El

Hej er egentlig bare nysgerrig. 

I bunden af min eltavle går der 8 kabler op i min el måler. L1 - L2- L3 og N 2 stk i hver. 

Hvad gør de forskellige? 

6 svar
 Følg tråden
Annonce
Annonce
Annonce

Det er 3 faser og en nul. Med 2 kabler forbundet til hver. Hvor de går hen må du se efter ved at følge kablerne.

Denne bruger er slettet og ikke længere aktiv.

Hvis de går op i din måler, så er det 4 tilgangs ledninger L1-L2-L3 og N, alså dem der forsyner din gruppe tavle og de 4 andre er så afgangs ledningerne op til din gruppe tavle og dem der bliver målt forbrug på gennem din el måler.

Men lad nu være at pille ved det, når man roder på tilgangs siden af måleren, så er der alså ikke nogle form for beskyttelse der kan redde dit liv. Der er kun de sikringer der sidder ude i kabelskabet/ luftledningerne.

Oftest er det faktisk kun 7 ledninger der går nede fra klemkassen og op i måleren. Fase ind og fase ud x 3 Nulleder behøver ikke at gå igennem.

Nu er det jo elektronisk måling over hele linjen, men de gammeldags målere hvor man kunne se en skive der drejer rundt, er til at forklare. 

Strømmen kommer udefra og til L1 med ledning  op i en spole og derefter ned igen til din installation L1 Det samme for de 2 andre faser. Jo mere strøm du bruger jo mere påvirker det aluminium skiven  ( som i en motor )og denne drejer hurtigere. Så er den forbundet til tælleværk som du kan aflæse Det var sikkert opfundet af en mand de hed Faraday for de kaldes Faraday måler.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik

Rigtigt med de 7 ledninger der går op i måleren, men hvis man kigger nede i måler tilslutnings elementet så er der jo 8 ledninger 3 x tilgangs faser og 1 nul og 3 x afgangs faser og 1 nul.

Faraday opdagede den elektromagnetiske induktion. som får aluskiven til at rotere i en mekanisk elmåler , men det var mange år før at man havde elnet og el målere .......


Mvh S.H.
Hvorfor udsætte noget til i morgen , hvis man kan få andre til at lave det idag............

Imaster: JA

Karl smart: Ja det er vist sådan det hænger sammen.


Har nogen samlet det, kan det skilles ad. Samles igen ? ?


m.v.h. Erik
 Følg tråden
Vil du være med? Log ind for at svare.

Tilmeld dig og få fordele



Deltag i forummet, stil spørgsmål og svar andre

Favoritmarkér spændende indlæg

Færre reklamer, når du er logget ind
...og meget mere



Tilmeld dig gratis