Støttemur til indkørsel

speteaarhus
speteaarhus
Indlæg: 18
Postnr: 8541
speteaarhus speteaarhus

Jeg er ved at projektere en støttemur til vores indkørsel...

Indkørslen skråner i dag ned, men vi vil gerne plane dette ud ved at etablere støttemur rundt om, "fylde op" og lægge ny belægning.

Jeg forventer at støttemuren skal være ca. 0,8-1,0 m høj. 

Der er således jordtryk indefra og ud, ligesom der vel kommer noget trykken fra offentlig vej udenfor. Så jeg tænker at det skal armeres og udstøbes.

Har kigget på forskellige støttemursblokke fra diverse betonleverandører, men så slog det mig om det ikke ville være nemmest at lave en støttemur af Leca-rilleblokke? Man kan selvfølgelig diskutere det æstetiske i dette, men indvendigt bliver blokkene jo ikke synlige - og udvendigt havde jeg tænkt mig at sætte espalier ovenfor græsareal.

Men, er det en dum løsning og er det et realistisk GDS-projekt for en, der aldrig har haft en murerske i hånden? Jeg tænker specifikt om der findes løsninger med en nemmere arbejdsgang ift. armering og udstøbning?

Alle bidrag er velkomne. På forhånd tak.

mfrost
mfrost
Indlæg: 1570
Postnr: 9400
mfrost mfrost

leca er ikke egnet som en støttemur med belastning..... 

speteaarhus
speteaarhus
Indlæg: 18
Postnr: 8541
speteaarhus speteaarhus

Hmmm... Hvorfor ikke? Med armering og udstøbning er det vel meget stærkere end andre støttemursblokke - og man bruger jo rilleblokke til kælderydervægge?

uldal
uldal
Indlæg: 4665
Postnr: 6500
uldal uldal

Du kan såmænd komme lettere om ved det. Grav ud ca 25-30 cm og fyld op med stabilgrus. Vibrer og ret at med sand. Du køber nu blokke med låsetappe i bund og top med dertil hørende plast”lakridser”. De er to-kamret og fyldes op med sand. Husk endelig, at en støttemur skal hælde 5 cm bagud pr meter højde. Dvs din sandafretning skal starte hældningen. Jeg mener IBF laver nogen Danblok ell lign.

PS vi har ved sommerhuset sådan en løsning, 16 meter i 1,20 m højde med en bevokset klit bagved på 4-4,5 m. Den har stået i 14 år og ikke rørtsig overhovedet.

 

Børgealle
Børgealle
Indlæg: 273
Postnr: 5700
Børgealle Børgealle

Som mfrost siger er det ikke egnet. De støttemursblokke du kigger på er ganske nemme at arbejde med og egner sig til formålet. Nogen kræver udstøbning, andre gør ikke. Fælles for dem er at de ofte skal stå lidt skrå, da de på den må får en meget højere styrke. Ofte er prisen også relativ høj. 

Billigst er nok fundablokke som udstøbes. Armeringen er nem, da det bare er lige jern der skal isættes lodret og vandret. Man kan så pudse dem efter brug eller lade dem stå rå med espalier.

Husk et ordenligt fundament og dræn bag muren. Uanset hvilken løsning du vælger.


speteaarhus
speteaarhus
Indlæg: 18
Postnr: 8541
speteaarhus speteaarhus

Hej Uldal. Tak for info. Jeg kan godt finde Danblokken på IBF's side, men er ikke lige med på hvad dette låsetapssystem går ud på, men... Der vil vel være en del større belastning fra en indkørsel med 2 biler end et område med bevoksning. Så derfor skal der vel noget stærkere til?

speteaarhus
speteaarhus
Indlæg: 18
Postnr: 8541
speteaarhus speteaarhus

Tak for alle de brugbare info! Værdsætter det! Fundablokken lyder som det jeg er efter.

Måske et dumt spørgsmål vedr. lægning af dræn-ledning: Skal man ALTID føre dette til en regnvandskloak, eller er det ok/lovligt med en løsning, hvor det nedsiver stille og roligt lokalt?Børgealle
Børgealle
Indlæg: 273
Postnr: 5700
Børgealle Børgealle

Det er oftest helt ok at lad det nedsive i en faskine. Der er nogle krav til skel der skal overholdes. Så længe det er regnvand og det ikke tilsluttes til offentlig kloak må du også lave det selv.

speteaarhus
speteaarhus
Indlæg: 18
Postnr: 8541
speteaarhus speteaarhus

Smukt.

Nogle bud på hvad man bør sigte efter i bredde på fundablokken? De får jo fra 150 - 390 mm.

Muren rundt om indkørsel (U-formet, dvs. med 3 vægge) skal være ca 1m høj. Indkørselen bliver ca 5 meter dyb og 6 meter bred

Børgealle
Børgealle
Indlæg: 273
Postnr: 5700
Børgealle Børgealle

Det handler om egenvægt fra betonen og hældningen. Jeg ville nok vælge en omkring de 23 cm med 10 graders hældning. Qua jeg er ingeniør kunne jeg nok regne på det, men det orker jeg ikke, for sådanne småting.  Den nemme løsning kunne også være at ringe til FC Beton (eller anden producent). De har med sikkerhed erfaring med det.

speteaarhus
speteaarhus
Indlæg: 18
Postnr: 8541
speteaarhus speteaarhus

OK. Jeg tænker bare det jo også hurtigt bliver lidt bekosteligt at få en betonbil ud for at "fylde hullerne op". Der går 145l beton på 1m2 ved en 23 cm blok.

Børgealle
Børgealle
Indlæg: 273
Postnr: 5700
Børgealle Børgealle

Der er desværre ikke meget i denne verden der er gratis. Du kan også gå ned i størrelse og satse. Som sagt ville jeg ringe og få vejledning ved en producent, for at sove roligt om natten. Det er dyrere at lave om.

Den første række skal sættes i noget beton som lige skal stå en dag eller to inden du sætter de andre ovenpå og støber. Den beton kan kun betale sig at blande selv, da mængden ikke er stor. Det er grundlaget for at det hele bliver i vatter, så det tager lidt tid. Jeg vil anbefale at sætte den i jordfugtig beton. 

Når du nu alligevel har lejet tvangsblander kan du så vælge at støbe resten selv for at spare penge.

Børgealle
Børgealle
Indlæg: 273
Postnr: 5700
Børgealle Børgealle

Mit skøn af en 23 cm block kommer på baggrund af en lock-block xl og tilhørende diagram. Ved brug af deres 26 cm dybe sten skal der bagstøbes med 10 cm beton bag stenene (i alt 36 cm) og de skal stå med en hældning på 20 grader. (ifølge diagram med trafiklast.

Mit skøn på en tyndere mur med en mindre hældning er begrundet i at den er betonfyldt og armeret, hvilket lock block xl ikke er. Derfor kan der kompenseret lidt for tykkelsen for at det skal blive billigere.

njord
njord
Indlæg: 5818
Postnr: 7120
njord njord

Min genbo har fået lave nogle støtte mure af ganske betydelige størrelser.. en meget skrånende grund og indkørsel. Det er lavet i fundablokke der er armerede og udstøbte. Bredden husker jeg ikek lige her, men min 23cm. De står lodret og uden bagstøbning.På bagsiden er der monteret platoplader inden der er fyldt op med jod bag ved støttemuren.

Hvor dybt soklen til blokkene er ved jeg ikke, men den har helt sikkert en stor betydning, og at armeringen fortsætter helt herned, da det jo reelt er soklen der balancerer trykket fra den bagvedliggende jord.

Selv har jeg støttemure der er murede og i en højde på over en meter en del steder og her er der revner... disse mure er knap 20 år gamle og lavet længe før min tid... På et tidspunkt skal de sikkert skiftes og her overvejer jeg da om det er fundablokkene der kommer i spil, eller det bliver en betonstøttemur støbt i forskalling.

Jeg er sikker på du ikke skal gå på kompromis med dit fundament og specielt dybden af denne, men desværre kan jeg ikke råde her.

MVH Njord
Vil du være med? Log ind for at svare.

 

Lignende indlæg

 1. RBR lock block
  Belægning, udsmykning og blomster
 2. Lock block væg?
  Belægning, udsmykning og blomster
 3. Belastning på LOCK-BLOCK TOPPLADE
  Lav-Hus
 4. Lock block topplade
  Belægning, udsmykning og blomster
 5. Platantræ - parasol espalier
  Lav-Have