Generelle spørgsmål om træ(-arbejde)

Hej allesammen

Jeg er helt ny her på forummet, så beklager hvis jeg er havnet i den helt forkerte afdeling.

Jeg har highlighted spørgsmålene og givet dem numre, så det er lidt mere overskueligt, hvis man ikke orker at læse den lange tekst :-) 

Jeg er i det seneste stykke tid blevet mere og mere interesseret i træarbejder, og har efterhånden en længere liste af projekter jeg håber at få udlevet. Jeg har dog endnu ikke værktøj, og får først plads til træ-drømmen til sommer, hvor vi flytter over i noget større.

Dog støder jeg hovedet mod muren, når det kommer til at søge viden og information på dansk. 1) For hvad er den danske betegnelse for woodworking? Synes ikke jeg rigtig kan finde andet end trædrejning og træsnit når jeg søger. Jeg har en god fornemmelse af, hvilket værktøj jeg søger (og at det er bedre at købe brugt, end nyt og billigt) - men selve træ-delen er jeg stadig på bar bund omkring. Amerikanske youtubere snakker om 2x4" træ (som har en tykkelse på omkring 38mm), men kan forstå at europæiske dimensioner, varierer ret meget fra amerikanske. Det jeg kan finde på dansk marked er enten 32 eller 50 mm.

2) Hvilken tykkelse træ bør man normalt arbejde med (det afhænger selvfølgelig af projektet, men lad os antage det er til en bænk, natbord eller lignende). Skal man helt op i 50mm?

3) Hvor køber I træ, og hvad skal man være opmærksom på? ... og er fyrretræ det bedste at starte ud med?

4) Og med begreber som "Reglar" "Lægter" "Limtræ" "Tømmer" og "Spærtræ" (foruden de gode gamle "brædder og planker"), hvad er det så der bedst egner sig til hobby træarbejde?

Håber der er nogle kloge hoveder som kan gøre en komplet nybegynder lidt mere dus med det hele. :-)

9 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Velkommen til.
Jeg ved ikke rigtigt hvad den rigtige danske betegnelse for Woodworking er... Min kone mener at det hedder træ-nørd   men det er nok noget med træ-arbejder, selvom du sikkert får en masse hits med folk der fælder/klatrer i træer.

Dimensionen af træ, er jo meget afhængigt af dit projekt, så her kan man ikke give en rettesnor at gå efter. Det handler jo dels om styrke og dels om udseende  
 
At købe træ er lidt af en videnskab. Det bedste du kan gøre er at besøge savværker. Dels er de professionelle træfolk der ved hvad de taler om (og dermed kan du lære en masse)og dels er udvalget større.
Du kan sagtens købe træ i byggemarkeder, men det bedste så selv at vælge det træ ud du skal bruge.
Brug tid i byggemarkeder på at se og føle på træet, det er den eneste måde du lærer at se på et stykke træ om det vil slå sig, have store knaster, bomkanter mm.

De forskellige udtryk er jo betegnende for de forskellige typer af træ og dens dimensioner. Der er ikke noget forkert eller rigtigt træ, det hele handler om opgaven der skal udføres.
Det ville være fjollet at købe ru planker, hvis du skal lave en hylde, og du kan måske heller ikke bruge en lægte til hylden   
Det eneste man kan sige med sikkerhed er at trykket træ ikke skal bruges indendørs...  

Summa sumarum så er det ikke noget du sådan umiddelbart kan læse dig til, men du skal have hænderne ned i "suppen" og føle dig frem.
Vi har alle levet fejl (dem der siger modsat, enten lyver eller har aldrig lavet noget) og det vigtige er at lære af sine fejl, og akseptere at man laver fejl og så retter dem.


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...

Jeg kan kun tilslutte mig PinkHenriks råd, men har et par tilføjelser:

1. Start med fyr. Det er billigt og kan skaffes alle vegne. Fejltagelser tager brændeovnen sig af.   

2. Den bedste kvalitet fås kun på savværkerne. Byggemarkeder fører kun konstruktionstræ, også kaldet "polsk stærekassetræ" som bestemt ikke egner sig til hobbyarbejder som eksempelvis et natbord, men glimrende til bygningsformål.

3. Træ opmåles og forhandles i fod og tommer, men så let slipper du ikke. Der er forskel på angelsaksiske og danske tommer. For at gøre forvirringen komplet, findes der også i Danmark både Hollandske og Lübske mål. Dem skal du bare lærer - der er ingen nemme genveje.   

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Tusind tak for jeres hjælp!

Meget informativt, selvom jeg netop indser hvor forsvindende lidt jeg stadig ved!   Der er vidst ikke andet for, end at gå lidt på opdagelse i diverse byggemarkeder og spørge rundt omkring. Mål og dimensioner forbliver en gåde, men forhåbentligvis kommer det hen ad vejen!   

Jeg havde slet ikke overvejet savværker, så det er en stor trøst at se, at jeg kan finde savværker i lokalområdet og med væsentligt mere spændende træ end det jeg har kunne finde online indtil videre.

Jeg tror dog, som Rantzau også anbefaler, at jeg starter min hobbykarrierer med fyr!

To tillægsspørgsmål:

1) Når nu woodworking - eller træarbejde - ikke rigtig bonger det store ud på Google (på danske sider), er jeg heller ikke rigtig klar over, om der findes danske forummer og sider om det derude. Er der dedikerede forums eller er siden her, lav-det-selv, det bedste sted at gøre det? Det er bestemt brugbart det jeg kan finde her, men vil nødigt udvande et forum med spørgsmål som egner sig bedre et andet sted   

2) Bare for lige at få en fornemmelse af mål og dimensioner - lad os forestille os et begynderprojekt som kunne være et natbord. Hvor meget træ bør jeg forvente at bruge? Lad os sige vi kører i fyr som hedder 32x125x4200. Det er selvfølgelig på et fuldstændig teoretisk plan, men jeg har ingen fornemmelse om jeg skal bruge en trailerfuld eller et par brædder kan slå til (lidt fornemmelse har jeg selvfølgelig, men jeg er fuldstændig fremmed til gør-det-selv-verdnen).

Start med at bruge et eksisterende møbel som inspiration. Brug en tommestok og "det amerikanske øjemål" for at få en ide om dimissioner og mængde.

Træarbejde er om noget der "skal læres med fingrene" og det kan nettet ikke.

Du får derved ret hurtigt en forståelse for hvorfor træ stadig opmåles og forhandles i tommer og fod. 

Glem byggemarkederne. Bruger du tommemål, glor de på dig som om du tiltaler dem på serbokroatisk.   

Gå til savværkerne, og medbrig gerne en håndfuld "diplomatbajere". Så glider det hele meget lettere. 

PS: Du spørger bare løs her i forummet - vi er her for at hjælpe hinanden.   

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Jeg har haft stor glæde af folk som Matthas Wandel, Jay Bates, Marius Hornberger og John Heisz (alle på youtube) til at lære om diverse ting med træ og projekter.  
Et navn som Paul Sellers er en ekspert når det kommer til håndværktøj og her er der virkelig mange timers "undervisning".

Men lige meget hvor meget du ser på nettet, så er den praktiske erfaring du selv tilegner dig, den der hænger bedst fast.

Jeg har heller ikke stødt på andre forums end dette når det kommer til Lav-det-selv-hobby med mere. Men her er der samlet en masse forskellige mennesker, med forskellig baggrund og erfaring som gør at vi kan hjælpe og støtte hinanden.
Du kan måske ikke byde ind med træ-viden, men så ved du måske noget andet, som andre ikke kan finde ud af... Jeg ved feks intet om motorer, men jeg har da fået fin hjælp herinde da min græsslåmaskine ikke ville starte.  

Neils Bohr har en gang sagt: En ekspert er en person der har begået alle tænkelige fejl på et ganske lille område.    


Jo ældre man bliver, jo hurtigere har man løbet som ung...
Annonce
PinkHenrik skrev den 14-05-2019 16:15:36

Jeg har heller ikke stødt på andre forums end dette når det kommer til Lav-det-selv-hobby med mere. Men her er der samlet en masse forskellige mennesker, med forskellig baggrund og erfaring som gør at vi kan hjælpe og støtte hinanden.
Du kan måske ikke byde ind med træ-viden, men så ved du måske noget andet, som andre ikke kan finde ud af... Jeg ved feks intet om motorer, men jeg har da fået fin hjælp herinde da min græsslåmaskine ikke ville starte.  

Neils Bohr har en gang sagt: En ekspert er en person der har begået alle tænkelige fejl på et ganske lille område.    

 En ekspert er en person der ved hvornår man skal rådspørge en specialist.   

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Tak for navnene! Dem vil jeg tjekke ud. Har været næsten alle videoer af Steve Ramsey igennem, så det er godt at have noget at gå videre til!   

Jeg tror min far arvede en masse udstyr for mange år siden, så forhåbentligvis kan jeg få en lille tyvstart på trædrømmen før sommer   

Endnu et spørgsmål:

Hvis jeg køber træ fra et savværk er træet så tørret, eller skal jeg selv hjem og stille æggeuret på et-flere år før det kan tages i brug? 

Du kan få begge dele, men udvalget af lageret træ er større i hårdtræ. At træet er lagret betyder ikke nødvendigvis at det er nedtørret til møbelbrug. 

Spørg personalet på savværket. Der finder du den største ekspertise.

Desuden skal du beslutte om træet skal være ret- eller planskåret.


Planskåret krummer når det tørre, og spejlskåret krymper sideværts. Træ hverken slår sig eller krymper i årenes længderetning.

At træ slår sig betyder bare, at træet ændrer form under tørringen. Du vil også støde på udtrykket at "træ kaster sig". Det er forstfolkenes udtryk for det samme.

Det er en meget simpel tommelfinger, men er et godt udgangspunkt når træet vælges til et specifikt projekt.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Man kunne måske oversætte woodworking med træsløjd. Træsløjd betragter mange nok som mindre opgaver i træ, men det bruges også ved større projekter som borde, bænke og lignende. Det giver en del hit på google og også på youtube.


Kurt B. Andersen
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis