Sokkel syldsten og pigstenskant 1700-talshus

ahj
ahj
Indlæg: 8
Postnr:
ahj ahj

Hej alle,

Måske I kan hjælpe mig.

Jeg købte mit gamle hus for et par år siden og arbejder løbende på det. Huset er fra 1700-tallet med stråtag og derfor ingen tagrender. Tidligere har nogen så lagt en cementkant rundt om huset for at lede tagvandet væk (gætter jeg på). Jeg vil fjerne cementkanten og i stedet lægge pigsten ligesom i gamle dage. 

For jeg har en mistanke om, at grundfugten stiger op i murværket, fordi fugten på grund af cementkanten ikke kan fordampe nede fra syldstenene. 

Huset står på syldsten, facaderne er kalket, og jeg har lagt dræn hele vejen rundt om huset. 

På sydsiden dukkede en pigstensbelægning frem, da jeg bankede cementen væk. Alle pigsten bliver også pillet op, så jeg kan lægge dem pænt og i en rigtig bund.

3 spørgsmål

Der er huller mellem syldstenene. Hvordan får jeg lukket disse huller, så vandet ikke løber ind i huset? 

Skal pigstenene lægges i en bestemt slags grus, så vandindtrængning umuliggøres (hvis man kan det)? Altså, kan jeg gøre noget ekstra godt, fordi huset ikke har fundament eller 90cm-sokkel?

Har cementkanten egentlig en stabiliserende effekt på huset?

sydside 1


sydside 2

sydside 3. Jeg peger på drænrøret


nordside 1, her er der en cementkant som "sokkel"


nordside 2

nordside 3

På forhånd mange tak for svar.

Med venlig hilsen

Annette Holm Jensen

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12112
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Det der nok bedst holder fugt væk fra stråtags huse er dræn med hurtig nedsivning i regnvejr. Det gøres ved stråtage ved at grave en grøft under tagskægget med drænrør i bunden ( med fald til dine andre dræn ) Grøften fyldes så op med grus 20-40 mm så regnvand let løber ned til drænrør. 

Pigsten kan så lægges med fald ud fra sokkel til denne vandaflednings kanal. Du kan måske have stabilgrus banket sammen nederst ( med fald ud i mod stengrøft og så 5-8 cm sand til at banke pigsten ned i. 

Den med fordampning fra jorden vil stabilgrus også hindre noget, men jeg tror stadig at opgaven er at lede vand væg og ikke satse på fordampning. 

I disse dage hvor det regner meget kan du jo gå og kigge på vandpytter rundt om huset. Står de helt ind til sokkel ?


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
ahj
ahj
Indlæg: 8
Postnr:
ahj ahj

Hej Erik Elmand,

Tak for svar.

Grøften under tagskægget med drænrør i bunden har jeg heldigvis lavet. Du kan blot ikke se, at den er lige under tagskægget. Grøften er også fyldt op med ral/singles. Og systemet virker. For der er overhovedet ingen vandpytter rundt om huset.

Jeg er helt enig: Det drejer sig om at få vandet ledet væk, væk, væk. 

Opskrift på lægning af pigsten er noteret. 

Men: Jeg har lige fundet denne gamle tråd: https://www.lav-det-selv.dk/forum/aft/181512

Og efter at have læst Maskinsnedkerens svar til trådstarter tror jeg ikke, jeg tør fjerne cementkanten. Maskinsnedker skriver bl.a. (brostenen er det jeg kalder for cementkant): 

"Huset kan tage skade hvis du fjerner denne brosten, siger ikke den tar' skade men der kan der være en risiko for at denne støtter væggen, om der "kun" er nogle kampestene til at bære huset." . 

Så det er vel svar på mit spørgsmål om hvorvidt cementkanten egentlig har en stabiliserende effekt på huset. 

Hmmmmm, jeg er i tvivl.  

Men hvis jeg alligevel vælger at fjerne cementkanten, har du (eller andre) så et bud på, hvordan får jeg lukket hullerne mellem syldstenene, jf. spørgssmål 1? Måske med kalkmørtel?

Igen, mange tak.

Hilsen Annette


ahj
ahj
Indlæg: 8
Postnr:
ahj ahj

Opdatering: Jeg tror det er bedst at lukke tråden. For jeg tør alligevel ikke fjerne cementkanten, jf. mit svar til Elmand, linket til Maskinmesterens svar.

Undskyld ulejligheden.

Hilsen Annette

ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12112
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Du skal nu ikke lukke så hurtig bare fordi en skriver "måske støtter brosten huset" Der er mange meninger igennem tiden på lds. og du har cement og ikke brosten.

Korrekt at du skal bruge hydraulisk kalkmørtel til at lukke huller, og de skal spules rene inden begynder. Så tag et stykke ad gangen og måske flere steder så hele huset ikke graves fri og spules på en gang.

Cement kant har helt sikkert ikke været der fra starten det blev først opfundet i staten af forrige århundrede, og det forværrer sprøjt på huset.

Prøv at læse arkitekt Søren Vadstrups anvisning på pikstens lægning ved stråtækte huse. Det finder du på " center for bygnings bevarelse også kaldet Raadvad centret LINK  Se anvisninger > bindingsværk.> lægning af pigstenskanter .

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
ahj
ahj
Indlæg: 8
Postnr:
ahj ahj

Hej Erik Elmand,

Tak. 

Jeg vil gerne lade tråden være åben. Det var kun fordi jeg ikke ville spilde noget af jeres tid, hvis jeg alligevel ikke valgte at fjerne cementkanten. 

Jeg er stadig i tvivl. Det ene øjeblik står jeg med hammeren og er parat til at fjerne cementen, det næste øjeblik hviler mine øjne så på de relativ små syldsten, som alene bærer huset og derfor måske har brug for støtte fra cementkanten, og hammeren lægges bort.

For selvom jeg ikke har noget større ønske end at få den cementkant bort så hurtig som muligt (jeg har hadet den fra start) - netop fordi den ikke er oprindelig og netop fordi den forværrer opsprøjtet - så er husets stabilitet, sug-træk-belastninger fra vindtryk mm. altså vigtigere end hvad jeg finder kønt og passende til det gamle hus. 

Men ved at lave ophugningen i etaper (banke et lille stykke betonkant væk, spule syldsten, hydraulisk kalkmørtel imellem hullerne og så pigsten) som du foreslår, så afløser pigstenene vel cementkanten, hvis man kan sige det på den måde, og huset mister derved ikke sine "støtteben". 

Alternativ: Lukke syldstenene inde igen og så lave en ny betonkant med pigsten lagt i? Kunne det give mere stabilitet end den almindelige pigstensbelægning i grus? Selvom pigsten i beton næppe er så kønt og naturligt et udtryk, men det måtte så være kompromisset. 

En guldgrube, Raadvad Centret! Diverse anvisninger er hermed downloadet. Mange tak for henvisningen.

Jeg tager en tænke-og læsepause. De to små huller jeg har lavet, er godt tildækket, så intet vand trænger ind i huset eller ind til mig. 

Jeg vender tilbage med en opdatering. Hvornår ved jeg ikke, men jeg glemmer ikke dig / jer alle.

Hilsen Annette


ev elmand
ev elmand
Indlæg: 12112
Postnr: 7480
ev elmand ev elmand

Rådvad centrets anvisninger er god godnat læsning når man har gamle huse.   

Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
Vil du være med? Log ind for at svare.