lidt råd fra folk som måske har gjort det samme.

Jeg tror ikke jeg kan købe pladerne som allerede har udhak i hjørner da jeg allerede har købt to og kan se at skrue-hulerne ikke helt passer og på en side af huset er disse udhak på den modsatte sider (ved ikke hvis man kan købe pladerne "omvendt" som jeg har brug for). Og det betyer at jeg selv bliver nødt til at skære i pladerne. Er det en dårlige idee? Skal der hvor pladerne skæres ikke behandles med noget bagefter?

Er der noget andet jeg bor ved inden jeg går i gang med denne redningsaktion? Er det helt fjøllet at skifte de dårlige plader ud i stedet for at lave hele taget om nu?

I ovrigt, hvis jeg vælger at få taget helt lavet om, er der nogle tips om hvordan jeg får godt råd om hvad huset faktisk har brug for (pladerne skiftet ud eller Decra tag bygget ovenpå, osv.) fra en fagmand uden at nogen sælgertyp prøver at sælge mig hvad jeg ikke har brug for? Jeg tænker også mht. de nye lovkrav om isoleringer når taget helt renoveres.

Tak på forhand!
- Steve

5 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce
Hej Stev_i
Hvis ikke dit eternittag er blevet utæt, er der ingen grund til at reparere, hvis du vil have hele taget udskiftet om nogle år.
mvh.
Erik

Hej Erik,

tak for svaret! Lyder som om du har nogle erfaring så jeg ville vær meget taknemlige for mere information og råd!

Taget er ikke blevet utæt endnu, dvs. vand løber ikke igennem og ind i huset. Det er bare at mange af pladerne, mest på den ene side af huset, begynder at få revner ved enden som rækker lidt igennem pladerners overflade. Jeg ville tro at dette bliver være igennem vinter pga. frostsprængning. Det er derfor jeg overvejer at skifte nogle af dem ud allerede nu. Og hvis jeg kan få et eller to år til inden taget bliver utæt, så meget bedre, fordi jeg ikke har så mange penge i banken for et helt nyt tag lige nu.

Men hvis du har erfaring om hvor lang tid en plade kan holde efter overfladen begynder at vise disse revner, ville det vær rart at ved! Jeg ville nemlig hellere vente til forårs inden jeg laver nogle hvis det kan vente!

En anden ting måske nogen kan fortælle mig om: når jeg skal have råd fra en fagmand vedr. hvornår taget skal skiftes ud og hvad mulighederne er i forhold til husets konstruktion, er det bedst at finde en tømre? Eller et firma som specialiserer i tag? Jeg er lidt bang for at et tag firma vil ikke nødvendigvis sige sandheden da det er i deres interesse at sælge mig mere end jeg har brug for.

Mange tak på forhand,
Steve

LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
Hej. Jeg ville ikke røre taget før du vil skifte det hele, når det alligevel ikke er utæt nu.

Og når du har penge til nyt tag, så tag for guds skyld og læg nye eternit plader på. Og hold dig langt væk fra decra og ståltag.

Problemet med decratag, dem med rug overflade, hænger skidtet i hurtigt, og ligner efter få år et gammelt tag. Ellers høre ståltag til på ladebygninger, efter min mening.
Tak for det, Carsten! Jeg ville også synes også at det bliver pænere at skifte pladerne ud med eternit. Min bekymring er kun at de nye cement eternit plader har en uvis levetid.

Men jeg har hørt at selv hvis jeg få lagt et Decra tag ovenpå, bliver jeg nødt til at få husets isolering op til den ny krav, lovmæssigt, og det lyder som om de gamle plader, i hvert fald en del ad dem, skal alligevel fjernes (og sættes tilbage) for at kunne komme til. Og det lyder besværligt også.

Det er dejligt at få nogle tips og mening fra andre, så jeg siger tak for det!

- Steve
Hej
Der har været hvide striber i mine gamle b5 tagplader ihvertefald de sidste 15 år. Hvis du lægger mærke til det er striberne ikke i bunden af pladerne, men foroven.
Evt. løse skruer kan du jo få spændt fast. Så kan de såmænd nemt klare et par år eller 5 år mere.
Med venlig hilsen
777
LDS Systembesked
LDS Tip
Automatisk tip
Indkøbstip: Få 20% rabat på maling med vores rabatkode hos Malgodt: LDSMAL07     Se mere her
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.
Sponsor på LDS
Malgodt.dk

Malgodt er sponsor på Lav-det-selv.

Få særlig rabat på maling, epoxy og meget andet.

Se mere

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis

Se også